Atalante D1 behaalt eerste volle winst tegen Trivos D5

De wedstrijd tegen Trivos D5 was de eerste wedstrijd die Atalante D1 dit seizoen overtuigend won met 4-0. Maar gezien het gebrek aan tegenstand was het toch niet echt een lekkere wedstrijd om te spelen.

Met een beperkte bezetting was het zaak uit de wedstrijd tegen het onderaan staande Trivos D5 het maximale rendement te halen. Alles minder dan 5 punten zou een verliespunt zijn.

Gelukkig kwam om 5 minuten voor half 8 de laatste speelster binnen en konden we beginnen. Met Marilou, Rosa, Lotte, Nicky, Marleen en Lara de eerste set in. Karin was reserve om daar waar nodig in te vallen op de diagonaal en daar waar mogelijk als spelverdeler.

Bij het inspelen werd al duidelijk dat de buitenaanval van Trivos voorspelbaar en verdedigbaar was, dus als we genoeg servicedruk konden uitoefenen werd het moeilijk aan die kant. De middenaanval was een kwestie van de blokkering en verdediging aan de rechterkant op orde hebben.

De punten zouden bij Trivos dan ook voornamelijk van oudgedienden moeten komen, en daar was op in te spelen.

Bij 2-2 was het voorgloeien van de Atalante-diesel klaar. De Trivos-service zocht libero Bo op, maar die herstelde zich na twee mindere passes uitstekend – en bleef dat de hele wedstrijd doen. We liepen door een servicebeurt van Rosa uit naar 10-4. Daarna liep het aan alle kanten: de servicepass ging goed, de middens en diagonaal scoorden zowel aan het net als achter de driemeter.

Alleen met de ballen op buiten had Marilou nog even wat problemen. Op 21-13 Karin erin voor de spelverdeling, waarna de eerste set met 25-17 snel binnen was.

Atalante D1 voort op dezelfde voet

In de tweede set dezelfde beginopstelling – aantal mogelijke variaties was sowieso overzichtelijk. Ook nu vertrok Atalante D1 na 4-4 weer uit de startblokken. Marleen serveerde naar 8-6, en toen denderde de trein weer door.

Bij 18-9 Karin voor Marilou om de set uit te spelen. Alle aanvallers kwamen aan bod, al was het voor Lara en Lotte op midden soms lastig om wat snelheid in hun aanval te houden. Desondanks werd dit een demonstratieset, die met 25-13 dan ook met groot verschil werd gewonnen.

Derde set zonder inzakmoment

Bij een dergelijke wedstrijd is de derde set altijd een struikelblok: net twee sets achter de rug en dan weer opladen voor een nieuwe. Maar gelukkig hadden de eerste twee sets relatief weinig energie gekost, dus kon Atalante D1 soort van fris van start.

In het begin mocht Trivos D5 even hopen bij te kunnen blijven, maar vanaf 5-5 vertrok de intercity weer door de service van Marleen naar 9-6. Lara deed dat nog eens dunnetjes over naar 13-7.

Bij 15-10 Karin erin voor de spelminuten in de spelverdeling. Daar waar Atalante D1 nog bulkte van energie, ging de koppies hangen bij Trivos D5. Lara en Lotte hadden de verdediging op midachter onder controle door op de midachter te blijven en de rechtdoor te laten voor wat hij was – daar kwam ook geen bal, en de aanvallers van Trivos D5 hadden dat toch niet door. Met 25-12 was deze set dan ook snel binnen, zonder dat Atalante D1 diep hoefde te gaan.

Vierde set soort van formaliteit

De eindopstelling van de derde set mocht ook de vierde set in. Nicky was lekker bezig op de diagonaal en claimde vaak een A-aanval – en scoorde die ook. Rosa en Marleen hadden regelmatig een routinier tegenover zich in de blokkering, maar wisten die telkens makkelijk te omzeilen. Een van de mooiere ballen was toen zij terugliep voor een harde aanval van Rosa, maar Rosa de bal net over het blok legde terwijl zij net in een versnelling achteruit stond.

Marleen had het even lastig met haar aanloop, maar loste alle ballen wel goed op, soms met een ‘Marleentje’, en soms door een eigen variant op een bovenhandse worp door het blok heen.

Atalante D1 beetje té ontspannen

Het was al snel 9-3 en daardoor eigenlijk gelopen koers. Maar het kan ook té lacherig en ontspannen worden waardoor de focus wat verdwijnt – want winnen doen we toch wel. Om toch op zelf gemaakte punten en dus een goed gevoel deze wedstrijd af te sluiten bij 21-12 even een time-out met de opdracht om deze set zelf uit maken en niet te wachten op de fouten van Trivos D5. Dat werkte: 25-12.

Daarmee was de 4-0 overwinning een feit. Trivos D5 had bij alle wedstrijden dit seizoen nog nooit zo weinig punten gemaakt. Reden voor assistent-coach Mette om alvast een Ria-schaal te bestellen terwijl de rest pas net onder de douche stond.

Met de beperkte bezetting van dit moment was deze wedstrijd in ieder geval een mooie opsteker. Hopelijk kunnen we wat van deze avond meenemen naar de komende twee wedstrijden tegen respectievelijk de nummers 2 en 1. Als we daar collectief op ons sterkst zijn, worden dat voor die teams nog lastige wedstrijden.