Atalante D1 illustreert tegen Kidang D2 de voor- en nadelen van teamsport

De uitwedstrijd van Atalante D1 tegen koploper Kidang D2 had pieken en diepe dalen. Dat volleybal een teamsport is, heeft daarbij zijn voor- en nadelen.

Het is voor Atalante D1 nog steeds een kwestie van doorwerken om terug te keren naar het niveau van vóór de winter-lockdown. Ook bij ons gooit corona roet in het eten: Marleen was er niet bij en Susan weer wel – maar zonder nog getraind te hebben.

De wedstrijd tegen de huidige koploper Kidang D2 zou bij voorbaat dan ook hard werken worden om aansluiting te houden. Het voornaamste punt: hou je aan je taak. Doe de dingen die je moet doen, zodat je daar als team de vruchten van kunt plukken.

Atalante D1 begint goed aan eerste set

Met Marilou, Rosa, Marieke, Ilse, Mette en Lotte de eerste set in. Nog even zonder libero om het wedstrijdritme van de afgelopen weken vast te houden. Bij 4-6 en 7-10 stonden we een paar punten voor en was iedereen goed gefocust aan het spelen. Dat leidde tot leuke rally’s, die zich bij het spelen tegen een goede tegenstander nu eenmaal meer voordoen.

Maar er als team voor gaan heeft ook het nadeel dat je op momenten afhankelijk bent van individuele acties. Als de servicepass niet meer komt omdat hij afketst of meteen over het net gaat, kun je als team niet veel meer doen dan achter de feiten aan lopen. En dat is precies wat er gebeurden: Kidang D2 serveerde door naar 12-10, en toen waren de rollen omgedraaid.

Bij 17-14 leek de schade nog te overzien, maar toen kwam daar nog een vergelijkbare fase overheen en was deze set met 25-15 opeens snel afgelopen.

Tweede set heeft zelfde beeld

Ook in de tweede set met dezelfde beginopstelling goed uit de startblokken: 5-7 en 9-12. Lara een rondje achterin voor Marieke, maar ook nu een mindere servicepassfase waarbij ballen tussen speelsters in vielen of meteen het net overgingen. Susan als libero voor Rosa, de buitenaanvaller wel of niet meepassen, de midachter wel of niet uit de pass, niets hielp. De set kantelde bij 15-14, waarna het via 20-15 ook nu weer snel 25-19 werd.

Ook in deze set leuke rally’s, maar dan met name in het begin van de set. Later kon de mindere servicepass niet verbeterd worden door set-up en aanval, en kwamen we maar niet aan scoren toe.

In derde set geen teamprestatie meer

Bij de derde set de buitens Rosa en Mette omgewisseld om wat andere passopstellingen te krijgen. In het begin ging dat nog redelijk. Bij 5-4 Lara voor Marieke, maar even niet opletten en het was 13-9. En toen was er geen houden meer aan. De middenaanval wist nog wel eens te scoren, maar de buitenspeelsters kregen de bal maar niet omlaag.

Atalante D1 liet Kidang D2 volleyballen, dat lekker ging draaien. Daar waar Atalante D1 als team eerder nog rally’s wist af te dwingen en die regelmatig ook won, kwam dat er niet meer van en werd het eenrichtingsverkeer. Met 25-16 was dit qua setstand niet eens de slechtste uitslag, maar wel met het laagste spelpeil.

Kleine opleving van Atalante D1 in de vierde set

In de vierde set Marieke van midden naar buiten en Mette van buiten naar de diagonaal. Bij 7-3 was dat nog even wennen, maar bij 12-9 kon Kidang D2 nog geen afstand nemen. Een weer mindere passfase leidde tot 17-11, maar toen Kidang eenmaal op 23 stond kwamen we door de service van Marieke puntje voor puntje dichterbij. Kidang had daardoor op 23-19 even een time-out nodig. Uiteindelijk verloren we de laatste set met 25-21 en daarmee de wedstrijd met 4-0.

In de fases zonder servicefouten en passfouten ging het zeker wel goed, en was het mooi om te zien hoe een goede tegenstander meer uit Atalante D1 als team kan halen. Die fases eindigden we in deze wedstrijd meestal ook wel op voorsprong.

Maar daarnaast waren er fases waarin blijkt dat je als team ook afhankelijk bent van afzonderlijke prestaties, en dan zijn individuele onnodige fouten erg jammer natuurlijk. Gezien waar we nu qua teamniveau en wisselmogelijkheden staan is dat niet zo verwonderlijk, en daar ligt in zo’n wedstrijd ook meer druk op natuurlijk.

Toewerken naar volgende wedstrijd

Door de nul punten uit deze wedstrijd staat Atalante D1 vierde op de ranglijst, met één punt voorsprong op Kidang D3 – maar dat team heeft al wel drie wedstrijden meer gespeeld. Volgende week is dat meteen ook de tegenstander van Atalante D1, en met een goed resultaat uit die wedstrijd nestelen we ons degelijk vast in de top vier.

Als we in die wedstrijd de goede fases uit de verloren wedstrijd van vandaag kunnen herhalen en die langer kunnen volhouden, en in de tussentijd blijven werken aan de fases dat het individueel minder gaat, kunnen we laten zien dat we als team wel degelijk meer in onze mars hebben.