Atalante D1 komt tegen Heyendaal D5 prima uit wedstrijdloze periode

Atalante D1 heeft een paar weken geen wedstrijd gespeeld, dus het was de vraag hoe zij uit de herfststop zouden komen. Maar bij de thuiswedstrijd tegen Heyendaal D5 bleek al snel dat de extra trainingen vruchten afwierpen.

De wedstrijdshirts mochten na een paar weken ongebruikt te zijn eindelijk weer uit de tas. Het is bij Heyendaal ieder jaar weer even afwachten hoe de teams eruit zien, maar dit jaar lekke het team gezien de stand op dit moment kwalitatief toch wat minder. Nu is dat na vijf of zes wedstrijden gespeeld te hebben wel nog lastig in te schatten, maar ze waren niet op voorhand favoriet.

Atalante D1 was compleet, alleen bleek het bij Ilse bij het inspelen niet goed te gaan en werd haar rol deze wedstrijd beperkt tot aanmoedigen. Met Lara, Marilou, Mette, Marieke, Nicky en Marleen (een plek terug gedraaid dus) de eerste set in. Susanne na een tijdje weer als libero op buiten, en Rosa en Lotte op scherp om in te vallen.

Bij het inspelen was Heyendaal lekker aan het inslaan met steekjes en alles, dus om te beginnen zaak om de service diep te houden, zodat het spel voorspelbaarder zou worden. Daarnaast ging Marieke achterin op de achterlijn voor de B-aanval en Nicky als diagonaal op de achterlijn als Lara stond te passen. Dat alles om de buitenaanvallers actiever in de servicepass te betrekken en libero Susanne centraler in passopstelling te positioneren.

Snel uit de startblokken

Het was al snel 6-2 en bij 8-3 serveerde Nicky (!) door naar 13-3. Heyendaal kwam nog wat terug op eigen service, maar bij 18-12 waren we een keer rond geweest en na 20-15 (Lotte voor Lara voorin) werd het een eenvoudige 25-17.

Misschien iets te eenvoudig? Hoe zou Heyendaal D5 zich herpakken? Er stond daar immers een hele rij aan wissels langs de kant. Met Marilou, Rosa, Lotte, Nicky, Mette en Lara de tweede set in. Die begon vergelijkbaar met de eerste: 8-5 en rond bij 11-7. Ook nu kwam Heyendaal weer wat terug bij 14-11, maar daarna werd het showtime aan Atalante-kant en stoomden we met een goede servicedruk en verdediging door naar 25-14.

Het was duidelijk dat Heyendaal D5 wel wat kwaliteiten bezat, maar dat die niet goed benut werden, dat er kortom geen ingespeeld team stond. Zaak voor Atalante dus om vooral op eigen kracht door te gaan.

Derde set cruciaal voor Atalante D1

Bij veel wedstrijden is de derde set cruciaal. Dat kan vaak een kantelpunt in de wedstrijd zijn. Met Lotte, Marilou, Rosa, Marieke, Mette (nu op de diagonaal voor de uitstekend spelende maar nu even rust nodig hebbende Nicky) en Marleen de derde set in. Dat leek in het begin even fout te gaan met 3-5, maar dat werd snel ingehaald en met Nicky als team-SIO (Spelverdeler In Opleiding) voorin er bij 11-6 in voor Marilou, om die laatste even rust te gunnen, en op 15-12 er weer uit, werd het alsnog een eenvoudige 25-17.

De servicepass bleef goed komen, alle aanvallers konden aan bod komen, en bij ralleys kwam ook de bij trainingen de laatste tijd veelvuldig geoefende B-aanval vooral van Marieke goed uit de verf. De druk lag bij Heyendaal, en die kon die druk niet aan. Hun libero was goed, maar daarna was er vaak onduidelijkheid wie de volgende bal zou pakken. Er ging dan ook veel op buiten, en daar stonden niet hun beste aanvallers. Er werd veel diagonaal langs onze blokkering geslagen, en dat waren makkelijke prooien voor onze linker verdediging.

Tot het einde volhouden

Vier punten binnen, nu ook die laatste nog – met Marilou, Rosa, Marieke, Mette, Marleen en Lara. Atalante D1 kwam niet echt weg (3-3 en 9-9), maar bij 12-9 was er toch een gaatje geslagen. Bij 17-16 Lotte voor Lara, die haar avond niet helemaal had. Onze SIO hoefde er van haarzelf niet per se meer in, dus Marilou kon tot het einde toe de ballen lekker blijven verdelen. De kleine voorsprong bleef bij 19-17, maar zelfs bij 22-18 was het nog geen gelopen koers. Na een paar goede services aan onze kant werd het uiteindelijk toch 25-20, en daarmee was de 4-0 overwinning een feit.

Die vijf punten moesten natuurlijk gevierd worden, dus dan is een Ria-schaal een logisch alternatief. Volgende week zaterdagmiddag moet Atalante D1 tegen VoCASA D6, en dan volgt de op papier zwaardere (thuis)wedstrijden op 25 november tegen Trivos D4 en 2 december tegen Kidang D2. Daarna weten we wat de huidige positie (een mooie vierde positie met een wedstrijd minder gespeeld) echt waard is.