Atalante D1 kraakt Kidang D3

Bij de uitwedstrijd van Atalante D1 tegen het hoger geplaatste Kidang D3 was het op voorhand een kwestie van niet weggespeeld worden, waar mogelijk wellicht nog een puntje mee naar huis snoepen en gezien de bezetting vooral in dienst van het team spelen. Met name dat laatste maakt er een geheel andere wedstrijd van.

Bij het inslaan was al duidelijk dat de aanvallen van Kidang D3 niet meteen imponerend te noemen waren – met uitzondering van een paar speelsters dan. In de opstelling daar dus even rekening mee houden.

Van daar met Bo (op buiten), Lara, Marilou, Rosa, Nicky en Karin de eerste set in. Met daarnaast alleen Lotte als reserve – Marleen was bij een andere tegenpartij, Mette was assistent-coach en Marieke chef publiek. Het wisselbeleid was dus redelijk overzichtelijk, het was zaak alles zo veel mogelijk in dienst van het team te stellen.

Atalante D1 zeker niet weggespeeld

Het ging van meet af aan eigenlijk best goed aan Atalante-kant. Het ging mooi gelijk op bij 4-4, 7-7 en 11-11. Bij 17-15 waren we voor de tweede keer rond en had Kidang een klein gaatje. Bij 18-18 was dat weer gelijk getrokken, maar daarna had Kidang met 23-20 toch de betere kaarten en won de eerste set met 25-21.

Maar Atalante D1 ging niet bij de pakken neerzitten. Het was duidelijk dat er meer te halen was, alleen wat kleine dingen aan onze kant moesten wat beter. In de tweede set Lotte op midden voor Nicky, om die even reserve te houden voor diagonaal of midden.

Ook nu ging het weer gelijk op (7-7), maar bij 11-10 kwam het kantelpunt in deze set. Bij 12-13 Nicky voor Lotte, die het in de aanval even lastig had. Bij de opstelling van Atalante met de sterkste aanvalslinie aan het net liepen we uit naar 12-16, waarna de sterkere spelers van Kidang weer naar voren kwamen. En zo golfde het regelmatig heen en weer, en moest Atalante ervoor zorgen op de piek van de golf naar het einde van de set te gaan.

Dat lukte in deze set voorbeeldig. Na die 12-16 werd het 16-20, dus het gat werd niet kleiner. Bij 19-23 Lotte er weer in voor Nicky, en daarna was de set met 21-25 snel binnen voor Atalante.

Opeens een open wedstrijd

Het was duidelijk dat er meer te halen vielen als we ons eigen spelniveau hoog wisten te houden – en het aantal servicefouten wat lager. In de derde set met dezelfde beginopstelling lukte dat aanvankelijk nog wel met 4-8 en 7-10. Nicky er voorin even in voor Lara. Maar opeens kwam de klad erin.

De servicepass liet het even afweten, er kwamen geen aanvallen meer en soms viel een minder pass of set-up tussen twee of zelfs drie speelsters in zonder dat iemand het initiatief nam.

Bij 15-13 was Kidang weg, daar viel na 18-14 (Lara voor Nicky achterin) niets meer aan te redden. Even een vierpersoons pass hielp in ieder geval om de service terug te krijgen, maar niet genoeg om een vuist te kunnen maken. Door de dip in deze set verloor Atalante D1 met 25-19.

Atalante D1 komt sterk terug

In de vierde set was duidelijk: die fase hadden we gehad, en er mochten aan onze kant geen ballen meer zomaar op de grond vallen. Nicky op de diagonaal voor Karin, die achterwacht voor de spelverdeling was – als we deze set wisten te winnen zou een vijfde nodig zijn, en dus alvast voorwerken aan het verdelen van de krachten.

Bij 10-7 liepen we nog wat achter de feiten aan, bij 14-8 was dat opeens een groot gat. De servicepass bleef hangen, de set-ups kwamen niet meer ver genoeg aan het net en de aanvallers wisten de bal niet op de grond te krijgen.

Karin er toen in voor Marilou in de spelverdeling om de passers even een ander mikpunt te geven – en Marilou even uit te laten rusten, want die moest ook steeds meer rennen om bij de bal te komen.

We krabbelden tot 17-15 langzaam terug. Nicky serveerde naar 17-17 en toen was duidelijk dat dit onze set ging worden. De sterkste aanvallers van Kidang stonden achterin en in deze fase was Rosa op buiten lekker aan het scoren. Bij 20-23 Marilou weer terug voor Karin op de serviceplek, en dat was twee keer serveren en 20-25.

Overmacht van Atalante D1 in de vijfde set

Het was al met al een zeer spannende wedstrijd met vaak een goed niveau. Het aantal persoonlijke fouten werd steeds minder. Bo deed het naast haar liberotaak achterin voorin als aanvaller prima, de blokkering van Kidang had slechts één keer reden tot juichen. Lara en Lotte gingen op midden steeds beter spelen, die aanval leverde altijd problemen op voor Kidang.

Met dezelfde beginopstelling als in de vierde set de korte vijfde set in. Als winnaar van de vierde set daar aan beginnen is toch anders dan als verliezer, en dat werkte door: Lara serveerde naar een 1-5 voorsprong en bij 3-8 was het wisselen van speelhelft.

Bij 6-9 toch maar even een time-out, even de rust herstellen. Dat lukte niet meteen, dus bij 10-10 toch nog een time-out. Maar toen zat alles mee: wij de sterkste opstelling, zij de mindere. Bij 10-12 Karin erin voor Marilou met één simpele teamtaak: iedereen moest roepen voor de bal, zodat Kidang niet wist waar ze moesten kijken, en dan een verre set-up naar buiten en Rosa daar laten scoren.

Een prima tactiek bleek: na 11-13 had Atalante het gaatje te pakken, om dat uit te bouwen naar 11-15 en deze wedstrijd met 2-3 te winnen.

Grootste kracht zat in het team

De adrenaline steeg in die vijfde set, voor zover mogelijk, nog wat hoger. Zelfs zover dat Nicky naar een bal dook en die ook van de grond hield. Het was even de vraag of ze over haar veters was gestruikeld of dat er wat in de glühwein bij haar kerstviering had gezeten, maar dat was allemaal niet aan de orde.

Het was een gevolg van de gezamenlijk strijdkracht die Atalante deze wedstrijd ten toon spreidde. Het werd daarmee de beste wedstrijd van dit seizoen, waar iedereen ook met een tevreden gevoel op terugkeek.

Zeker toen na de tweede set bleek dat we niet alleen een punt konden halen, maar er duidelijk ook meer in zat, steeg de waarde van het collectief en stond niemand meer voor zichzelf te spelen.

Met die constatering gaan we vol vertrouwen de laatste wedstrijd voor de winterstop in, en daarna met nog meer vertrouwen de tweede helft van de competitie. Zeker als we dan compleet zijn, zijn er nog mooie dingen mogelijk. Voor nu was het echter even in het moment blijven en nagenieten maar.