Atalante D1 met powerplay in Lent over DVOL D1 heen

Atalante D1 had op voorhand wel wat tegenstand verwacht bij de uitwedstrijd tegen DVOL D1, maar een klinkende 0-4 overwinning bleek het eindresultaat.

Een paar uitslagen in de poule waar Atalante D1 in speelt waren tot nu toe verrassend, dus het was niet helemaal duidelijk wat zij in Lent tegen DVOL D1 te wachten stond. Bij het inslaan ging DVOL met name op midden voortvarend te werk, dus dat beloofde veel goeds. Het wedstrijdplan was simpel: de set-ups op buiten van DVOL waren hoog en goed voorspelbaar, dus de blokkering moest daar een goede eerste defensielinie kunnen leggen. De ballen op midden waren snel, maar zo snel dat die voor ons tweeblok geen enkel probleem zouden moeten zijn. De rest was aan de verdediging.

Dat werkte in de eerste set met Marilou, Rosa, Marieke, Ilse, Mette en Lotte als een speer. We kwamen natuurlijk eerst met 3-1 achter (een Horssense traditie blijkbaar), maar al snel kwamen we bij tot 5-5 en toen was het eigenlijk meteen duidelijk hoe dit zou gaan verlopen. Mette serveerde in een keer door naar 15-6, mede mogelijk gemaakt door ons middenblok. De voornaamste aanvaller van DVOL (waarschijnlijk niet voor niets nummer 1) werd daardoor vleugellam gemaakt, en toen werd snel pijnlijk duidelijk dat de buitenaanval van DVOL niet veel in de melk te brokkelen heeft. Bij 18-12 moest Ilse helaas gewisseld worden wegens aanzwellende kuitkramp, waarna Nicky op de diagonaal verder ging.

De blokkering bleef de belangrijkste schakel, waardoor de verdediging het makkelijker had en we zelf tot scorende aanvallen konden komen. Het moet gezegd dat onze buitens (Marleen, Mette en Rosa) deze wedstrijd goed op dreef waren, waarbij zeker ook achterin het ontbreken van libero Susanne bij deze wedstrijd goed opgevangen werd. Dat leidde in de eerste set in ieder geval tot een op zich best verbazingwekkende 14-25 overwinning.

Atalante D1 stoomt door

DVOL schrok er zelf blijkbaar ook van, en probeerde in de tweede set aan te haken. Dat leidde zelfs tot een 6-5 voorsprongetje, maar weg kwamen ze niet. Atalante D1 speelde constant, maar wat meer afwachtend dan in de eerste set. Een rondje achterin van Lara voor Marieke van 12-14 tot 16-17 kon dat niet doorbreken, maar een time-out op 20-21 had blijkbaar wel effect: het stapje extra op alle fronten kwam er toen wel en DVOL had de set opeens verloren met 21-25.

In de derde set Lara voor Marieke op midden en Marleen voor Mette op buiten. Die verse krachten brachten nieuw elan: het was opeens 4-13. Bij 10-14 zelf even een time-out omdat het wat te hard ging, maar toen serveerde DVOL uit en hadden we het heft weer in eigen hand. Bij 13-18 Marieke nog even voor Lotte voorin. DVOL wist geen aanvaller meer te bereiken. We konden alles pareren met een goede blokkering en verdediging, waarna Marilou kon kiezen uit meerdere aanvallers. DVOL liep achter de feiten aan en zag ook deze set verloren gaan: 15-25.

Volleybal en wiskunde

In tegenstelling tot bij de vorige wedstrijd was hier een ander wiskundig model van toepassing: in plaats van een maximale score van 1 per persoon, zodat er alleen waarde af kon gaan, was die 1 nu de gemiddelde waarde per persoon en kon iemand dus boven zichzelf uitstijgen. Met een goede pass (1), een beste set-up (1,1) en eenĀ uitstekende aanval (1.1) kom je dan op een score van 1,21 – en dan weet je dat de tegenpartij het moeilijk gaat krijgen.

Het voordeel van deze rekenmethode: zelfs een mindere pass (0,9) kan met een goede set-up (1.1) en een goede aanval (1.05) leiden tot een score van 1.04. Dan gaat het om de meerwaarde, datgene wat een speler kan toevoegen aan een bal. Van een slechte pass is redelijke set-up te maken, van een mindere pass een goede set-up, van een goede pass een uitstekende set-up. En van een slechte set-up toch een redelijke aanval, van een redelijke set-up een goede aanval en van een goede set-up een uitstekende aanval. Bij deze wedstrijd was het mooi om te zien dat iedereen waarde aan de bal toevoegde. En dat dit al begon bij de kwaliteit van de pass. Daardoor kwamen we vaak uit bij een uitstekende aanval.

Atalante D1 houdt vorm vast in vierde set

In de vierde set Mette op de diagonaal voor Nicky, om Nicky rondje(s) voorin te laten meedraaien voor Marilou in de spelverdeling. Van dat laatste leek het even helemaal niet te komen omdat Rosa maar bleef serveren. Zelfs een time-out van DVOL op 3-14 (waarom?!) hielp niet. Eindelijk kon bij 7-17 Nicky er nog even in (en bij 12-22 er weer uit). Het was complete powerplay van Atalante D1. DVOL wist ondanks de zes wisselspelers niet meer waar het te zoeken. Het was mooi om naar te kijken – al zal het toegestroomde Lentse publiek daar anders over hebben gedacht. Met 14-25 was de klinkende 0-4 overwinning binnen.

Daarna was het nog nagenieten aan de overkant bij Eten en Drinken buiten onder de verwarmde parasol. Met in eerste instantie ontplofte en in tweede instantie te koude mozzarellaballen – maar dat mocht de pret niet drukken.

Atalante D1 staat nu (gedeeld) eerste in de poule, maar er zijn nog teams met minder gespeelde wedstrijden. Atalante gaat bovendien de herfststop in, de volgende wedstrijd is pas op 11 november. Een mooie gelegenheid om met wat extra trainingen het rendement op een paar plekken nog wat hoger te krijgen. Zodat we het daarna ieder team weer (erg) moeilijk kunnen gaan maken.