Atalante D1 sluit seizoen goed af met volle winst tegen Pegasus D6

De laatste wedstrijd van Atalante D1 was thuis tegen Pegasus D6. Het massaal toegestroomde publiek werd bij tijd en wijle getrakteerd op een mooi potje demonstratievolleybal.

De eerste wedstrijd van Atalante D1 van die seizoen was uit tegen Pegasus D6, en die werd met 1-3 gewonnen – waarbij alleen de eerste set verloren werd vanwege het wennen aan het nieuwe seizoen. Dat betekende dat er deze wedstrijd nog wat punten gehaald konden worden, en misschien zelfs wel genoeg om het één plaats hoger gepositioneerde Heyendaal D5 nog een plekje te kunnen laten zakken en zelf de zevende plaats aan het eind van het seizoen in te nemen.

Het was volle bak, al was Marieke aangesteld als teller en Mette assistent-coach, zodat iedereen formeel toch dicht bij het team kon zijn.

Goed uit de startblokken

Met Marilou, Rosa, Lotte, Nicky, Marleen en Lara de eerste set in. Een beetje een standaard beginopstelling de laatste wedstrijden. Suzanne en Bo waren de receptie- en ralley-libero. Josje, Ilse en Alyssa waren de dreigende invalkrachten vanaf de kant.

Daar waar Atalante D1 altijd een beetje moet opstarten en het blijkbaar prettig vindt om in het begin van een set tegen een achterstandje aan te kijken, was dat nu niet het geval. Marilou serveerde meteen naar 4-0, en via 13-5 (time-out Pegasus D6), 14-10 (time-out Atalante D1) waren we bij 18-11 rond.

Daarna was het een kwestie van zelf de punten blijven scoren. Bij 23-13 nog een time-out van Pegasus D6, maar de doortikbal van Marilou hadden ze niet verwacht, waarna het met 25-17 snel gedaan was.

Kleine wijzigingen

Libero Bo had de hele set eigenlijk nog geen bal aangeraakt – ééntje had ze er kunnen hebben, maar toen stond ze net wat te ver naar buiten. In de tweede de libero’s qua functie dan ook omgeruild. Naast de wissel van Josje voor Marilou in de spelverdeling verder geen wijzigingen.

Bij 4-2 deed Marleen een marleentje, en bij 9-5 deed Rosa een marleentje. Bij 10-5 deed Josje een scorend mariloutje – tot opluchting en wellicht ook verrassing van haarzelf. De servicepass liep goed en waren Lara en Lotte op midden goed aan het scoren. De opdracht om diep te serveren had effect,

Pegasus D6 moest vaak de toevlucht nemen tot een buitenaanval. Alleen hun ervaren nummer 55 was de enige die een beetje scoorde, maar dat konden we ondervangen door onze blokkeerders de rechtdoor dicht te laten zetten en de midachterverdediging op midachter te houden.

Een time-out van Pegasus D6 op 11-5 had weinig effect, Atalante D1 denderde door. Bij 18-11 Ilse op de diagonaal voor Nicky en bij 19-13 Marilou voor Josje als close-setter om de set binnen te halen. Op 24-17 moest dat geen probleem zijn.

Bij 24-19 toch maar even een time-out, met een simpele opdracht: pass bij het net, drie aanvallers die moesten roepen dat ze bal wilden hebben en Marilou die hem dan door mocht tikken. Dat werkte: Lara passte scherp op het net, Lotte, Marleen en Nicky riepen dat ze de bal wilden hebben en Marilou speelde hem net over het net in het lege midden van Pegasus D6. Daarmee was met 25-19 ook de tweede set binnen.

Gehoord commentaar van een van de speelsters van Pegasus D6 tegen hun coach tijdens het wisselen van veld: “Zij luisteren wel goed naar hun coach”.

Wat grotere wijzigingen

In de derde set bleef Marilou even staan in de spelverdeling, Ilse op de diagonaal en Alyssa op buiten voor Marleen. Daarmee waren Nicky en Marleen beschikbaar als achterwacht voor respectievelijk midden en buiten/diagonaal.

Nu kwam Pegasus D6 beter uit de startblokken in de altijd lastige derde set. Bij 6-9 even een time-out om de achterstand niet al te groot te laten worden. Bij 11-11 hadden we met name door Rosa weer genoeg punten gesprokkeld voor de aansluiting.

Op die stand Marleen voor Ilse op de diagonaal. Daarna werd het weer een demonstratiepotje. Lotte en Lara scoorden ook driemeterballen. Bij 16-13 Nicky een rondje voorin voor Lara op midden, en da top 21-17 weer terug. Daarna mocht Josje invallen voor Marilou als die klaar was met serveren, maar dat was pas bij 24-18. Met toch nog één set-up in deze set was het toen met 25-18 gedaan.

Spanning bewaard tot het eind

Met nog één set te gaan had Atalante D1 daarmee al vier punten binnen. Tot grote verrassing van Ilse, die er in de laatste wedstrijd van haar volleybalcarrière achter kwam dat je dan dus al vier punten hebt …

Met Josje, Rosa, Lotte, Ilse, Alyssa en Lara de laatste set van het seizoen in. De fut was er even uit. De pass bleef wat hangen, de beweging in de verdediging werd niet op tijd ingezet, de aanvallers kregen de bal niet meer op grond. Daarnaast waren er veel uitservices – de ultieme vorm van diep serveren.

Via 5-8 en 7-11 (Marilou voor Josje voor even wat meer structuur) werd het een zenuwslopende set. Bij 12-17 een publiekswissel voor Ilse – Nicky ging weer op de diagonaal. Bij 12-18 een time-out: er moest nu wel wat gaan gebeuren. Bij 12-19 een publiekswissel voor de eveneens vertrekkende Alyssa – nu vervangen door Marleen.

Atalante D1 krabbelde puntje voor puntje dichterbij naar 16-20 (time-out Pegasus D6) en ging erin geloven dat het nog zou kunnen. Lara bleef maar serveren. Pegasus probeerde nog wat aanvallers te wisselen, maar hun probleem lag nu toch echt bij hun libero en de servicepass.

Go with the flow

Bij 20-21 waren we rond, en hadden we de flow te pakken. Bij 21-21 was het gelijk, maar bij 22-23 toch maar even een time-out om de serveerder van Pegasus D6 onder druk te zetten. Dat werkte: zij serveerde tegen de achtermuur.

De middens Lara en Lotte speelde tot halverwege de vierde set een prima wedstrijd, maar daar begon de vermoeidheid wat toe te slaan. Maar gelukkig dat onze buitens Rosa en Marleen het vanaf dat moment overnamen en de punten wisten te scoren.

Bij 24-23 sloeg Marleen het laatste punt langs de zijlijn helaas een klein beetje uit, maar die werd door de scheids in gegeven. Daarmee was het 25-23 en had Atalante de laatste competitiewedstrijd van seizoen 2022-2023 winnend met 4-0 afgesloten. Atalante D1 bedankte het publiek voor hun aanwezigheid en het publiek applaudisseerde voor de fraaie overwinning.

Bloemen en bonbons

Na afloop waren er in de kantine bloemen en bonbons voor Alyssa, Ilse en Suzanne. Zij gaan Atalante D1 helaas verlaten. Dat betekent dat Atalante D1 met een wat kleinere selectie het nieuwe seizoen in zal gaan, maar als daarbij het wedstrijdniveau van deze wedstrijd en dan met name het laatste deel van de vierde set gehaald kan worden, is weer veel mogelijk.

Leuk bijeffect van deze uitslag is dat later op de avond bleek dat Heyendaal D5 met 4-0 had verloren van Switch D2, zodat Atalante alsnog een plekje steeg op de ranglijst en daarmee als zevende eindigt dit seizoen.