Atalante D1 tegen VoCASA D4 op on-zaterdags niveau

De uitwedstrijd tegen VoCASA D4 was op zaterdag om 12:00, niet meteen een optimaal tijdstip voor een volleybalwedstrijd. En tegen de huidige nummer zou voor Atalante D1 waarschijnlijk toch al weinig te halen zijn. Het tegendeel bleek waar.

Marilou moest helaas werken, maar Ilse en Nicky zijn weer aan de beterende hand. Die konden samen dus mooi de diagonaalpositie verdelen, zodat Aggie kon gaan spelverdelen. Lotte van Dames 2 was mee om op alle andere posities nog wat mogelijkheden over het houden voor als dat ergens nodig mocht zijn.

Met Aggie, Rosa, Marieke, Nicky, Marleen en Lara de eerste set in. De buitenaanval van VoCASA D4 sloeg bij het inslaan lekker rechtdoor, dus rechtsvoor kreeg de opdracht rechtdoor te blokken en de midachter op midachter te blijven verdedigen. De middenaanval van VoCASA was lekker snel, maar allemaal in de richting van positie 5 – en dat is net de plek die door de tweemansblokkering van Atalante dicht moet zitten.

Atalante op stoom komen

Het begon allemaal moeizaam, op alle fronten. Bij 11-4 de eerste time-out, want een eerst set zoals tegen Kidang D2 dreigde. Daarna kwam er wat beweging in het veld. Bij 12-8 was het gat twee punten kleiner, reden voor VoCASA D4 voor even een klein gesprek. Bij 16-12 Ilse achterin voor Nicky. Het bleef nog wel wat moeizaam gaan, maar bij de eindstand 25-18 was het eindelijke verschil van 7 punten net zo groot als bij de eerste time-out. Geen reden voor paniek dus, maar wel een reden bij de tweede set meteen vol van start te gaan. Al moet daar wel bij vermeld worden dat VoCASA in de eerste set zes keer uit serveerde.

Door de service van Aggie werd het in de tweede set meteen 1-4 voor Atalante. Een van de punten werd daarbij gemaakt door een blok van Marieke en Rosa op de diagonaalaanval van VoCASA D4, waarbij het hoofd van Rosa eigenlijk de bal er overheen speelde en scoorde. Bij 6-7 Ilse voor Nicky achterin (en bij 9-12 dat voorin weer andersom – die wissels zouden de hele wedstrijd doorgaan). VoCASA kwam echter dichterbij, dus bij 13-13 even een time-out om geen ballen meer tussen twee mensen in te laten vallen.

Maar de servicepass stagneerde opeens, het werd met één servicebeurt van VoCASA 18-13, meteen maar tijd voor de tweede time-out. Er kwam te veel druk op de buitenaanval te liggen, en daar waar Rosa het goed deed en weinig fouten maakte, had Marleen het met name in de passing moeilijker. Even doorschuiven in de servicepassopstelling (Marieke als rechtsvoor meepassen, Marleen naar linksvoor uit de pass) haalde daar de angel uit.

Omslag-aanval Atalante

Toen de libero van VoCASA een middenaanval van Marieke vol in het gezicht kreeg en op de grond lag, keerde de set. VoCASA was er even collectief confuus van, maar aan Atalante-kant brak het besef door dat we voor dit team helemaal niet bang hoefden te zijn. Na de service van Marieke waren we weer bijgekomen tot 19-17, en bij 23-22 hijgden we net op tijd heel erg in de nek van VoCASA.

Op dat moment bleek dat het jonge team van VoCASA D4 goed is de eerste aanval, maar minder oplossend vermogen heeft als de bal dan terugkomt. Stug doorwerken bracht ons dan ook tot 25-25, wat bij Atalante genoeg energie opleverde om door te stomen tot 25-27. Daarmee was het 1-1 in sets.

Vrijuit spelen

Daarna gingen we op alle fronten vrijer spelen. In de derde set had Susanne bij 4-4 even te veel last, dus moesten Marleen en Rosa achterin gewoon meedraaien. Bij 6-5 en 8-7 was er nog niets aan de hand. Aggie serveerde toen in een keer door naar 8-13, en dat was een gat dat VoCASA niet meer te boven kwam. In deze fase werd er hard gewerkt, waren er mooie aanvallen en begon de blokkering ook punten mee te pakken. Zeker de blokkering op hun buitenaanval zat er beter bij, zodat er minder ballen via onze handen uit gingen. Daar moest VoCASA dus andere oplossingen voor bedenken, en dat lukte niet.

Bij 11-17 stonden we een riante 6 punten voor, dat moest genoeg zijn om de set uit te kunnen spelen. Bij 16-20 echter toch maar even een time-out om de serveerder tot een makkelijke service te dwingen, en dat lukte. Daarna liepen we met name door onze blokkering in een keer uit naar 16-25. En hadden we dus al twee punten in de zak.

In de vierde set was het zaak zo goed mogelijk uit de startblokken te komen. Na een kleine voorsprong bij 10-13 ging het echter wat moeizamer. Susanne was inmiddels weer wel aan haar libero-rol begonnen. Bij 14-15 Lotte er voorin even in voor Lara voor wat extra lengte in de blokkering, maar net op dat moment stagneerde de servicepass en liepen we wat achter de feiten aan. VoCASA profiteerde daarvan en sloeg een gaatje bij 19-17. Daarna was de koek even op en won VoCASA de vierde set met 25-19.

Niets te verliezen

Een vijfde set dus – net als de vorige wedstrijd tegen VoCASA D5. Alleen verloren we die toen, dat zou nu niet moeten hoeven. Een simpel plan: eerste de service van VoCASA meteen terugpakken en dan twee ballen blokkeren, dan was het 0-3 voor ons en dat zou in deze set tot 15 genoeg moeten zijn. Hoe simpel dan ook: het werkte met 1-3 redelijk. Bij 4-5 even een lastige rotatie, maar de time-out bij 7-5 zorgde voor een makkelijke service van VoCASA, waarna Ilse naar 7-7 serveerde. Bij 7-8 tijd om te wisselen van speelhelft. Lara serveerde naar 8-11, en toen had er geen vuiltje aan de lucht hoeven te zijn.

Bij 9-14 zou het een kwestie van even dat laatste puntje maken moeten zijn. Maar bij VoCASA was net een goede serveerder aan de beurt. Met onze dia-opstelling was het lastig daar vat op te krijgen. We kwamen niet tot een scorende aanval. VoCASA ging alles over de lange diagonaal spelen, die blokkerend op dat moment even niet te stoppen was. Bij 12-14 Ilse er op linksvoor even in voor Nicky. Bij 14-14 werd de Lange Dia wel geblokkeerd door Rosa, zodat we bij 14-15 het voordeel van de service hadden. Het eerste matchpoint wisten we niet te benutten, maar het tweede na hard werken wel: 15-17.

Prognoses …

Daarmee was de uitslag van deze op voorhand als 3-1 verloren geprognotiseerde wedstrijd uiteindelijk 2-3 in het voordeel van Atalante D1. Een zeer verrassende uitslag, maar zeker verdiend met het on-zaterdagse spel – dan laten we de eerste set gemakshalve even buiten beschouwing. Er werd collectief hard gewerkt, dus als sommige namen hier minder vaak genoemd worden, betekent dit alleen maar dat die speelsters een gedegen onontbeerlijke bijdrage aan deze wedstrijd hebben geleverd.

Door de drie punten uit deze wedstrijd blijven we in de bovenste helft meedoen. Na de komende wedstrijden tegen DVOL D1 en Heyendaal D4 weten we wat deze wedstrijd waard was.