Atalante D1 wint met nieuw elan van Switch D2

Met een fantasievolle opstelling wist Atalante D1 drie punten weg te slepen uit Millingen aan de Rijn tegen Switch D2.

Atalante D1 toog met een redelijk minimale bezetting in de vroege vooravond richting Millingen. De huidige 10e positie lijkt geen recht te doen aan de teammogelijkheden, maar met wat minder wedstrijden gespeeld en het soms toch wisselende spelbeeld is dat wat het is.

Switch D2 staat daarentegen een stuk hoger op een mooie 5e plek. Dat zou op voorhand dus geen makkelijke wedstrijd worden. Temeer niet omdat Marleen er niet bij was en de standaard libero Bo daardoor promoveerde tot passer/loper. Dat had als bijkomend voordeel dat ze ook mocht serveren!

Met Josje, Rosa, Lotte, karin, Bo en Nicky de eerste set in – maar dan 2 plekken teruggedraaid om in het begin zo veel mogelijk voordeel van de langste aanvalslinie te krijgen. Dat lukte: Switch D2 nam bij 1-6 meteen al een time-out. Bijgekomen van de eerste invasie kwamen zij terug tot 7-7, en via 12-12 waren we bij 14-13 rond. Kom nog alle kanten op dus.

Maar ‘rond’ betekent in dit geval ook weer een sterke aanvalslinie aan Atalante-kant, al was daar niet het maximale rendement uit te halen door een strakke servicebeurt van Switch. Bij 21-19 een time-out aan Atalante-kant, maar deze set was met 25-20 niet meer te keren.

Actief wisselbeleid

Tot dan toe waren Lara en Marilou reserve voor midden en spelverdeling (en was Mette de assistent-coach). In de tweede set bijna dezelfde beginopstelling, met alleen Marilou voor Josje in de spelverdeling en Lara in deze set een bepalende rol achterin.

Bij 4-7 Lara voor Nicky achterin, en dat bij 9-12 weer omgedraaid. Met daarna bij 10-14 meteen weer Lara voor Lotte en dat bij 20-20 weer terug. In die fase had de aanval het moeilijk en wist Switch de bal vaak in het gat in het midden te leggen.

Bij een middenaanval van Switch gingen we met Bo als voorspeler van een 2-2-2 verdediging naar 1-2-3, en dat werkte op zich prima – maar dat hadden we ook geoefend.

Bij 21-21 Lara eer achterin weer in voor Nicky, en toen hadden we net de goede posities weer te pakken. Switch probeerde het bij 22-23 nog met een time-out, maar met 22-25 was deze set toch echt voor Atalante D1.

Doorwisselen

In de derde set Josje weer begonnen in de spelverdeling. Atalante kwam goed uit de startblokken, Josje serveerde door naar 3-8 en bij 8-12 waren we rond. Bij 11-13 Lara voor Nicky en bij 11-14 Marilou voor Josje op de serviceplek.

Switch had even een opleving tot 15-15, en bij 17-16 (Nicky terug voor Lara) en 18-16 (Lara voor Lotte) zelfs een lichte voorsprong. Maar toen was Atalante D1 weer aan zet: het werd 20-20 (Lotte weer terug voor Lara).

Toen waren volgens de scheids en teller onze wissels op, maar we hadden er eigenlijk nog één. Om de gameflow niet in gevaar te brengen daar even geen heisa van gemaakt maar erop vertrouwd dat we de lijn deze set voort zouden zetten.

En dat deden we ook: bij 22-23 én bij 22-24 een time-out van Switch, waarna zij de service terugkregen op 23-24. Toen natuurlijk een time-out van Atalante om de druk op de serveerder van Switch op te voeren. Dat lukte: het werd een makkelijke service, die met een simpele pass, set-up en aanval scoorde: 23-25 en daarmee 1-2.

Atalante D1 heeft honger naar meer

Daarmee had Atalante D1 sowieso al 2 punten binnengesleept, wat normaal tegen een nummer 5 een mooi resultaat is. Maar het was duidelijk dat het team meer wilde. De ietwat afwijkende opstelling en de rondjes achterin van Lara hadden hun effect, dus geen reden daar in de 4e set vanaf te wijken – ook al had Lara natuurlijk ook graag aan het net gespeeld.

Tussen de 3e en 4e set in wel even langs de scheidsrechter gelopen om het aantal wissels goed in de gaten te houden, want het zou jammer zijn als we daar een tactisch instrument niet volledig in zouden kunnen zetten.

In de 4e set dezelfde beginopstelling als in de 1e en 3e. Switch D2 begon wat beter aan de set (6-3), waarna we via 9-8, 13-11 (Lara voor Nicky), 13-14 (Marilou voor Josje) en een time-out op 19-15 achter de feiten aan bleven lopen. De servicepass bleef hangen, en dan zijn de aanvalsmogelijkheden wat geringer.

Bij 19-16 Nicky voor Lara en bij 20-16 Lara er meteen weer in voor Lotte, maar het mocht niet baten. Het begon wel weer wat te lopen aan Atalante-kant, waardoor Switch bij 24-21 toch maar een time-out nam, en dat bij 24-23 nog eens overdeed. Maar de opmars was net te laat begonnen: 25-23.

Onderste uit de kan

Dat betekende een 5e set. In principe door met het beproefde concept, maar dan met een twist: nu was niet Lara de vliegende keep achterin, maar Nicky de vliegende keep voorin. We begonnen met Karin, Bo, Lara, Marilou, Rosa en Lotte, maar bij 2-2 Nicky erin voor Lotte. Dat leek averechts te gaan werken, want Switch serveerde in een keer door naar 7-2. Daar kon een time-out op 5-2 weinig aan veranderen.

Daarna was Marilou echter aan service. Op dat moment stond onze langste blokkering aan het net, en die hield aardig wat ballen tegen of maakte het de aanval van Switch in ieder geval erg lastig. Door de middenverdediging op de rechtdoor door te schuiven naar midachter (Switch had niet meer de puf om rechtdoor aan te vallen) hadden we alle aanvallen onder controle en konden we na een time-out van Switch op 7-7 en de veldwissel op 7-8 in één keer uitlopen tot 7-11.

Daarna was het een kwestie rustig uitspelen, het spel simpel houden. Na wat side-outs kwam Switch D2 iets dichterbij, dus op 10-13 even een time-out om de rust te bewaren. Daarna was het met 10-15 gedaan met deze set en haalde Atalante D1 3 punten uit deze wedstrijd.

Atalante D1 op jacht naar punten

Bo deed het op buiten (na wat aanvankelijke zenuwen) goed, en had daar libero-kwaliteiten achterin. De ‘bijlessen’ van Rosa leken hun vruchten in deze wedstrijd af te werpen – zij was een betrouwbaar aanspeelpunt in de buitenaanval. Karin en Lotte speelden een steady wedstrijd, Nicky serveerde goed en bewees aan het net het voordeel van lange armen.

Josje begon iedere set goed en afwisselend, en is nog in opleiding om daar ook in het 2e deel van een set op voort te borduren. Gelukkig hebben we dan Marilou die de spelverdeling inmiddels geroutineerd overneemt.

De waarde van Lara zat in deze wedstrijd ondanks een dipje in de vierde set in de passing – zowel op de service als in de ralley. Daarmee aantonend dat we per wedstrijd moeten kijken hoe we de beschikbare kwaliteiten voor een optimaal teamresultaat kunnen inzetten.

De tomeloze inzet van alle speelsters leidde in deze wedstrijd tot het mee naar huis nemen van 3 punten. Als we de komende weken op dezelfde voet doorgaan, is het een kwestie van tijd voordat we gaan stijgen op de ranglijst – en dan nog maar zien waar dat eindigt.