Heyendaal D4 verliest punt tegen krachtig werende Atalante D1

Heyendaal D4 staat ongeslagen bovenaan in de 1e klasse, het was voor Atalante D1 dan ook een kwestie van alle zeilen bijzetten om goed voor de dag te komen.

En dat al helemaal omdat de bezetting minimaal was. Met slechts zes veldspelers en een libero moest Atalante D1 thuis gaan proberen het Heyendaal D4 moeilijk te maken.

Met Marilou, Rosa, Lotte, Nicky, Marleen en Lara (een plek terug) en Bo als libero voor buiten de eerste set in. Vastberaden speelsters, die er vol voor wilden gaan om er net zo’n niveau uit te persen als vorige week tegen het ook hoog geplaatste Kidang D3.

Marilou serveerde meteen naar 5-1, en die voorsprong hield Atalante lang vol. Bij 9-5 had Heyendaal even een time-out nodig om van de schrik te bekomen.  Maar na 14-9 en 16-13 kwam bij 19-14 hun tweede time-out.

Daarna sloop er even wat twijfel in bij Atalante. Als eerste bij de 20 … het zal toch niet?! Blijkbaar geschrokken van de eigen voorsprong lieten ze Heyendaal beetje bij beetje terugkomen. De servicepass liet het even afweten, dus bij 20-18 een time-out aan onze kant om de rust te bewaren. Maar het lukte niet. Nog maar een time-out bij 20-22, maar het tij was met 21-25 niet meer te keren.

Atalante D1 haalt weer goed niveau in tweede set

Atalante was vastbesloten niet bij de pakken neer te zitten: oké, een mindere fase aan het eind, maar verder geen reden bang te zijn voor Heyendaal D4. Met dezelfde opstelling (nu op de standaardplek) de tweede set in.

Atalante bleef in het begin wat achter de feiten aanlopen. Bij 6-11 maar even een time-out. Bij 10-15 werd het gat niet kleiner, maar ook niet groter. Op de service van Nicky kwamen we weer in de wedstrijd van 13-19 naar 18-19, maar de opmars was net te laat. Heyendaal D4 ging via 21-23 naar 21-25 en won daarmee ook de tweede set.

Atalante deed het echter niet slecht. Zeker als de servicepass meteen goed was, waren er veel aanvallers beschikbaar om uit te kiezen. In die fases was Heyendaal D4 aan het zoeken naar oplossingen en die werden meestal gevonden in hun reddende ‘springkonijn’ nummer 7, die in haar eentje het team naar de eindstreep moest helpen.

Atalante wint op mentaliteit de derde set

Met (verrassing) dezelfde opstelling de derde set in. Alleen nu twee plekken doorgedraaid om een andere blokkering en verdediging op nummer 7 te krijgen en onze spelers andere serveerders te laten passen.

Dat werkte: bij 6-2 kwam Atalante D1 weer meteen goed uit de startblokken. En dat werd alleen maar beter bij 14-7 en 17-11. Rosa deed een ‘marleentje’, Marleen sloeg via de blokkering uit en Lara en Lotte scoorden met de wat snellere middenaanvallen en kregen ook regelmatig een driemeteraanval.

Marilou kon iedereen lekker aanspelen en had ook haar ‘mariloutje. Nicky was op de diagonaal en A lekker aan het aanvallen en Bo haalde in de ralleys weer veel van de grond. Ook het uitdekken van de eigen aanval, op de laatste training nog goed geoefend onder leiding van assistent-coach Mette, werd veelal consciëntieus uitgevoerd. Het klopte allemaal en was ook voor het publiek mooi om naar te kijken.

Maar bij 17-14 was Heyendaal toch weer drie puntjes teruggekomen, dus even een time-out om een herhaling van de eerste set te voorkomen. Dat lukte met mate, bij Heyendaal ging alles weer naar nummer 7, dus bij 20-18 nog maar even een time-out met de opdracht ook de driemeteraanvallen met zijn drieën te gaan blokkeren.

Bij 21-19 kreeg die zelfde nummer 7 weer een bal achter de 3, maar die kwam precies op de verdedigende armen van Rosa terecht en zeilde meteen terug over het net om daar net voor de achterlijn binnen te stuiteren. Grote hilariteit aan Atalante-kant (vooral bij degenen die waren vergeten te blokkeren), en de doodsteek voor Heyendaal, want het was met 25-19 daarna snel gedaan.

Daarmee had Atalante D1 in ieder geval het qua wedstrijdbeeld verdiende punt binnen. Maar met de wedstrijd van vorige week in het achterhoofd was meer misschien ook nog wel mogelijk.

Op het tandvlees naar het einde

In de vierde set (met de opstelling drie plekken doorgedraaid) werd het doorwerken. Het gebrek aan wissels begon op de spelen, terwijl Heyendaal met 11 speelsters meer door kon wisselen – met uitzondering van nummer 7 natuurlijk.

Bij 7-11 een time-out aan onze kant. De finesses waren even ver te zoeken, het werd wat onnauwkeuriger allemaal en daardoor de aanvalsmogelijkheden beperkter. Het lukte maar niet om dichterbij te komen (11-18).

Daarna werd nog een laatste offensief ingezet, mede gestimuleerd door Atalante-gezang vanaf de tribune van oud-speelsters Ilse en Suzanne, die weer even kwamen sfeerproeven op het oude nest.

Bij 19-12 leek dat bijna te lukken, bij 19-22 maar even een time-out om nog het laatste restje energie eruit te persen, maar na een tweetal mindere servicepasses was het toen helaas 21-25 voor Heyendaal.

Daardoor werd er met 3-1 gewonnen door Heyendaal D4, maar eigenlijk hadden zij een punt verloren in plaats van de wedstrijd gewonnen. De sfeer na de wedstrijd was dan ook goed, het was duidelijk dat de laatste weken een stijgende lijn hebben laten zien.

Seizoen Atalante D1 bijna op de helft

Met 10 gespeelde wedstrijden en 24 punten zit het seizoen er al bijna voor de helft op. Atalante moet alleen nog tegen Pegasus D6 om tegen alle tegenstanders een keer gespeeld te hebben. Met een gemiddelde van 2,4 punten per wedstrijd en 6 van de 10 wedstrijden gewonnen betekent dat momenteel een zevende plek.

Atalante D1 staat er op dit moment dan ook goed voor. In de tweede helft van het seizoen zijn er meer wedstrijden en ook meer wedstrijden achter elkaar, waardoor het makkelijker mogelijk moet zijn het wedstrijdpeil niet alleen op niveau te houden, maar ook naar een hoger plan te tillen. We hebben vorige week al gezien waar we met een wat ruimere bezetting toe in staat zijn.