In de uitwedstrijd tegen Trivos D3 liet Atalante D1 zien wat het in haar mars heeft

Het was zaterdagochtend 11:00, voor Atalante D1 een geheel onwennig tijdstip voor een wedstrijd. Maar omdat Trivos D3 voornamelijk uit jeugdspeelsters bestaat, was deze wedstrijd op een jeugdtijd. Dat was dus vroeg naar bed op vrijdag.

Het is bij Trivos altijd even afwachten wat je tegenkomt bij dit soort teams. D3 blijkt een jeugdteam dat ervaring mag opdoen in de eerste klasse, en waarbij aan het eind van het seizoen waarschijnlijk wat extra krachten ingevlogen kunnen worden om de plek in de eerste klasse te behouden. Prettig dus dat we dit team nu al tegen kregen, dan konden we zien wat het echt waard is.

We waren qua bezetting weer op volle oorlogssterkte, maar wat individuele sterkte betrof nog niet. Met hier en daar wat beperkingen en compensaties dan maar zouden we wel eens kijken wat deze ochtend zou opleveren.

Koffietijd

De eerste set in met Marilou als spelverdeler, Aggie op de diagonaal, Rosa en Marleen op buiten en Lara en Nicky op midden. Ilse reserve op de diagonaal en Marieke op midden. Het verdedigingsplan was duidelijk: de ballen op buiten van Trivos kwamen hoog en ver naar buiten, dus late blokkering en de rest van de verdediging op tijd op de juiste plek. Op midden werden de ballen wat sneller geprobeerd, maar dat moest een prooi voor de blokkering kunnen zijn. Op rechts leken de ballen voornamelijk op midachter te komen.

Met de duidelijke opdracht op de 6 meter te blijven in de passing ging het in eerste instantie geheel gelijk op: 5-5 en 10-10. Marieke een rondje voorin voor Lara, en toen hadden we een mini-break bij 19-20. Daarna leek de ban gebroken en liepen we uit tot 21-24. Maar bij 23-24 toch nog even een time-out met de opdracht de set simpel uit te spelen. Uiteindelijk scoorde Marleen met haar patent-bal: een prikbal van linksvoor naar linksvoor. Daarmee was met 23-25 de eerste set binnen.

Formeel verzet

In de tweede set Aggie als spelverdeler en Ilse op de diagonaal. Marieke kon blijven staan op midden, zodat Nicky achterwacht werd voor midden en diagonaal. Meteen even achter bij 0-3, maar bij 3-3 weer bij en bij 4-6 had Trivos al een time-out nodig. Rosa serveerde door naar 4-8, en daarna werd het via 9-12 toen 10-16. De ‘chaos’ in het veld werd minder, waardoor de set-ups beter verdeeld konden worden en iedereen aan scoren toekwam. We liepen met goed spel uit tot 16-25, waarmee de eerste twee sets binnen waren.

De buitenaanval van Trivos was moeilijk af te stoppen en scoorde veel op midachter over de blokkering heen. Reden om de midachter wat meer op midden te houden en de rechtdoor even te laten voor wat die was, om Susanne als libero niet een te groot veld te laten verdedigen.

In de derde set dezelfde beginopstelling, met het idee om als het spel hetzelfde niveau zou blijven houden, daar richting de vierde set in te gaan wisselen. Bij 8-6 Nicky op de diagonaal voor Ilse, en mede door een servicebeurt van haar liepen we uit naar 11-20. Bij 13-22 Marilou voor Aggie, waarna we de set simpel binnenhaalden met 16-25. Dat was voor een deel natuurlijk omdat we zelf de punten maakten, maar ook omdat Trivos D3 er even niet meer uitkwam.

Galleryplay

In de laatste set hadden we bij 3-6 een buffertje, en was het zaak dat uit te bouwen om genoeg over te houden richting de 25. Lara serveerde naar 3-8, waarbij ze ook een soort 3m-balletaanval deed (7,9). Daarna serveerde Nicky door naar 4-12 en was het buffer gegroeid. Trivos D3 kwam er in het geheel niet meer aan te pas. Bij Atalante D1 klopte alles: de servicedruk was hoog, de blokkering hield ballen tegen, de ralleypass onder leiding van Susan liep als een trein, Lara en Marieke scoorden alles op midden, en de ballen op buiten van Marilou lagen lekker voor Rosa en Marleen, die zich aardig konden uitleven.

Het werd een demopartijtje voor het publiek, waarvan een groot deel (zeker met dank aan de familie van Marleen) ook op de hand van Atalante was. De coach van Trivos probeerde nog wat met wissels, maar het had geen nut: Atalante D1 was op stoom en niet meer te stoppen. Aan het eind van de set haperde het bij 11-23 nog wel even wat, dus toch maar even een time-out, maar dat was wake-up genoeg om ook de vierde set te winnen, en wel met de klinkende cijfers 13-25.

Daarmee waren de vijf punten binnen, en op een fraaie manier. Hopen dat de verschillende speelsters een beetje goed door het weekend zijn gekomen, zodat we dit niveau aanstaande donderdag bij de thuiswedstrijd tegen Heyendaal D5 kunnen continueren.