Atalante D1 begint nieuwe seizoen met een puntje

Atalante D1 stond voor het eerst sinds een half jaar weer eens in een wedstrijdshirt op het veld. Niet verwonderlijk dat het allemaal nog een beetje zoeken en afstemmen is. Maar de eerste tekenen zijn goed.

De eerste wedstrijd was tegen Kidang 2, niet meteen de makkelijkste om tegen te beginnen. Omdat deze wedstrijd voornamelijk in het kader stond om weer eens met zijn allen wat echt wedstrijdritme op te doen, waren het aantal punten aan het eind van de avond minder belangrijk. Eerst maar eens kijken hoe iedereen de zomer uitgekomen was.

De eerste set in met Marilou, Rosa, Marieke, Ilse, Marleen en Lara, maar nog wel even wennen aan de nieuwe nummers. Voor Marleen en Lara is er weinig aan de hand (waren en blijven respectievelijk 3 en 5), maar Marieke is de 0 kwijt van de 10 en de rest heeft geheel andere nummers. Tot en met Susanne aan toe, die als libero opeens 98 aan bleek te hebben in plaats van de op het formulier staande 99.

Nicky was onze reserve deze dag, kijken waar we haar nodig zouden hebben. En Lotte van Dames 2 heeft met nummer 13 de hele wedstrijd langs de kant gestaan – niet vanwege het ongeluksnummer, maar omdat meespelen voor haar zou betekenen dat ze één van haar meespeelmogelijkheden zou verbruiken, en die willen we zo efficiënt mogelijk gebruiken om te voorkomen dat ze zich vastspeelt. Een wedstrijd alleen maar meekijken en niet meedoen is zeker niet het leukste wat je kunt bedenken, dus het team is haar nu al veel dank verschuldigd.

Vleugje van de oude glorie

Het begon eigenlijk helemaal niet verkeerd. Kidang moest blijkbaar ook nog erg wennen. Onze sterke kracht, de aanvalsvariatie, kan alleen werken als de passing goed op orde is. En dat geldt zeker voor de servicepass. En dat was in deze set ook zo. Iedereen aan het net (en achter de driemeter) kwam aan scoren toe, Marilou was het variëren nog niet verleerd. Kidang moest bij 10-7 al aan de time-out. Dag gaatje bleven we zo’n beetje houden tot 20-17.

De opdracht om vooral op de posities te focussen en daar de taken zo goed mogelijk uit te voeren wierp zijn vruchten af. De passers en de aanvallers hadden de boodschap om niet in te houden goed in zich op genomen. De ballen kwamen netjes bij de spelverdeler, en de aanvallers schroomden niet om zich uit te even. Kidang had weinig in te brengen: 25-18.

Kantelsets Atalante

De tweede set met dezelfde beginopstelling had een ander beeld. We kwamen bij 3-4 meteen een puntje achter, en dat voelde toch anders dan voorstaan. Het werd wat krampachtiger. De pass bleef een beetje hangen, de aanvallers durfden wat minder of wilden net te veel. Kidankg liep uit naar 10-15. Bij 12-20 Nicky een rondje voorin voor Marilou in de blokkering. Het gat werd niet groter, maar ook niet kleiner. Bij 17-25 was het gedaan.

In de derde set even drie plekken doorgedraaid. Dat leek te werken. Het ging lang gelijk op, maar bij 15-18 leek het toch even de verkeerde kant op te gaan. De opdracht om diep op de libero van Kidang te serveren werkte. Hun pass bleef hangen op de 3 meter, de set-ups moesten dus naar buiten en waren daarmee verdedigbaar. Atalante D1 kwam weer bij en had bij 22-20 zelfs een goede kans deze set binnen te halen. Het werd binnen één servicebeurt van Kidang echter 22-23, want we kwamen er individueel niet meer uit. De set liep dan ook roemloos af met 23-25.

Extra versnelling?

Bij de vierde set in de originele opstelling kijken of er nog wat extra’s in het vat zou kunnen zitten. Nicky rondjes voorin op de diagonaal voor Ilse en Ilse in de passing op de achterlijn om Susanne als libero wat meer naar midden door te schuiven en de linksvoor mee te laten passen. Met 5-5 en 10-10 kon het nog alle kanten op. Bij 18-17 puntje voor, tot 23-22 aan toe. Bij 23-24 even een time-out om aan te geven dat de set-up achterover moest omdat de Kidang-blokkering zich massaal op buiten fixeerde. De servicepass kwam echter te ver naar links, de set-up kon niet meer naar rechts en was voor buiten net te kort om nog wat mee te kunnen. Ook deze set dus met 23-35 verloren.

Je hebt er niets aan, want twee keer 23-35 levert geen extra punten op. Maar het geeft wel aan dat het ene puntje dat Atalante aan deze wedstrijd overhield geen getrouwe weergave van de wedstrijd was. Trainingsaccenten waren er voldoende, maar de grote lijn stond er eigenlijk wel. Als de details weer op het oude niveau komen, kan zo’n wedstrijd een volgende keer een heel andere wending krijgen.

Door dat ene puntje staan we in ieder geval niet onderaan, dus mochten de coronamaatregelen nog strakker worden en we nu de eindstand al hebben, degraderen we in ieder geval niet 😉