Atalante D1 haalt overwinning tegen VoCASA D4 uit de tenen

Atalante D1 wist al snel waar het aan toe was: de speelsters in het veld moesten het met elkaar zien te rooien, want er was niets te wisselen. Los van wat lokale dipjes ging dat echter wonderwel goed, en had het hoger geplaatste VoCASA D4 wederom het nakijken tegen Atalante D1.

De uitwedstrijd tegen VoCASA D4 op een zaterdag om 12:00 was met beperkte middelen gewonnen met 3-2, en dat leek op dat moment een hele prestatie.Dat zou nu waarschijnlijk niet zo makkelijk gaan, want Nicky was ziekj en Ilse nog geblesseerd – al leverde zij wel een essentiĆ«le en onpartijdige bijdrage door het fluiten over te nemen van de niet opgekomen scheidsrechter. Gelukkig dat Marilou weer terug was op (geschat) 80 procent en Lotte en Bo van Atalante D2 meededen.

Dat maakte verschillende opstellingsvariaties mogelijk. Naast de reguliere basis van Marilou, Rosa, Marieke, Aggie, Marleen en Lara kon Lotte op midden en Marieke door naar buiten, en kon Bo rondjes achterin op buiten meedraaien om libero Susanne door te schuiven naar de middenverdediging. De eerste set echter begonnen met Lotte op de plek van Marieke, om meteen van begin af aan de mogelijkheid te hebben om te kunnen ingrijpen waar dat nodig was – of dat nu op midden of op buiten zou zijn.

Het kan maar duidelijk zijn

Helaas werden de opties al snel geminimaliseerd toen Lotte en Marleen op de stand 2-2 in de eerste set bij een middenblokkering elkaar raakten en Lotte daarbij door haar enkel ging. Met Marieke op midden ging het spelwel verder, maar het was vrij snel duidelijk dat het voor Lotte einde amper begonnen wedstrijd was. De toegesnelde geneeskundige familieondersteuning zorgde snel voor de eerste hulp, en na afloop leek het (volgens Lotte zelf althans) mee te vallen.

Desalniettemin serveerde Aggie door naar 8-3 en deed Lara daar later nog een schepje bovenop naar 16-6. VoCASA D4 leek er niet aan te pas te komen. Bij de vorige wedstrijd was al gebleken dat zij in de ralleys wat minder oplossend vermogen hadden, dus daar zouden onze kansen moeten liggen. Bij 22-15 kwam VoCASA D4 nog wat terug omdat we zelf te slordig waren, en bij 23-18 nog maar een keertje een time-out. Uiteindelijk wonnen we de eerste set met 25-12, maar was de grote voorsprong wel wat geslonken.

Buiten lekker op dreef

In de tweede set ging Atalante meteen voortvarend van start: 6-3 en 12-8. De servicepass van VoCASA had het zwaar, de opdracht om diep te serveren, en dat met name op de libero te doen, wierp zijn vruchten af: bijna alle aanvallen gingen over buiten, en die waren een groot deel van de tijd goed te verdedigen. Helaas moesten ook bij ons veel ballen op buiten, maar de opdracht aan Marilou om de ballen op buiten vooral snel te houden en wat minder te focussen op de uiteindelijke positie ten opzichte van het net en de antenne werkte voortreffelijk. Marleen en Rosa zijn inmiddels flexibel genoeg om ook van minder ‘mooie’ ballen toch een aanval te maken. Het was mooi om te zien dat de buitenaanval geen enkele keer in de wedstrijd afgeblokkeerd werd, dus daar werd veel gescoord.

De afstemming met midden liep nog niet geweldig. En er kwamen ook minder ballen die echt lekker op midden zouden kunnen, los van een sporadische B-bal op de drie meter. Ook nu had VoCASA weer even een opleving (15-12), maar bleven ze achter de feiten aanlopen. Na nog even een time-out bij 22-20 om de serveerder van VoCASA onder druk te zetten wist Atalante D1 ook deze set binnen te halen met 25-22.

Atalante: beroemde derde set

Maar probeer dat niveau maar een hele wedstrijd vol te houden zonder al teveel rustmomenten. In de derde set werd het dan ook wat lastiger. Het ging gelijk op met 4-4, 8-8, 12-12 en 17-17. Af en toe was kleine misverstandjes links en rechts, en het vlamde niet meer zo. VoCASA D4 wist daar aan het eind van de set van te profiteren. We hadden te veel servicefouten gehad, en de services die wel goed gingen, waren te makkelijk. Daardoor kwam de hele snelle middenaanval van hen goed door, zeker omdat onze middenblokkering te veel op midden bleef staan en niet met de spelverdeler en aanvaller mee bewogen. Aandachtspunt voor de volgende training en (oefen)wedstrijd.

Door onze eigen onnauwkeurigheden wist VoCASA D4 de derde set te winnen met 23-25. Dat was even een tegenvaller, maar niet getreurd, de volgende set gewoon weer op 0-0 beginnen en dan meteen het oude niveau weer proberen te pakken te krijgen.

Atalante: beroerde vierde set

Maar dat niveau kwam niet. Het leek nog goed te beginnen met een 9-3 voorsprong, maar daarna liep VoCASA uit naar 12-15. Allerlei verschuivingen in de passopstelling om libero Susanne wat centraler in het veld te krijgen en de misverstanden tussen andere speelsters op te lossen door een van hen op de achterlijn te zetten, brachten wel wat verlichting, maar we scoorden op onze eigen service minder punten dan VoCASA op die van hen deed. Deze set ging uit als een nachtkaars met 18-25.

In de vijfde set het daarom over een andere boeg: de middens wisselden van plek om nieuwe passcombinaties achterin te krijgen. We moesten ons vooral vasthouden aan het feit dat we de vorige keer ook met 3-2 hadden gewonnen, dus waarom zou dat nu niet kunnen?!

Atalante: glorieuze vijfde set

Die vijfde set liep van meet af aan als een tierelier. Er kwamen eindelijk wat middenaanvallen, de service had weer druk op de passers van VoCASA, en zelfs de blokkering hield een bal tegen. Marilou serveerde meteen naar 4-0, en bij 8-2 was het wisselen van speelhelft. Dat is een stand waarop het eigenlijk niet meer mis kan gaan, en dat besef zorgde voor een merkbare bevrijding in het veld. Na 11-3 werd het uiteindelijk 15-6 voor ons, en was deze wedstrijd tegen VoCASA D4 wederom met 3-2 gewonnen.

Een mooie prestatie, die zeker nog glansrijker zou zijn geweest als we de originele wedstrijdplannen wat meer hadden kunnen toepassen. Helaas voor Bo betekende dat in dit geval dat zij niet aan spelen is toegekomen. Maar we hebben nog een aantal wedstrijden te gaan!

Met deze uitslag nestelen we ons definitief in de bovenste helft van de ranglijst. We moeten nog tegen de nummers 11, 10, 8, 5 en 1, dus wellicht met uitzondering van die laatste moeten er voor Atalante D1 als momenteel 3e nog punten genoeg te pakken zijn.