Atalante D1 houdt aan slechtste wedstrijd van seizoen vier punten over

De dames van Atalante D1 waren bij de uitwedstrijd tegen VoCASA D5 op zijn zachtst gezegd niet in hun beste doen. Maar VoCASA was in nog mindere doen, zodat Atalante er uiteindelijk toch vier punten aan overhield.

De thuiswedstrijd was nog met 2-3 nipt verloren, dus het was van tevoren niet te voorspellen wat de uitslag zou gaan zijn. De gezien de goede flow van de afgelopen wedstrijden was 3 of meer punten wel te verwachten, maar hoeveel precies moest nog maar blijken.

Zonder extra reservekrachten moesten we het doen met wie we hadden. Met Aggie, Rosa, Marieke, Nicky, Marleen en Lara de eerste set in. Marilou (zonder al te veel last van haar hand) als reserve en Susanne libero buiten. De opdracht was om de buitenblokkering rechtdoor te houden en de midachter op midachter te laten staan. En verder zou het vooral afhangen van het initiatief (lees: de herrie) bij de servicepass.

Voetje voor voetje

Bij 4-6 een kleine voorsprong, maar bij 9-9 alles weer gelijk. Het ging aan beide kanten niet geweldig, dus vooral veel side-outs. Richting het einde van de set bleef de passing achter en moest er (te) veel op buiten, waar VoCASA D5 wel een antwoord op had richting 20-16. Marilou voor Aggie in de spelverdeling. Bij 21-19 werd het gaatje kleiner. Rosa serveerde ons weer helemaal terug in de set, en bij 24-25 begonnen we er zelfs in te geloven. Een paar rare ballen en servicefouten verder wisten we deze set alsnog met 27-29 te winnen. Als het maar niet weer net zo’n wedstrijd als de vorige keer zou worden …

In de tweede set de opstelling laten staan. We kwamen wel meteen achter met 10-5 en later 13-10. Tot het opeens 17-10 werd, en Aggie voor Nicky op de diagonaal mocht. Ten dele om Nicky alvast voor te bereiden op de overgang naar midden, omdat het met Marieke vandaag niet liep. De eerste set had zij op midden geen bal gehad, en omdat ze in eerste instantie ook uit de servicepass stond kwam ze er niet aan te pas.

Maar ook nu bracht  Rosa ons weer in de set met haar service: 17-17. Daarna liep VoCASA echter weer uit naar 20-17, en zakte het weer wat in elkaar. We kwamen er passend en aanvallend niet meer uit: 25-20.

Andere insteek bij Atalante

In de derde set een geheel ander wedstrijdplan bij Atalante: Marilou spelverdelen, Aggie op de diagonaal, Lara en Nicky op midden en Rosa en Marleen vooral stug doorgaan op buiten. Marieke reserve voor midden of buiten – waar het dan ook nodig zou zijn. Het team drie plekken doorgedraaid, zodat er een andere aanvals- en verdedigingsopstelling tegenover stond. En de midachter ging weer gewoon op de rechtdoor verdedigen, want blokkerend vielen er teveel gaten.

Dat ging van meet af aan eigenlijk vrij goed. Onze diepe service zorgde voor problemen bij de spelverdeling van VoCASA, en de resulterende verdedigbare aanval werd nu wel goed verwerkt. Daar werd het vrij snel 13-7 en 15-21 – mede door servicebeurten van Marilou en Nicky. VoCASA kwam puntje voor puntje we dichterbij, maar het gat zou groot genoeg moeten zijn om de set uit te spelen. Bij 20-23 toch maar even een time-out, het was nu een kwestie van een simpel pass-set-up-aanval-spel. Maar het lukte niet. Bij 22-23 nog maar een time-out, en toen serveerde de VoCASA-speelster uit – puntje coach. Daarna was het een kwestie van een goede service: 23-25.

Niet mooi, maar op resultaat

De vierde set met dezelfde opstelling begonnen. Atalante D1  liep meteen uit naar 1-6, maar bij 7-9 kwam VoCASA weer wat terug. Tot 8-13 sukkelde het zo een beetje door. Het ging eigenlijk nergens goed. De pass bleef hangen, de set-ups op buiten varieerden nogal en ook de andere aanvalsmogelijkheden waren niet scorend. Gelukkig was het aan VoCASA-kant niet veel beter.

Marleen had haar service weer te pakken en serveerde meteen door naar 12-22. Bij 17-22 toen toch maar even een time-out. Het hoefde niet mooi, als het maar scoorde. Marilou kreeg de opdracht alle ballen op Nicky op midden te geven, want buiten kwam er niet meer door, en dat werkte. Door deze set met 20-25 te winnen hielden we aan deze foutenpot toch vier punten over.

En dat bleek achteraf nog een ander pluspunt tot gevolg te hebben: Heyendaal D5 won met 4- van Pegasus D3, zodat wij niet gedeeld vierde staan, samen met Pegasus D3, met Heyendaal D5 daar slechts twee punten boven. En VoCASA D5 moet gaan tellen en de punten halen waar ze te halen zijn om boven de tiende plek te blijven om P/D-wedstrijden te voorkomen. Setash D1 en Trivos D3 lijken directe degradatie nauwelijks meer te kunnen voorkomen. Die zorgen heeft Atalante D1 in ieder geval niet.

Volgende week komt VoCASA D4 op bezoek bij Atalante D1. Daar hebben we bij de uitwedstrijd heel goed tegen gespeeld (en zelfs met 2-3 gewonnen). We gaan er dan maar vanuit dat een betere tegenstander ook het beste uit onszelf zal halen …