Atalante D1 ondanks beperkte bezetting volle winst tegen Kidang D2

Kidang D2 is druk bezig om uit de gevarenzone van de tiende plek te blijven, maar kon daar bij de wedstrijd tegen Atalante D1 weinig aan toevoegen.

De eerst set van de uitwedstrijd tussen Atalante D1 en Kidang 1 eindigde in een ontluisterend 25-5 verlies. De overige sets in die wedstrijd werden echter gewonnen, zodat Atalante alsnog met vier punten naar huis ging. Eens kijken of dat bij de thuiswedstrijd ook zou lukken – met uitzondering van die eerste set dan natuurlijk.

Kidang D2 kwam met een flinke bezetting aanzetten, en daar kon Atalante niet veel tegenoverstellen. Marleen was er niet, Ilse geblesseerd en Marilou bovenhands niet inzetbaar. Gelukkig konden we een hulptroep inzetten in de vorm van Lotte van Dames – en ook Susanne was als libero weer helemaal inzetbaar.

Met Aggie, Rosa, Lotte, Nicky (weer op de diagonaal),┬áMarieke (weer even op buiten) en Lara de eerste set in. Het wedstrijdplan was duidelijk: we moesten goed uit de startblokken komen en dan de set op voorsprong uitspelen. De enige mogelijke rustmomenten waren de time-outs, en daar waar nodig eventueel een doorschuiven van de libero van buiten naar midden – en hier en daar wellicht iemand uit de pass als dat voor de concentratie even beter was.

Vol erin

Daar waar Atalante D1 een geschiedenis heeft van even langzaam opstarten, en dus meestal achter komt in het begin van de eerste set, werd het nu al snel een voorsprong van 7-3. Dat bleef zo bij 11-7. Bij de stand 16-11 serveerde Nicky naar 20-11, en toen was het gaatje een gat. Met 25-15 was de eerste set dan ook redelijk snel gedaan – en was de smet van de eerste set van de uitwedstrijd teniet gedaan.

De servicepass was het belangrijkste onderdeel. Aggie kon alle aanvallers goed bedienen, zodat er zowel op buiten als op midden en op de A en B op de 3 meter aangevallen kon worden. In de tweede set dan ook vooral zo doorgaan. Wel even wat traag uit de startblokken (5-7), maar bij 9-8 was dat weer rechtgezet. Na een gat van zes punten bij 15-9 was het bij 15-12 toch even tijd voor een time-out.

Daarna ging het richting de 25 met telkens een kleine voorsprong: 21-19 en 22-21. Bij de laatste punten dan nog even en stapje erbij, en toen wist Atalante ook deze set te winnen met 25-23.

Stug volhouden

De derde set begon wat voortvarender. Door met 5-3 voor te komen, en dat via 7-6 en 10-7 uit te bouwen, kon er redelijk ontspannen gespeeld worden. Het was duidelijk dat er weinig te wisselen was, dus moest iedereen voor ieder bal gaan. En dat is nou net de kernkwaliteit van een libero, zodat Susanne ons grotendeels door deze set heen sleepte.

Rosa en Marieke kregen de ballen lekker ver bij de antenne, waar de kleine spelverdeelster van Kidang weinig tegenin te brengen had. Lara vloog een paar driemeterballen lekker in en Lotte pakte ook haar punten voorin mee. Nicky had de vorm van vorige week nog te pakken en deed haar taken onopvallend maar solide. Marieke serveerde toen door naar 16-11, en toen was deze set met 25-17 snel binnen.

In de vierde set begon de beperkte bezetting natuurlijk een rol mee te spelen. Lara en Lotte hadden op midden nog energie genoeg (al begon Lotte wel aan haar negende set van die avond!), dus de libero doorschuiven was niet nodig. Het scoreverloop was mooi lineair: 3-3, 7-7, 10-10 em 15-15. Bij 15-17 wel even een time-out. Het was nu zaak de opdracht om afhankelijk van de buitenblokkeerder de midachterverdediging goed op de rechtdoor dan wel op midachter te houden.

Atalante op tandvlees

Het eerste damesteam van Atalante kwam weer terug naar 20-20, dus het was zaak nog even alles eruit te persen voor wie het eerst vijf punten had gemaakt. Atalante liep uit naar 23-20, maar Kidang kwam net zo hard weer terug tot 23-23. Lotte mocht in de servicepass even op de achterlijn, zodat Rosa of Marieke mee gingen passen en libero Susanne daardoor wat centraler in het achterveld kwam. Dat werkte: met 26-24 wonnen we ook de laatste set, zodat we met een cleane 4-0 moe maar voldaan het veld konden verlaten. De verdiende Lia-schaal was dan ook snel verdwenen – zeker Lotte viel er uitgehongerd op aan.

Omdat de nummers 3 en 4 niet speelden deze avond, heeft Atalante D1 nu hetzelfde puntenaantal (46) dan Heyendaal D5 en Pegasus D3, maar dan wel met een wedstrijd meer gespeeld. Maar als die teams bij hun zaterdagwedstrijden nog wat puntjes laten liggen, zitten wij lekker in hun nek te hijgen. En is de strijd om de derde, vierde en vijfde plek zeker nog niet beslist.

Kidang moet daarentegen met Pegasus D4, VoCASA D5 en DVOL D1 nog zwaar aan de bak om bij de tiende plek vandaan te blijven. Setash D1 en Trivos D3 lijken vooralsnog stevig op de elfde en twaalfde plek te staan, dus moeten het ergste al vrezen.

Volgende week wacht ons bij VoCASA D5 eenzelfde klus als vandaag. De thuiswedstrijd daarvan hebben we met 2-3 verloren (alle sets met maar twee punten verschil), dus daar hebben we nog wat recht te zetten …