Wedstrijd tussen Atalante D1 en Heyendaal D5 gaat hele andere kant op

Heyendaal D5 staat momenteel 3e en Atalante D1 5e, dus die uitwedstrijd kon op voorhand een mooie wedstrijd worden. Al zag de thuiswedstrijd van Atalante er heel anders uit, want die werd met 1-3 ruim verloren.

Bij de thuiswedstrijd van Atalante D1 tegen Heyendaal D5 won Atalante de eerste set nog, maar daarna kon alleen achter de feiten worden aangelopen. De servicepass ontbrak toen volledig, resulterend in een 1-3 verlies. Het was nu dus zaak die servicepass zo snel mogelijk onder controle te krijgen, en dan kijken waar het zou kunnen eindigen.

Door het uitvallen van Ilse (het is nog even de vraag voor hoe lang) waren er even wat verschuivingen nodig. Nicky begon op de diagonaal met Marilou als spelverdeler, met Aggie achter de hand om op beide posities in te kunnen vallen als dat nodig was. Rosa en Marleen op buiten en Lara en Marieke (terug op haar oude stek) op midden.

Tot 5-5 ging het in de eerste set gelijk op, maar daarna werd het in een keer 12-5 voor Heyendaal omdat de servicepass niet kwam. Zou het zo’n wedstrijd worden? Na een time-out en Marleen even uit de passing was het gat bij 17-9 niet groter geworden, maar ook niet kleiner. Aggie even voor Marilou in de spelverdeling – want veel anders was er niet te wisselen. Maar als de servicepass niet komt, kan een selverdelerswissel ook niet veel toevoegen, dus was het een kwestie van met lede ogen aankijken hoe het 25-13 werd.

Wake-up call

De tweede set met dezelfde beginopstelling dreigde bij 6-1 dezelfde kant op te gaan, Maar Rosa serveerde ons weer een beetje terug in de wedstrijd naar 7-5, waarna we langzaam terugkrabbelden en bij 12-13 zelfs voor het eerst voor stonden in deze wedstrijd. Tot 16-16 ging het toen heen en weer, maar toen serveerde Marieke naar 16-22. Bij 16-23 Aggie er even in voor Marilou om nog een blokje mee te pakken. De voorsprong gaven we niet meer uit handen: 19-25.

Opeens was er weer geloof in eigen kunnen. De services liepen beter, de servicepass kwam beter verwerkbaar en Marleen en Rosa, maar zeker ook Nicky sprokkelden alle aanvalspunten bij elkaar. De middenaanval kwam er nog niet uit, daar was de passing te wisselvallig voor.

In de derde set Aggie even blijven staan (de rechterhand van Marilou was een beetje blauwig geworden bij het inspelen), maar voor de rest was het de standaardopstelling van de avond. De eventuele mogelijkheden om door te schuiven (Aggie op de diagonaal, Nicky naar midden en Marieke naar buiten) waren nog niet nodig.

Stoomwals

Bij 4-7 stonden we al drie punten voor, en bij 7-10 bleef dat zo. Op die manier zouden we de set rustig kunnen uitspelen met side-out-spel, maar dat was niet eens nodig. Bij 13-18 de tweede time-out voor Heyendaal, want ze wisten zich geen raad meer. Hun enige wijziging in de aanval (een prikbal op mid-mid) werd door onze korte en vrije-net-verdedigers opgelost en onschadelijk gemaakt, en wij waren konden daar vervolgens lekker op scoren. Susan speelde na aanvankelijk was last van een knie te hebben de wedstrijd als libero toch helemaal uit, en dat was van doorslaggevend belang in de passing en verdediging.

Op 16-24 verzuimden we wel om het af te maken, dus bij 18-24 maar even een time-out, niet omdat het nodig was – we zouden die set wel winnen – maar wel om Heyendaal niet weer terug in de wedstrijd te laten komen. De serveerder serveerde meteen in het net en toen was de set afgelopen: 18-25.

In de vierde set zakte Heyendaal D5 helemaal in elkaar. De tot dan toe voortreffelijk spelende libero kreeg onze services niet meer bij net, terwijl wij steeds beter begonnen te passen en zelfs ook op midden konden aanvallen – al had Marieke haar dag aanvallend en blokkerend niet, maar Lara pakte haar puntjes mee.

We stoomden door van 5-11 naar 6-16. Alleen de middenaanval van Heyendaal D5 scoorde af en toe nog, maar de buitenaanval was geheel geneutraliseerd. Bij 13-23 deed Marleen nog even iets raars met haar enkel, dus bij 14-23 even een herstel-time-out en uit de passing, maar de boel was even van de leg, zodat er bij 18-23 nog even een time-out nodig was. Daarna was het een kwestie van simpel en elementair spelen (zeg maar pass / set-up / aanval) en gingen we gedecideerd af op een 19-25 setwinst.

Vaste plek

Deze wedstrijd wonnen we daardoor met 1-3. De omgekeerde uitslag van de thuiswedstrijd. Daarmee is de aansluiting met de top 4 weer overzichtelijker, en is het gat met nummer 6 en lager weer een stuk groter. De komende wedstrijden gaan we dus vooral omhoog kijken, en kunnen we met een gerust hart al zeggen dat degraderen niet aan de orde zal zijn. Waarbij het wel zaak is de boel compleet en fit te houden, want de basis is dun.

Maar gelukkig dat deze wedstrijd, en dat zonder anderen tekort te doen, Nicky weer helemaal terug was. Ze was de meest scorende aanvaller en volbracht haar diagonaaltaken uitstekend. Op die manier moeten we de komende weken nog aardig wat punten kunnen pakken. Te beginnen volgende week tegen Kidang D2.De uitwedstrijd van Atalante D1 tegen Kidang D2 had hetzelfde karakter als deze wedstrijd: de eerste set verliezen (met 25-7 toen maar liefst) en daarna alle sets winnen …