Atalante D1: eerste setverlies tegen Heyendaal D6

atalante-horssenHet moest er eens van komen: het eerste setverlies van Atalante D1 dit seizoen. Dat het tegen een van de mede-titelkandidaten is, is daarbij minder erg, omdat we de andere sets gewoon gewonnen hebben. Maar beginnen bij het begin.

Het lijkt erop of er dit jaar een top van vier teams in onze klasse gaan uitmaken wie kampioen gaat worden. Dat zijn wij, Trivos D3, Pegasus D5 en Heyendaal D6. Alle andere teams hebben al te veel punten laten liggen om nog echt aansluiting te kunnen vinden. Al zijn we nog niet op de helft natuurlijk.

Bij de wedstrijd tegen Heyendaal D6 was winst dan ook het belangrijkst om de puntenvoorsprong op hen alleen maar groter te maken. Maar met nog geen setverlies waren we natuurlijk niet van plan het bij winst alleen te laten.

Marleen en Lara waren er bij deze thuiswedstrijd helaas niet bij, dus met Marieke en Rosa op buiten, Lisa en Nicky op midden en Susanne als libero waren er alleen aan de rechterkant wisselmogelijkheden met Aggie, Karin en Petra als spelverdelers en Ilse als diagonaal.

Met Karin, Marieke, Nicky, Ilse, Rosa en Lisa en eerste set in. Susanne op de standaard liberopositie op buiten. Na de slow-start op 5-3 en 9-6 bleek dat Heyendaal D6 stug verdedigde en we de punten zelf moesten maken. Maar naarmate de set vorderde ging het steeds beter. Karin kwam er goed in, mede doordat Susanne de passes uit het actherveld perfect bij het net wist te krijgen. We stoomden dan ook door naar 22-13, waarna Aggie er voor Karin in mocht om de set uit te spelen: 25-15.

Doorwisselen

Een duidelijk verschil, afgedwongen door eigen spel. In de tweede set de eindopstelling laten staan om meteen door te stomen. Door een servicebeurt van Rosa kwamen we al snel op 12-7, maar toen stagneerde het een beetje. Bij 14-13 een time-out, bij 15-13 Karin een rondje voorin voor Ilse op de diagonaal, en toen werd het door een servicebeurt van Aggie opeens 22-13, mede doordat Susanne de verdediging goed organiseerde. Na een servicefout van Aggie mocht ze er meteen uit om vervangen te worden door Petra. Daarna was deze set snel klaar met 25-17.

Die eindopstelling mocht de derde set beginnen. Het werd 4-5, 10-7, 11-8 (Karin voor Ilse) en 16-9. Daarna kwam Heyendaal langzaam wat terug naar 22-15 en 24-20. Tijd voor een time-out. We moesten dat laatste punt nog wel even zelf maken: bij 24-21 Aggie voor Petra (het moest aan de rechterkant toch gebeuren), en daarna door naar 25-21.

Nog één set te gaan

Drie sets al binnen, wat al een prima resultaat was. Maar de tweede helft van de derde set werd het spelpeil toch wat minder. Met name de ralleypasses bleven hangen, zodat er veel op buiten moest – en die kwamen niet allemaal even mooi aan. Er werd wel goed gescoord, zeker door Marieke, maar op dat moment kwam de middenaanval er minder aan te pas, terwijl die de eerste twee sets wel goed aangespeeld kon worden en ook veel scoorde.

Met dezelfde beginopstelling de vierde set in. Het werd de hele set een beetje achter de feiten aanlopen. Bij 5-8 Aggie voor Petra en Karin nog twee keer een rondje voorin voor Ilse. Met één servicebeurt van Heyendaal D6 werd het 8-12, maar gelukkig serveerde Marieke weer terug tot 12-13. We leken weer aansluiting te hebben, maar bij 17-17 kwamen we er nog steeds niet voorbij. Dat ging ook niet meer lukken. Het gebrek aan wisselmogelijkheden op de aanvalsposities begon zich te wreken. De passes bleven hangen, de set-ups kwamen niet meer ideaal en de aanval scoorde niet meer. Bij 18-21 nog een time-out om de rust terug te krijgen en het tij te keren, maar dat lukte niet meer. Heyendaal veerde op en rook een kans, en wij zagen onze kans in rook opgaan: 21-25.

Puntenbuffer

Een vierde set verliezen legt altijd een vertroebeld beeld over een wedstrijd – en al helemaal als het de eerste verloren set van het hele seizoen is – maar uiteindelijk hebben we wel met 3-1 gewonnen en op Heyendaal D6 dus 3 punten uitgelopen. Dat teams als Trivos D3 dan een puntje inlopen omdat zij met 4-0 hebben gewonnen is dan minder relevant, daar hadden we immers een buffertje van zo’n 9 punten voor.

De komende twee wedstrijden zijn weer wat lastiger omdat dat mindere teams zullen gaan zijn. Dat moeten oefenwedstrijden worden om over drie weken weer een slag te slaan tegen Trivos D3. Maar we moeten de punten bij die wedstrijden wel gewoon ‘even’ binnenharken natuurlijk. Bij de trainingen de komende weken wordt het dan ook zaak wat detailpunten bij te slijpen. Want dat kan ervoor zorgen dat we op de beslissende momenten ook beslissend kunnen zijn.