Atalante D1: gedegen wedstrijd tegen Heyendaal D8

atalante-horssenHet is in deze beginperiode nog even afwachten wat voor tegenstanders Atalante D1 tegenover zich krijgt. Bij het inspelen en inslaan werd echter wel duidelijk dat Heyendaal 8 geen probleem mocht gaan worden. Het zou een kwestie worden van eigen spel blijven spelen.

De coaching bleef bij deze uitwedstrijd van Atalante D1 beperkt tot het het bepalen van de beginopstelling. En daar waar nodig een time-out aanvragen. Dat was in totaal daarbij ook maar twee keer nodig. Iets te wisselen was er niet, we gingen de wedstrijd in met Karin, Rosa, Lara, Nicky, Marleen en Lisa en libero Susanne. De afgelopen weken druk bezig geweest om het 2-4 systeem erin te krijgen, maar nu uit noodzaak teruggeschakeld naar 1-5 met Nicky op de diagonaal.

Mede door een servicebeurt van Rosa stonden we al snel voor met 3-8. Marleen had een paar lekkere aanvallen op buiten, Lara en Lisa hadden mooi gelegenheid te oefenen met aanlopen en Nicky deed het goed op de diagonaal. Maar Karin maakte het verschil: ze wist alle aanvallers te bedienen, waardoor Heyendaal D8 het nakijken had. Bovendien wist ze van 8-15 tot 8-24 aan het serveren te blijven, en toen was het met 9-25 alweer gedaan in de eerste set.

Vooral blijven doorgaan dus. Dat ging in de het begin van de tweede set wat lastiger. De communicatie en zeker de coördinatie is in de altijd rumoerige Gymnasion-hal altijd een probleem. Maar we kwamen er niet door in de problemen. Heyendaal kwam hooguit op gelijke hoogte, maar niet voorbij. Bij 12-12 serveerde Nicky naar 12-15, maar bij 16-16 toch maar de eerste time-out om dat extra stapje te gaan zetten om eerder bij de 25 te zijn dan de tegenstander. Anders glipt zo’n set ongemerkt uit handen en wordt het een heel andere wedstrijd.

Hun middenaanval scoorde nogal veel rechtdoor, dus vandaar dat onze midachter daarbij op midachter mocht blijven verdedigen en niet naar de linksachter hoefde. Dat werkte goed – en dat bleven we de hele wedstrijd doen. We liepen mede daardoor uit naar 17-19 en uiteindelijk 19-25..

Eigen spel

Het begin van de derde set had eenzelfde beeld. Eerst een beetje achter (3-1), maar bij 5-2 de tweede time-out van de wedstrijd om het gat niet groter te laten worden. Dat hielp: het werd gelijk (5-5) en dat bleef het zo’n beetje tot 7-7. Toen serveerde Nicky door naar 7-13, en daarna was het simpel en solide uitspelen tot 14-25.

De aanvalsscoreverdeling was wat aan kantelen. De eerste sets scoorden we voornamelijk op buiten en kwam midden minder aan bod. Rosa en Marleen hadden het nu lastiger om hun timing op orde te krijgen. Maar Lara en zeker Lisa hadden de schwung weer wat meer te pakken en begonnen nu wat meer punten op te eisen. Nicky kreeg op de diagonaal ook regelmatig een set-up en haalde daar een zeer verdienstelijk percentage uit. Dat hielp ons mede door de vierde set heen.

Het voornaamste doel: blijf zelf spelen. Ook al weet je dat je de set niet zult verliezen met minder goed spelen, je moet toch zelf het initiatief blijven houden. Susanne kreeg de opdracht de ballen achterin als libero wat meer op te eisen. Dat droeg ook aardig bij aan het resultaat. In de tussentijd mochten de buitenaanvallers proberen wat aanvallender te serveren. Dat alles leidde tot 2-5, 6-14, 8-18, 10-20 en na twee heuse aanvallen-met-een-aanloop van Lisa 15-25. Een klinkende 0-4 overwinning dus. Waarbij Nicky het op de diagonaal prima deed en het terugvallen op het 1-5 systeem geen probleem bleek te zijn.

Maar zijn we net lekker bezig, hebben we volgende week helaas een pauzeweek. De week erna mogen we gelukkig op volle stoom weer door naar VoCASA D6. Benieuwd wat voor team dat gaat zijn, maar tot nu toe staat Atalante D1 bovenaan …