Atalante D1: tegen Pegasus D5 de eerste punten binnen

atalante-horssenPegasus was het afgelopen seizoen blijkbaar een team kwijtgeraakt, want vorig jaar speelde Pegasus D5 nog in de 1e klasse. Het was dus nog een verrassing welk team we tegenover ons zouden krijgen. Dat bleek inderdaad een echt 2e-klasseteam te zijn. Als Pegasus dezelfde teamindeling hanteert als gebruikelijk, was dit het zwakste Pegasus-team in die klasse.

Dat bleek tijdens de wedstrijd ook wel. Als wij de dingen deden zoals we die kunnen en moeten doen, waren zij geen partij voor ons. Maar dan moesten we dus wel doen wat we moeten doen…

De eerste set van deze thuiswedstrijd in met Karin, Rosa, Lara, Petra, Marleen en Nicky. Aggie, Ilse en Marieke waren er helaas niet bij, maar Lisa wel – zij het met een enooorme trainingsachterstand, daar hielp een hoogtestage in Mallorca helaas niet tegen.

Het begin van de eerste set nog even zonder libero Susanne, want die moest net voor de wedstrijd nog even heen en weer naar Wijchen om de shirts op te halen. Detail.
Even wennen op 1-3, maar daarna snel 4-4 en 8-9. Bij 12-14 even een time-out om Pegasus niet te ver uit te laten lopen. Daarna begon het wat meer te draaien. Susanne deed weer mee en bracht wat rust in de verdediging. Marleen zorgde voor het kantelpunt in de set door van 16-18 door te serveren naar 20-18. Bij 21-20 Lisa voor Lara voorin. We haalden nog niet het volle rendement uit onze aanvallers, de spelverdeling moest er nog even inkomen. Maar na het wat stroeve begin werd het daarna simpel 25-22.

Dat gaf vertrouwen voor de tweede set. Lisa bleef erin voor Lara, en we gingen op volle stoom door. Na 7-3 werd het snel 11-5 (Lara voor Lisa rondje achterin), 19-11 (Lisa weer voor Lara voorin) en 22-12 (Lara voor Nicky achterin). Met 25-13 was dit een duidelijke setwinst, waarbij het qua systeem goed liep. Op details waren er nog verbeteringen mogelijk. De middenaanval scoorde bijvoorbeeld veel, maar meestal vanuit stand – dus zonder aanloop.

Gewoon doorgaan

In de derde set weer doorgewisseld met de middens – Lisa begon nu achterin en Lara voorin – om de middens zoveel mogelijk met beide spelverdelers te laten spelen om snel te wennen. Daar was dit een mooie wedstrijd voor – en verder was er toch niet veel te wisselen.

Die set verliep grotendeels hetzelfde met 6-3, 13-7 en 16-8 (Nicky voor Lisa voorin). Ook toen was het snel 25-13. Rosa en Marleen op buiten deden het goed, maar moesten wel aan hun aanloop blijven denken. De blokkering hield regelmatig een bal tegen, en bij zo’n wedstrijd moet je het geluk dan afdwingen dat een bal of service op de netrand net de goede kant op valt. En dat deed hij.

De vierde set zou dan ook een formaliteit moeten zijn, maar dan moest de concentratie wel vastgehouden kunnen worden. Dat liep moeizaam, het was opeens 1-6. De servicepass kwam niet meer en de aanvallers forceerden te veel – of net te weinig. In principe zou Lara ernaast blijven en alleen in actie komen als het echt nodig was. Nu dus. Bij 1-6 zij er even in voor Nicky achterin en 2-7 weer omgewisseld. Toen hadden we de bal weer terug en gingen we zelf aan het spelen.Nicky serveerde van 6-9 naar 11-9. Pegasus kwam meteen terug naar 11-12, dus tijd voor de tweede time-out in deze set. Daarna bleef het een tijdje gelijk opgaan tot 14-14. Lisa scoorde drie punten met de service (en mocht er bij 18-17 uit voor Lara), maar Pegasus liep toch een paar puntjes uit bij 21-23 (Lisa weer voor Lara). Toen werd het nog spannend ook.

Bij 22-23 (Lisa terug voor Lara) serveerde Nicky naar 24-24, en mocht er als dank meteen uit voor Lara. Bij 25-24 ons eerste matchpoint, maar helaas werd de uitgeslagen bal van Pegasus door de scheidsrechter anders beoordeeld en was het 25-25. De laatste service van Rosa gaf het wedstrijdbeeld echter goed weer: de bal raakte de netrand en viel aan de andere kant tussen alle speelsters in. Daarmee was het 27-25 en waren de eerste vijf punten van dit seizoen binnen.

Eerste gewin

Voor een eerste wedstrijd ging het niet verkeerd. Ten eerste natuurlijk drie speelsters minder dan normaal, dus degenen die in het veld stonden moesten het ook zelf doen en blijven doen. De afstemming met de aanvallers begint beetje bij beetje te komen, maar daar is nog meer uit te halen. Bij 16-16 in de vierde set scoorde Marleen een paar mooie kaboem-ballen op haar favoriete set-ups, dat moet eerder in de wedstrijd ook al kunnen. Rosa was degelijk in haar aanval en maakte weinig fouten – maar zou ook meer aan direct scoren moeten toekomen. Karin had als spelverdeelster een paar goede aanvallen, een geheel nieuwe dimensie voor haar. Petra was learning-on-the-job als spelverdeelster en heeft van deze wedstrijd veel opgestoken.

Lisa was de rots in de branding voorin, vooral ook letterlijk: waar ze stond, daar bleef ze staan. Lara had niet helemaal haar dag, maar had als stille kracht in het achterveld toch een duidelijke meerwaarde. Nicky had een goed debuut, ze scoorde veel met haar service, had een goed middenblok, maar kan met de middenaanval nog meer rendement halen als de afstemming er beter inzit. Wat dat betreft dus een wedstrijd waarin de potentie van het team duidelijk naar voren komt, maar ook dat er nog meer uit kan komen.

Al met al een verdiende overwinning, die ook wel geheel op eigen kracht gedaan moest worden, want van Pegasus kwam niet veel. Ook wel met genoeg aandachtspunten om de komende weken mee aan de slag te kunnen. Volgende week tegen Heyendaal D8 is de volgende vuurproef. De stand hieronder zegt dan ook niet veel, al is het wel een leuk begin natuurlijk. De schaal met hapjes was dan ook een welkome afsluiting van de avond. Dat smaakt naar meer.