Atalante D1 haalt 4 punten tegen AETOS D4, maar oogt nog kwetsbaar

Bij de thuiswedstrijd van Atalante D1 tegen AETOS D4 was de selectie nog niet compleet, en op meerdere vlakken ook nog niet helemaal hersteld.

Het was weer even sappelen om het veld toch te krijgen bij de wedstrijd van Atalante D1 tegen AETOS D4. Lara en Ilse konden niet meedoen, waardoor we over precies zes veldspelers en een libero konden beschikken. Gelukkig waren Bo en Josje van Dames 2 er ook, om in te vallen als dat ergens nodig was, bijvoorbeeld omdat Mette nog niet genoeg energie had na een coronabesmetting en Lotte nog last van haar pols had.
Met Marilou, Rosa, Marieke, Mette, Marleen en Lotte de eerste set in, met Susan als libero buiten en Lotte zo veel mogelijk uit de servicepass. We kwamen niet meteen goed uit de startblokken met 3-6, 4-8 en 6-9, maar bij 11-11 waren we bij. Dat bleef zo tot 17-17, en daarna was de spirit er weer uit.
Voor zover die er die set al in had gezeten, want echt dynamisch zag het er allemaal niet uit. De enige die daar nog doorheen bewoog was Susan, maar die kon dat in haar eentje ook niet op alle plekken oplossen. AETOS sloeg een gaatje bij 19-21, waarna Atalante de boel niet op tijd weer draaiend kon krijgen: 20-25.

Tweede set was ommekeer voor Atalante D1

In de tweede set Lotte en Marieke omgewisseld voor de servicepass-opstellingen en Susan even langs de kant als wake-up-call voor de rest, die nu toch zelf in actie moest komen. Dat bleek het gewenste effect te hebben: het was al snel 7-3 en zelfs 10-3, waarna Atalante D1 doorstoomde naar een overtuigende 25-11 setwinst.
In de derde set met dezelfde beginopstelling toch een kleine tactische wijziging: de midachter bleef bij de verdediging op een buitenaanval van AETOS D4 wanneer Marilou op rechts blokkeerde op midachter verdedigen in plaats van op de rechtdoor. Dat bracht een extra opletmoment met zich mee.
Na even 2-4 werd het weer 5-5. Mette serveerde naar 12-6 en Marleen droeg daar naar 16-8 nog een steentje aan bij. Bij 18-9 waren we compleet rond, dus ook deze set zou na 20-9 verder een makkie moeten zijn. Maar dat was het niet. Het team bleef kwetsbaar en moest blijven werken voor ieder punt. Bij de opmars van AETOS D4 zou het in het veld brengen van een wissel contraproductief werken en alleen het wankele evenwicht verder verstoren.
Atalante D1 stond al een paar punten op 24, maar AETOS kwam steeds dichterbij. Bij 24-17 dus maar even een time-out, en dat werkte: AETOS serveerde uit en Atalante haalde daardoor met wat hulp van die time-out de derde set binnen.

Vierde set voor twee punten

Atalante D1 had dus aardige kaarten in de hand om de vierde set ook te kunnen winnen en daarmee vier punten aan deze wedstrijd over te houden. Maar gezien de toch blijvende kwetsbaarheid en als extra positiestimulans dezelfde beginopstelling drie plekken doorgedraaid.
Die vierde set begon even minder soepel met 4-1 en 6-7, maar het ging heen en weer. Bij 10-9 waren we al rond. Daarna was wel duidelijk hoe het spel gespeeld diende te worden. Marleen even uit de pass omdat zij het op midachter lastig had met de AETOS-service, en de ballen op buiten kwamen weer lekker bij de antenne – de trainingsarbeid van de dinsdag betaalde zich uit.
Daarna stoomde Atalante D1 met powerplay door. De middens scoorde lekker, en ook de A en B hadden veel rendement. AETOS stond erbij en keek er naar: 25-13.

Kwetsbaarheid is aandachtspunt

Toen het eenmaal weer begon te lopen was dat ook geen moment meer om te gaan wisselen, waardoor Bo en Josje helaas niet aan spelen toe kwamen. Susan was na een tijd langs de kant te veel afgekoeld om weer inzetbaar te zijn – en een functie als alleen side-out-libero zou weer teveel onrust met zich mee brengen.
Atalante D1 is nog niet op volle bezetting en inzetbaarheid, maar dit was in ieder geval weer een wedstrijd in de opbouwfase sinds de lockdown. Na een paar wedstrijden te hebben moeten roeien met de aanwezige riemen, gaan we nu waarschijnlijk (in ieder geval hopelijk) een periode in waarbij het team bij trainingen en wedstrijden weer compleet en volwaardig gaat worden. En er ook daarna (of ervoor) weer tijd is voor een voor een team broodnodige derde helft.
Dinsdag een uitwedstrijd tegen Xanthos D1 in Zetten, die wedstrijd kan mooi functioneren als de volgende fase in het herstelproces. Voor deze wedstrijd geldt in ieder geval een mooi resultaat van vier punten.