Atalante D1 tegen Xanthos D1 voor het eerst weer volle punten

Bij de uitwedstrijd van Atalante D1 tegen Xanthos D1 in Zetten was het zaak om het aantal tegenpunten zo gering mogelijk te houden.

De thuiswedstrijd tegen Xanthos D1 was voor Atalante D1 de eerste competitiewedstrijd van het seizoen, en die werd toen makkelijk gewonnen (respectievelijk 25-18/12/21/23). Xanthos staat op dit moment stijf onderaan in de 1e klasse, dus ook nu zijn een zelfde uitslag mogelijk moeten zijn. Goed voor het zelfvertrouwen en de teamafstemming van Atalante D1 dus.

Helaas zonder Ilse, maar wel met Josje van D2 was er eindelijk weer een fatsoenlijke bezetting, waarbij er ook weer wat te wisselen zou zijn daar waar nodig – of eventueel ook waar niet nodig.

De eerste set in met Marilou, Rosa, Lotte, Mette, Marleen en Marieke en Susan libero buiten. De set-ups van Xanthos op buiten waren nogal hoog, dus zeker de diagonale aanvallen zouden blokkeerbaar moeten zijn, terwijl de buitenaanval rechtdoor gecoverd werd door de midachter. De middenaanval van Xanthos zou met een regulier tweeblok geneutraliseerd kunnen worden, en onze buitenspelers mochten de rechteraanval van Xanthos rechtdoor blokkeren met de midachter op midachter.

Atalante D1 voornamelijk aan het serveren

De 4-14 tussenstand kwam voornamelijk door onze service. Het lukte Xanthos maar niet om een bal fatsoenlijk bij hun spelverdeler te krijgen. Daarna was het bij 11-15 tijd voor een time-out aan onze kant, want we hadden een beetje hetzelfde probleem. Bij de servicepass werd daarna beter bewogen en gecommuniceerd, zodat onze aanval het op alle fronten op kon lossen. Alleen de afstemming met midden wou maar niet van de grond komen.

Bij 15-20 Josje spelverdelen voor Marilou, maar het was nu voornamelijk wachten tot er een bal terug zou komen – en dan gebeurde niet, dus was deze set snel binnen met 15-25.

De tweede set met dezelfde beginopstelling had een beetje een zelfde beeld. Bij 4-8 waren we weg, en bij 6-13 pas half rond. We blokkeerden aardig wat ballen, maar een geweldig niveau werd het niet – wat ook lastig is tegen een tegenstander als Xanthos D1.

Lara zou er achterin in komen na de service van Marieke, maar dat was bij 10-22 pas het geval. Had ze in ieder geval toch een paar puntjes alvast meegedraaid voor de volgende set. Deze was met 12-25 snel ten einde. Maar toch niet nadat een hoge bal bij ons tussen vier speelsters in op de grond viel zonder dat een van de vier de bal opeiste en actie ondernam, maar eenieder leek het aan een ander over te laten – wat in een wedstrijd als dit op de lange termijn funest kan zijn.

Derde set over iets andere boeg

In de vierde set met Josje, Rosa, Lotte, Mette, Marleen en Lara serveerde Josje meteen naar 0-5. Bij 6-16 waren we rond, maar bij 12-19 waren er opeens drie korte services van Xanthos achter elkaar die meteen of makkelijk scoorden. Daar werd niet tijdig en accuraat op gereageerd aan Atalante-kant, en dat kon gezien de stand ook wel lijden – maar kan een omslagpunt in zo’n set worden.

Gelukkig herstelden we ons goed en konden we met goed serveren en blokkeren meteen doorpakken tot 15-25.

Een mooie set voor Josje om ervaring op te doen, maar met deze tegenstander moet het haar makkelijker gemaakt kunnen worden.

Bij de vierde set met Marilou, Rosa, Marieke, Mette, Marleen en Lara mocht het wat meer powerplay worden. Tot 6-9 bleef het echter een beetje kwakkelen, we kwamen letterlijk en figuurlijk niet van de grond. De temperatuur hielp ook al niet mee.

De afstemming op midden bleef een aandachtspunt – dat zal bij de komende trainingen waarschijnlijk weer wat meer aan bod komen. Bij 9-14 Josje voor Marilou, en dat leek de rest van het team wat wakker te schudden. Xanthos D1 zakte geheel in elkaar, een fatsoenlijk aanval kwam er van die kant niet meer. Atalante D1 kon het op een acceptabel energieniveau afronden op 13-25.

Vooruitgang

De 55 tegenpunten in deze wedstrijd waren er een stuk minder dan de 74 in de thuiswedstrijd, dus wat dat betreft lijkt er vooruitgang geboekt. Maar dat komt ongetwijfeld ook omdat dit bij Xanthos zeker niet het geval was.

Er was weinig gelegenheid om deze vijf punten te vieren. Een bar was er niet, laat staan een frituur voor een Riaschaal. Sommigen losten dat individueel op (bij verschillende Macs in de regio), maar donderdag na de training doen we dat even collectief over.

Door deze vijf punten staan we weer derde in de poule. Ook al gaat het officieel nergens over qua promoveren en degraderen, we blijven natuurlijk proberen zo hoog mogelijk te eindigen – al is het maar ter voorbereiding van het nieuwe seizoen!

De volgende wedstrijd is op zaterdag 16 april om 18:00 uit tegen Kidang D3. Dat betekent dat we op donderdag 7, dinsdag 12 en donderdag 14 april drie keer zo compleet mogelijk kunnen trainen om de laatste serie wedstrijden weer goed voor de dag te komen.