Atalante D1 nog instabiel tegen Kidang D3, maar met winst naar de frietkar

Atalante D1 speelde nog niet alle sets even stabiel, maar ook deze wedstrijd tegen Kidang D3 eindigde in een 3-2 winst.

De uitwedstrijd tegen Kidang D3 was op zaterdag om 18:00. Geen ideale dag en zeker geen ideale tijd om een wedstrijd te spelen, maar het feit dat het een feestdag was voor Kidang in verband met hete 60-jarig bestaan en dat de hal lekker gevuld was met allerlei wedstrijden en publiek vergoedde veel.

Lotte was helaas ziek en Ilse nog herstellende, maar gelukkig had Nicky een rustig weekendje en kon zij na een enkele training bij deze wedstrijd aanwezig zijn.

Met Josje, Rosa, Lara, Mette, Marleen en Marieke de eerst set in. Voor Josje de eerste keer dat ze als spelverdeelster bij D1 mocht beginnen, dus dat was (ook voor haar) nog even spannend.

Het voornaamste aspect bij de thuiswedstrijd was onze servicepass. Die bepaalde eigenlijk grotendeel of we een punt zouden winnen of verliezen. Daar lag nu dus duidelijk het accent op.

Atalante D1 moest nog even op gang komen

Bij 5-5 en 8-8 ging het gelijk op. Echte patronen zaten er nog niet in, het team van Kidang was beter op elkaar ingespeeld. Bij 16-13 hadden zij een gaatje, en Atalante D1 was niet in staat daar wat vanaf te knibbelen. Sterker nog, bij 19-13 was het gaatje een gat en zakten we wat weg. Het verbeteren van een mindere pass door een betere set-up en het omzetten van een mindere set-up naar een toch nog aardige aanval lukte niet meer, waardoor Kidang D3 de eerste set makkelijk met 25-16 kon winnen.

In de tweede set met Marilou, Rosa, Marieke, Nicky, Marleen en Mette over een andere boeg. Dat wierp meteen zijn vruchten af: we serveerden beter en kwamen meer tot aanvallen: 3-8 en 6-14. Die voorsprong bleef vij 13-19, maar bij 19-22 toch maar even een time-out om die set nog even zelf binnen te halen. Kidang serveerde prompt in het net, waarna het met 19-25 in ons voordeel gedaan was.

Met dezelfde basis dus de derde set in. Nu kwam Kidang echter beter uit de starblokken met 7-3. Lara er achterin in voor Marieke, maar bij 11-6 toch maar even een time-out. De servicepass stond onder druk, en dat leidde tot onrust. Het werd een beetje een zooitje ongeregeld (al was dat niet de bewoording die Marleen gebruikte).
Bij 20-11 tegen beter weten in nog maar een time-out, en bij 22-13 Josje voor Marilou, al was dat meer ter voorbereiding op de volgende set – in deze set was het met wederom 25-16 snel gedaan. Die setstand lijkt nog op iets van tegenstand te wijzen, maar in de praktijk zag dat er toch anders uit.

Atalante D1 weer terug naar af

In de vierde set met Josje, Rosa, Marieke, Nicky, Marleen en Mette kwam het weer wat op gang. Deze set even zonder libero Susan en diagonaal Nicky daar waar mogelijk uit de servicepass. Tot 8-7 liepen we steeds net iets achter Kidang aan, maar bij 9-8 was de eerste voorsprong in deze set een feit.

En die voorsprong gaven we niet meer weg. Halverwege de set Lara erin voor Marieke op midden, en bij 14-15 werd het nog even penibel, maar de servicebeurten van respectievelijk Marleen en Mette brachten ons naar 15-20 – en toen was het via 18-22 een kwestie van uitspelen naar 19-25.

Daarmee was het 2-2 en dus een vijfde set. Met winst die set ingaan heeft altijd een voordeel, en dat bleek ook nu. Met Josje, Marleen, Marieke, Nicky, Rosa en Mette even een kleine variatie op de basisopstelling, zodat er wat andere passopstellingen kwamen. Door twee plaatsen terug te draaien konden we dan ook meteen profiteren van een paar normaal gesproken betrouwbare serveerders.

Dat werkte. Kidang wist even geen scorende oplossing te bedenken, onze blokkering stond beter en daardoor kon de verdediging ook meer vanuit structuur werken. De midachter bleef op die plek verdedigen op een buitenaanval omdat er toch weinig echt rechtdoor kwam.

Bij 7-6 Lara er weer in voor Marieke, en bij 7-8 was het puntje voorsprong van Kidang D3 een puntje voorsprong voor Atalante D1. Na de helftwissel werd het nog even gelijk (9-9), maar daarna was het een kwestie van geen eigen fouten maken.

We lagen weer voor bij 10-11, en dat is een mooie stand als de set maar tot 15 gaat. Kidang ging forceren, maar dat werkte averechts: 10-13. Daarna was de strijd eigenlijk gestreden: 10-15.

Atalante D1 stort zich in het feestgedruis

Net als bij de thuiswedstrijd dus een 3-2 overwinning voor Atalante D1. Nog niet met altijd hoogdravend spel – en soms zelfs het tegenovergestelde daarvan. Maar genoeg momenten gezien die vertrouwen geven dat het de komende weken alleen maar beter kan worden. Zeker omdat we nog een aantal leuke wedstrijden voor de boeg hebben.

Donderdag 21 april gaat de thuiswedstrijd tegen VoCASA D5 eigenlijk om de derde plek in onze eerste klasse. Die is dus belangrijk. Daarna krijgen we Kidang D2 thuis, de huidige koploper – waar we nog wat tegen recht te zetten hebben. De week daarna de dubbel tegen Trivos D4 (op dinsdag uit, op donderdag thuis) en als laatste de uitsmijter tegen AETOS D4. Het worden dus nog een paar mooie weken!

Na deze wedstijd was er in Bemmel een heus feestgedruis, waar de aanwezigheid van een frietkar stevig aan bijdroeg. Gezien het tijdstip (bijna half negen) heerste er aardig wat honger in het team. Een aantal speelsters en de coach betaalden vijf euro voor een stipje met een marker op de linkerhand, en dat was een vrijbrief tot onbeperkt bestellen bij de frietkar. Bij de laatste ronde om net over negenen dus nog gauw even een extra (team)bestelling. Daarna kon het paasweekend beginnen.