Atalante D1 ouderwets op stoom tegen VoCASA D5

Atalante D1 wint bij de strijd op de voorlopig derde plek met overmacht van VoCASA D5.

De thuiswedstrijd van Atalante D1 tegen VoCASA D1 beloofde een spannende strijd te worden. Beide teams wisselen stuivertje als het gaat om de derde plek. Voor deze wedstrijd stond Atalante D1 5 punten voor, maar met een wedstrijd meer gespeeld.

Atalante D1 kon zonder Ilse (aan de teltafel) maar met Bo en Josje van D2 met een aardige selectie aan de wedstrijd beginnen. Met Josje, Rosa, Lara, Mette, Marleen en Marieke en Susanne libero buiten de eerste set in. Aan beide voorflanken de opdracht de blokkering diagonaal te houden en de midachter kort op de vijf meter te laten verdedigen, waarbij de middenaanval een prooi voor het tweeblok moest kunnen zijn.

Atalante D1 kwam met 6-1 goed uit de startblokken, en bij 11-5 was de voorsprong nog steeds 6 punten. Bij 13-13 was VoCASA D5 echter langszij omdat er op alle fronten nog wat gebrek aan finesse was. Met Marilou voor Josje in de spelverdeling bleef het spannend bij 18-18 en 22-22, maar met een paar elementaire pass/set-up/aanval-ballen haalde Atalante de set binnen met 25-23.

Atalante D1 en VoCASA D5 aan elkaar gewaagd

In de tweede set met Marilou, Marleen, Lara, Mette, Rosa en Marieke de twee buitens omgewisseld van plek. Even wennen blijkbaar, want VoCASA peerde er opeens uit met 4-9. Daarna was het wenrondjes gedaan en waren we bij 11-1 weer bij. Lotte er achterin in voor Marieke. Na een klein voorsprongetje van 16-13 was het bij 17-17 weer gelijk.

Bij een achterstandje van 18-21 even een time-out om de juiste servicepass-focus weer te krijgen. Dat hielp: we kregen de service terug en kwamen terug tot 22-22.

Daarna werd het even zenuwslopend tot 24-24, en dat hield aan tot VoCASA zelf de laatste fout maakte en Atalante de tweede set daardoor met 28-26 wist te winnen.

VoCASA D5 achter de feiten aan

In de derde set met Josje, Marleen, Lotte, Mette, Rosa en Marieke liep het in het begin nog wat stroef (3-8), maar na de lange servicebeurt van Mette stond het 13-9 – en dat kwam VoCASA D5 niet meer te boven. Josje begon deze set weer als spelverdeelster, en speelde nu met minder zenuwen dan in de vorige sets.

Bij 17-13 Lara voor Marieke en bij 20-16 Marilou voor Josje om even de op dat moment nodige rust te brengen om de set gedecideerd uit te spelen. De 25-21 winst betekende in ieder geval al 4 punten uit deze wedstrijd.

Bij Atalante D1 tijd voor een experiment

In de vierde set daarom een experiment. Mette had op de diagonaal al voornamelijk geblokkeerd en gepasst omdat ze last had van haar rug, en daar had die lange servicebeurt geen goed aan gedaan. Zij mocht daarom naar de kant, waarna Marleen op de diagonaal weer. Daardoor schoof Marieke door naar buiten.

Dat kon twee kanten op: of we zouden elkaar hopeloos in de weg lopen en daar zou VoCASA D5 makkelijk gebruik van maken en deze set winnen, of we zouden even een zodanige aandachtopschudding krijgen dat overal weer net even een stap extra werd gezet. Dat laatste bleek het geval.

Marleen deed het goed op de diagonaal. Mette was haar locatiecoach langs de kant, en oké, ze stond op een bepaald moment even wat te lang op buiten, maar ze passte en blokkeerde verder prima. Ook Marieke had haar ‘oude’ positie weer snel onder de knie.

Rosa was de hele wedstrijd lekker aan het scoren en was nu na een klein dipje ook weer op volle kracht bezig. Lara had zeker in de passing weer wat van haar glans terug en wist ook aanvallend de gaten te vinden, terwijl Lotte vooral achterin een stille kracht was, maar ook de afstemming voorin steeds beter ging.

Het lukte Susanne om overzicht in de servicepass te creëren, waardoor in deze set spelverdeelster Marilou de middenaanval meer aan bod kon laten komen.

Kortom: het liep als een trein, en VoCASA D5 wist niet wat ze daar tegenin moesten brengen. Onze service was lekker diep, VoCASA kwam niet verder dan aanvallen op buiten. Hun middenaanval was eerder in de wedstrijd al geneutraliseerd en sloeg alles aan onze rechterkant naast het tweeblok uit, maar scoorde af en toe nog met een prikbal.

Met 10-8 en 15-13 kwam een kleine voorsprong nooit echt in gevaar. Sterker nog: bij 19-14 had VoCASA D5 een time-out nodig, maar Atalante D1 was en bleef op stoom: 26-16.

Opsteker voor Atalante D1

Van deze 4-0 waren de eerste twee sets duidelijk minder makkelijk gewonnen, maar daarna liep het allemaal een stuk beter. Mede omdat die tweede set met 28-26 gewonnen werd natuurlijk. En het feit dat er wat te wisselen was hielp ook om de juiste krachten op de juiste momenten in te kunnen zetten.

De komende weken worden de echte lakmoesproeven voor Atalante D1. Volgende week donderdag tegen de huidige nummer 2, Kidang D2, en de week daarna de dubbel tegen Trivos D4. Maar als we dan blijven spelen zoals we deze wedstrijd deden, gaan we het hen op zijn minst nog moeilijk maken.

Vandaag was het rendement echter maximaal en dus alle reden om met zijn allen met een Ria-schaal nog even na te genieten.