Atalante D1 dicht bij overwinning tegen Kidang D2

Bij de uitwedstrijd van Atalante D1 tegen Kidang D2 was het treurig gesteld, dus bij de thuiswedstrijd was het tijd voor revanche.

Bij de uitwedstrijd van Atalante D1 tegen Kidang D2 kwamen alle dingen die niet liepen samen: servicepass, blokkering, corona, noem maar op. Genoeg mogelijkheden dus om het bij de thuiswedstrijd beter te doen. De wedstrijden van de afgelopen weken lieten al verbeteringen zien, zij het soms nog mondjesmaat, maar de opmars was al ingezet.

Met Marilou, Rosa, Lara, Mette, Marleen en Marieke aan de eerste set begonnen. Met Susanne als libero buiten en Lotte als enige reserve Lotte was de selectie niet al te uitgebreid – personeel erbij huren van Dames 2 zat er niet in, die hadden zelf een wedstrijd.

Daarbij moest Lotte ook nog eens beginnen met tellen omdat er verder niets in de zaal te doen was.

Atalante D1 op eigen initiatief

Het was duidelijk dat Atalante niet moest gaan wachten op wat Kidang zou doen, maar zelf het initiatief moest nemen. Dat betekende herrie in de passing en aanbieden in de aanval – en diep serveren, al werd dat in de eerste set soms wel erg goed toegepast.

We kwamen wat voor bij 4-2 en 9-6 en waren rond bij 11-8. Daarna toch wat servicepass-problemen en een paar eigen servicefouten achter elkaar en toen stond het 17-19. Er werd te veel naar de stand gekeken, de rust kwam niet meer terug, en toen was met 21-25 de eerste set verloren.

Geen reden tot paniek, want het was tot aan de slotfase van die set een echte wedstrijd. In de tweede set Rosa en Marleen omgewisseld van plek. De slotfase van de eerste set werd nog even meegenomen in de tweede set: 0-5.

De serveerders van Kidang D2 hadden de opdracht gekregen op Mette te serveren, en die kwam daar even niet uit. Gelukkig is Atalante D1 flexibel genoeg om dat op te vangen, dus zij als diagonaal naar de achterlijn en de linksvoor mee in de passing. Dat werkte: we krabbelden terug en waren bij 11-11 weer bij.

De ballen kwamen beter bij spelverdeler Marilou, die nu gewoon een aanvaller kon kiezen. Niet alles hoefde naar buiten, en daardoor werd het voor Kidang D2 een stuk lastiger verdedigen. Bij hen moest alles net wel naar buiten. Marilou serveerde en passant nog even naar 16-13, en dat gaf zoveel energie dat we doorstoomden naar 25-16. Daarmee lag alles weer open.

Atalante D1 goed in de wedstrijd

In de derde set toch even een andere opstelling om het niet te voorspelbaar te maken: Marilou, Mette (op buiten), Lotte, Marleen (op de diagonaal), Rosa en Marieke. Het ging lang gelijk op (5-5 en 10-10), maar daarna sprokkelde Kidang D2 hier en daar wat extra puntjes weg: 16-19. Het ging toen erg op het einde van de eerste set lijken: te gespannen, fouten maken door geen fouten te willen maken: Kidang was weg en bleef weg met 19-25.

Het experiment met Marleen op de diagonaal pakte goed uit – al dacht zij daar zelf anders over. De servicepass kwam die set betrouwbaar, maar de aanval had het moeilijker. Daardoor kwam Kidang aan het eind van de set helaas beter in het spel. Maar ook hier gold dat Atalante D1 in de fase ervoor goed bezig was.

De buitens kwamen er aardig doorheen, de middens kregen ook redelijk wat ballen en wisten die ondanks een tweemansblok toch te scoren – en ook een incidentele 3m-aanval op midden had effect. Ook Marleen scoorde op rechtsachter nog een 3m-aanval.

In de vierde set toch even terug naar de beginopstelling van de gewonnen tweede set. In het begin van die set meteen een klein gaatje bij 4-2, en dat hield aan tot 12-9. Ook nu serveerde Marilou wat langer tot 15-9. Bij 18-15 was er even een time-out nodig om Kidang D2 niet al teveel dichterbij te laten komen – en dat herhaalde zich bij 22-20. Die laatste time-out werkte als wake-up-call: kijk niet naar de stand, alleen naar de bal. Toen was het met 25-21 zo gedaan.

Had net zo goed andersom kunnen zijn

Een vijfde set dus. Kidang D2 kon aardig doorwisselen, dus zij stonden waarschijnlijk wat frisser aan de start dan wij. Dat resulteerde al snel tot 0-4.

Daarna herpakte Atalante zich. Lara (die een goede wedstrijd speelde) nam passend het initiatief, we hadden weer wat ballen in de blokkering, maar dat kon toch niet voorkomen dat we na wat terugkrabbelen bij 3-5 gingen wisselen van kant bij 4-8.

Toen was het alle hens aan dek en puntje voor puntje bij zien te komen. Mede door de service van Marieke ging dat bij 10-12 de goede kant op, maar zou dat op tijd zijn? Bij 11-13 een time-out om niet alleen de serveerder van Kidang te ontregelen, maar ook om nog even rust aan onze kant te creëren.

Bij 13-14 dezelfde truc, maar nu eigenlijk alleen voor druk op de nieuwe serveerder van Kidang. Dat werkte: we konden makkelijk tot een aanval komen en scoren. Daarna werd het een thriller wie het eerst die twee punten verschil zou hebben. Bij 17-19 bleek dat helaas Kidang D2 te zijn, maar Atalante D1 kon het strijdtoneel met opgeheven hoofd verlaten.

Waar we in de uitwedstrijd niet verder kwamen dan in totaal 71 punten (tegen 100 van Kidang), hadden we er nu 106 (tegen 107 van Kidang). Dat is een toename van 50 procent, en daar was het wedstrijdbeeld ook naar. Er werd beter gepasst, de aanvallers konden ook echt aanvallen, en doordat Kidang D2 door onze druk vaak niet verder kwam dan een bal naar buiten, was die door zijn voorspelbaarheid goed verdedigbaar.

Seizoen nadert ontknoping

Deze wedstrijd was dan ook weer eens leuk en spannend om naar te kijken. Met iets meer gelijkwaardige wissels hadden we er meer uit kunnen halen, maar na de twee laatste trainingen de komende week voor meer rendement zijn we zeker klaar voor het tweeluik met Trivos D4 de week erna.

Doordat nummer vier VoCASA D5 gisteren verrassend met 1-3 verloren heeft van nummer laatst Xanthos D1 staat Atalante D1 nu steviger op de derde plek met 11 punten voor en één wedstrijd meer gespeeld. Daarmee komt die derde plek aan het eind van het seizoen weer wat dichterbij!