Atalante D1 haalt ondanks black-out toch twee punten tegen Xanthos D1

De goede vorm van Atalante D1 van de afgelopen wedstrijden zou een mooi vervolg moeten kunnen krijgen in de uitwedstrijd tegen Xanthos D1. Het liep echter anders.

In de eerste set met Marilou, Rosa, Lotte, Nicky, Marleen en Lara met libero Bo op buiten leek het nog de goede kant op te gaan. Karin was de reserve van de avond, met als doel om haar daar waar mogelijk speeltijd te geven als spelverdeler om in tijden van nood die functie over te nemen.

Marilou serveerde in de rumoerige hal in Zetten meteen door naar 0-5. Bij 4-10 nam Xanthos D1 een time-out, maar zonder enige vorm van rendement: Atalante D1 serveerde in rap tempo door naar 12-25. Het was nog de bedoeling Karin in te brengen na de service van Marilou, maar toen was de set op één punt na eigenlijk al afgelopen.

Een monsterscore, zonder zelf eigenlijk aan volleyballen toegekomen te zijn. Maar gewoon op dezelfde wijze doorgaan, dan zou er niets aan de hand zijn.

Wijziging in opstelling bij Atalante D1

Helaas ging het met Lara niet helemaal goed, waardoor zij in ieder geval niet de hele wedstrijd zou kunnen spelen. Om haar rendement zo lang mogelijk te kunnen benutten ging Karin op de diagonaal en werd Nicky reserve voor Lara voorin.

Bij 5-5 al een time-out aan Atalante-kant omdat het niet goed ging. De servicepass kwam niet, waardoor er geen fatsoenlijke aanval uitkwam. Tot 9-9 konden we het met kunst- en vliegwerk nog bijbenen, maar toen was de ellende compleet. Er kwam niets meer uit, en tot overmaat van ramp werd er in deze met 25-19 verloren set ook nog eens zes keer onnodig fout geserveerd.

Dat zou een wake-up call voor de derde set moeten zijn. De opstelling drie plekken doorgedraaid om andere serveerders en aanvallers tegenover ons te krijgen, in de hoop dat dit wat nieuw élan zou brengen.

Met name de diepere services van Xanthos leverde problemen op door gebrek aan beweging. Het feit dat assistent-coach Mette op de achterlijn stond om hard te roepen als een bal uit zou zijn hielp daar helaas niet bij.

Het leek wat beter te gaan in de zin van dat Atalante ondanks dat met wisselende perioden nog tot 23-23 bij kon blijven, maar met ook nu in totaal weer zes servicefouten won Xanthos D1 ook deze set: 25-23.

Atalante gebruikt noodmaatregel om focus te herkrijgen

Elementaire technieken en posities leken bijna compleet weggevallen te zijn – de eerste wedstrijden van dit seizoen kwamen weer op het netvlies. Op de boel op te schudden in de vierde set libero Bo doorgeschoven naar midden, waardoor Marleen en Rosa op buiten ook in de verdediging mee moesten doen en middens Lotte en Nicky zich konden toeleggen op het netspel.

Marilou serveerde voor de verandering weer naar 0-5, en die voorsprong gaven we niet meer weg. Bij 13-14 leek het nog even verkeerd te gaan, maar bij 15-20 was het weer orde op zaken. Ondanks de drie servicefouten won Atalante D1 de vierde set enigszins overtuigend met 18-25.

Vijfde set beetje van alles wat

In de beslissende set dus door op de ingeslagen weg. Maar de vermoeidheid (en het gebrek aan wisselmogelijkheden) begon ook mee te spelen. Tot 6-6 ging het nog goed, maar Xanthos was met 8-7 de veldwissel-winnaar.

Bij 9-9 kon het nog alle kanten op, maar na een paar rare ballen was het 11-9 en niet al te lang daarna 15-10. Daarna was de 3-2 winst voor Xanthos D1 een feit.

Xanthos was dan ook niet alleen tevreden over de uitslag, maar ze vonden ook dat ze leuk hadden gespeeld. Niet helemaal terecht, want aan Atalante-kant was het duidelijk onder de maat, waardoor Atalante meer punten voor Xanthos heeft gemaakt dan Xanthos zelf.

Gelukkig was iedereen het daar bij de derde helft in de door de tijd wat ingehaalde kantine van de bowlinghal over eens. We mogen er dan ook vanuit gaan dat deze wedstrijd een eenmalige collectieve black-out was – we wijten het maar aan het feit dat dit de enige wedstrijd van dit seizoen op een dinsdag was.

Gauw vergeten dus, en blij zijn dat we uit deze ellende toch nog twee punten meepakken. Nu eerst twee trainingen en dan bij de volgende wedstrijd tegen Weekenders D1 weer gewoon vol aan de bak.