Atalante D1 zet stijgende lijn voort ten koste van Heyendaal D5

De uitwedstrijd van Atalante D1 tegen Heyendaal D5 was de eerste wedstrijd van dit seizoen. Die werd redelijk kansloos op de servicepass met 4-0 verloren. Tijd om dat met de stijgende lijn van de laatste wedstrijden recht te zetten.

Heyendaal D5 kwam met 10 speelsters, terwijl Atalante D1 het met de minimale bezetting van 7 speelsters en 1 libero moest doen. Maar die mindere bezetting heeft de afgelopen wedstrijden wel tot een wat vastere teamopstelling geleid. Marleen en Rosa delen de buitenpositie met libero Bo, Lara en Lotte spelen op midden met Nicky als achterwacht en de rechterkant van het veld wordt ingevuld door Marilou als spelverdeler en dezelfde Nicky Karin en als achtereenvolgens diagonaal  en spelverdeler en diagonaal.

Atalante D1 meteen goed van start

De eerste set in met Marilou, Rosa, Lotte, Karin, Marleen en Nicky met Lara als achterwacht. Atalante had met 6-4  en 11-8 geen last van een trage dieselstart. Heyendaal D5 kwam echter puntjes dichterbij en bij 14-16 dus maar even de eerste time-out.

Het ging zeker niet slecht, maar op sommige punten moest er nog even een tandje bij. Op 16-18 Nicky er op midden voorin in voor Lara. Bij 17-18 serveerde Marilou ondanks een time-out van Heyendaal op 19-18 door naar 22-18, en toen leek deze set binnen te halen te moeten zijn.

Maar het stagneerde even in de aanval. De opdracht om het de spelverdeler makkelijk te maken om verschillende keuzes te kunnen hebben lukte minder goed, waardoor de aanval voorspelbaar en voor Heyendaal dus verdedigbaar werd. Ondanks een mooie doorspeelbal van Marilou.

Bij 23-22 een time-out aan onze kant, maar na een paar zogeheten unforced errors werd het toch 23-25 voor Heyendaal.

Atalante vol vertrouwen door

In de tweede set met dezelfde beginopstelling leek het verlies van de eerste set nog even door te werken, maar bij 10-11 bleven de ploegen in evenwicht. Op dat moment was Nicky er even ingekomen voor Lara, en bij 14-13 was dat weer andersom.

Dat was wel het kantelpunt in deze set. Atalante D1 stoomde door naar 16-13 en even later 21-16. Bij 22-17 de Nicky-Lara-wissel nog een keer. Bij 25-17 was het daarna snel gedaan met deze set.

Atalante D1 speelde goed. De servicepass was goed genoeg om meerdere aanvallers in stelling te kunnen brengen, en de ralleypass was zelfs meer dan goed genoeg om in die fase de verrassing erin te houden. De training van dinsdag op doorgaande ralleys en rare ballen wierp zijn vruchten af.

Demonstratieset van Atalante D1

In de derde set Lara in de basis op de plek van Nicky, en die weer als achterwacht voor midden en diagonaal. Maar wisselen was niet nodig: Atalante schoot weg uit de startblokken met 8-3. Heyendaal D5 had geen antwoord op onze middenaanvallen, ook de driemeterballen hadden hun rendement, waardoor de druk op buiten minder was.

Op dat moment hadden we de aanvallen van Heyendaal wel door. Die werden allemaal goed op positie verdedigd, en de speelster van Heyendaal waren niet bij machte daarvan af te wijken.

Een extra vermelding voor Bo de libero, bij wie niet alleen de servicepass goed ging, maar zeker de ralleypass dat niveau nog eens overtrof. Dat maakte het makkelijk om een gevarieerd spel te spelen. Niet alleen mooi voor het publiek, maar ook de coach en assistent-coach stonden langs de kant te genieten. Sterker nog: reserve Nicky wilde er niet eens in, want het ging zo goed!

Bij 12-9 ging Marilou serveren, en bleef dat doen tot 17-6. Heyendaal D5 stond erbij en keer ernaar. Er was zelfs niets meer te zeuren over de telling, want alle punten waren wel duidelijk. Met 25-12 werd deze set een monsterscore, waarbij alles op zijn plek viel.

Vermoeide fase net niet te lang

In de vierde set begon het even wat minder. We moesten het doen met de speelsters die we op dit moment hebben, terwijl Heyendaal nog een blik reserves langs de kant had staan.

In het begin ging het dan ook even wat moeizamer. Bij 4-8 maar even een time-out om nog wat extra uit te rusten. Bij 4-9 Nicky er voorin in voor Lara, waarna we puntje voor puntje terugkrabbelden naar 11-13 (time-out Heyendaal) en 14-14.

Bij 14-15 Lara er na de service weer in voor Nicky, en toen kwam het energiepeil van de vorige set weer meer terug. Atalante bleef mooi gelijk meelopen tot 18-18. Daarna Nicky er voorin weer in voor Lara, waarna die eerste de punten daarop een paar ballen aanvallend en blokkerend scoorde (23-19), waarvan die laatste langs de kant stond de genieten omdat het ‘haar’ wissel was. Met die mentaliteit krijgt iedere tegenstander het moeilijk natuurlijk.

Na nog even een rustmoment in de vorm van een time-out op 23-21 was het een kwestie van de bal simpel terugkrijgen en het laatste punt zelf maken. En dat lukte: 25-21.

Daarmee was de 3-1 overwinning een feit. Voor sommigen (geen namen) maar goed ook, want een vijfde set zou conditioneel nog een hele opgave zijn geworden.

Al met al een mooie wedstrijd, een voortzetting van de stijgende lijn en een duidelijke revanche op Heyendaal D5. Atalante D1 komt qua puntenaantal daarmee dichter in de buurt van de hogere teams. Aankomende dinsdag is daar bij de uitwedstrijd tegen Xanthos D1 nog meer aan te doen.

Het was helaas wel een late wedstrijd, dus geen tijd meer voor een Ria-schaal ­– al was die wel verdiend geweest.