Atalante D1: maar één punt tegen Heyendaal D4

atalante-horssenAtalante D1 had de punten tegen Heyendaal D4 hard nodig om bij te blijven. Dat lukte echter niet.

Het is nog steeds spannend onderin. Vanaf plek 7 kan het nog alle kanten op. Dan moeten we tegen de hogere teams hier en daar een puntje meepikken (zoals vorige week tegen Trivos D2), en tegen de lagere teams maximaal scoren.

Heyendaal D4 stond 6 punten hoger, dus met een klinkende overwinning konden we daar dicht bij in de buurt komen. Vol vertrouwen na de vorige twee wedstrijden met Karin, Rosa, Lara, Bodine, Marleen en Lisa de eerste set in. Jenny was er niet, Susanne begon dan ook als libero op midden. Voor Lara was dat even vreemd, meestal draait zij rondjes achterin, maar nu alleen voorin.

De Gymnasion-hal is altijd even wennen qua herrie en verlichting (en de wedstrijd begon ook pas om 22:15), en dat was ook duidelijk: het stond al snel 5-0 voor Heyendaal. Daarna begon het beter te lopen: we kwamen dichterbij (8-6, Ilse voor Marleen rondje achterin met service) en 13-11 (omgekeerde wissel), maar bij 14-11 werd het gaatje groter in het voordeel van Heyendaal. Bij 17-13 nog Monique voor Karin en bij 19-14 de wissel Ilse-Marleen, maar Heyendaal stoomde door naar 25-19.

Meteen beginnen

De achterstand in het begin dus niet meer ingelopen. In de tweede set dus zaak meteen goed uit de startblokken te komen. Dezelfde beginopstelling, maar dan twee plekken door ten opzichte van de standaardopstelling en Susanne nu als libero op buiten. Blijkbaar leverde libero op midden toch te veel onrust op. Niet bij Susanne zelf, maar meer bij de speelsters om haar heen.

Dat werkte: Heyendaal had bij 2-6 al een time-out nodig. Bij 5-6 Ilse voor Lisa (die helaas voor haar niet mocht serveren) en bij 11-12 weer terug. Daarna sloeg de vlam in de pan: de servicepass ging goed en we konden eindelijk meer variëren in de aanval. Midden en diagonaal begon te scoren, waardoor de druk op de buitenmensen minder werd. We liepen uit naar 11-17 op de service van Lara om via 12-18 (Ilse voor Lara) en 13-21 (Monique voor Bodine) geconcentreerd naar het einde van de set te werken. Bij 15-24 nog wel een time-out om op het hart te drukken dat we de set zelf uit moesten maken (ter voorbereiding op de volgende set) en niet op een fout van de tegenstander moesten wachten. Dat lukte: 17-25.

Alle hens aan dek

De derde set was dus weer alles mogelijk, maar gezien het spel in de tweede set zouden we dit naar ons toe moeten kunnen trekken. Dezelfde beginopstelling in de contra-opstelling. Het ging met 8-8 en 10-11 gelijk op. Ilse een rondje voor Lisa (van 3-3 naar 6-7) en later weer bij 11-12. Bij 15-13 even een time-out nodig om Heyendaal niet verder uit te laten lopen, maar het lukte niet. Te veel set-ups moesten of gingen naar buiten en met name Rosa had het lastig met de blokkering van de tegenpartij. Bij 16-13 Monique voor Bodine en bij 20-14 nog een time-out om de vaart uit het spel te halen. Dat lukte maar ten dele. Heyendaal liep niet verder uit, maar we kwamen ook niet dichterbij: 21-15 en uiteindelijk 25-19.

Een overwinning was nog steeds mogelijk, maar dan moest de volgende set wel gewonnen worden. Ilse op buiten voor Rosa, die zichzelf niet uit het dal kon trekken. Het begon goed. We kwamen voor bij 10-13 (time-out Heyendaal), maar bij de dia-opstelling dreigde het weer mis te gaan: Heyendaal kwam dichterbij bij 15-17 en 17-17, dus toen Rosa erin voor Bodine op de diagonaal. Toen we de service weer terug hadden door een goede aanval van Rosa, mocht Bodine er weer in voor haar. Na 18-18 waren er een paar servicepassfouten na elkaar en stond Heyendaal opeens voor met 21-20. Rosa er weer in, nu voor Marleen, maar we kwamen niet meer tot een aanval: 25-21.

Door de eindstand van 3-1 loopt Heyendaal D4 3 punten uit op ons. Pegasus D5, dat ook in onze zone op de stand staat, won verrassend met 4-0 van Kidang D2, dus ook zij lopen uit. Het gat met de twee onderste teams blijft nog bestaan, maar het gat naar boven wordt wat groter. Alle hens aan dek dus volgende week tegen Pegasus D5…