Atalante D1 sleept punt weg bij DVOL, maar zonder adem voor meer

De late uitwedstrijd van Atalante D1 tegen DVOL D1 zou bij voorbaat lastig worden, dus een kwestie van de huid zo duur mogelijk verkopen. Het was een late wedstrijd, die ook nog eens extra laat begon door een uitlopende wedstrijd ervoor van een ander DVOL-team.

In deze wedstrijd maakte Mette haar rentree als veldspeler, en werd Bo libero voor de middenspeelsters Lotte en Nicky. Daardoor bleven Rosa en Marleen in het veld op buiten, maar zonder als voorspeler mee te hoeven passen. Maar wel op blijven letten voor de nieuwe B+-bal.

Marilou en Karin verdeelden in eerste de rechterkant en Lara zat in de tussentijd thuis de hele tijd de app te refreshen om te kijken wanneer de uitslag online kwam te staan.

Eerste set gaf Atalante D1 volleybal-bijles

In de eerste set met Marilou, Rosa, Lotte, Karin, Marleen en Nicky. De set-ups van DVOL D1 waren goed te lezen, dus de blokkering zou een duidelijke eerste verdedigingslinie moeten kunnen zijn. Tegen deze tegenstander was het verder zaak de passing zo zuiver mogelijk te houden, zodat we konden variëren in de aanval. Anders werd het te voorspelbaar en daarmee te makkelijk voor DVOL.

Atalante D1 ging zonder schroom de wedstrijd in. Een kleine voorsprong van 2-4 werd later nog goed gemaakt op 9-9, maar daarna serveerde Rosa als een malle naar 10-17. DVOL had er niets tegen in te brengen. Hun servicepass stond onder druk, hun aanval was te voorspelbaar en onze blokkering en veldverdediging wist daar wel raad mee. Time-outs op 10-15 en 12-20 veranderden daar niets aan.

Het werd stil in de sporthal in Lent. Atalante D1 denderde door naar 15-25 – een overduidelijke uitslag door een ongeëvenaard spelniveau aan Atalante-kant.

Tweede set werd uitputtingsslag

In de tweede set met dezelfde basisopstelling ook al snel weer een kleine voorsprong met 1-4. DVOL had al wel door dat een snelle aanval op midden niet ging werken, die kwam niet langs ons blok. Dus gingen ze over op het spelen van steekjes, maar dat lukte aanvankelijk voor geen meter – die werden uitgeslagen.

Bij 7-10 Mette op de diagonaal voor Karin. Maar DVOL kreeg het eigen spel steeds meer onder controle, kwam bij 12-13 steeds dichterbij en bij 16-14 zelfs een beetje voor. Atalante D1 haalde dat bij op 18-18, maar DVOL herstelde dat net zo makkelijk weer tot 20-18.

Bij 24-23 was het nog steeds geen gelopen koers, geen van beide teams waren van plan dit eenvoudig uit handen te geven. Het werd een bloedstollende eindfase, waarbij na 26-26 beide teams setpoints kregen, maar die niet konden verzilveren. Na 29-29 was het uiteindelijk DVOL D1 die deze set wist te winnen met 32-30.

Atalante D1 probeert in derde set herstel te forceren

Die tweede set was een aardige slag op het uithoudingsvermogen van Atalante D1. De uitslag van net-niet was daarbij een extra domper, maar betekende zeker niet dat het team zich verloren zou geven.

Begonnen met dezelfde eindopstelling als in de tweede set, met Karin als (enige) wisselmogelijkheid voor de spelverdeling of diagonaal. Bij 6-4 ging het nog gelijk op, dus Karin erin voor Marilou in de spelverdeling om de ballen op buiten even wat verder te krijgen.

Bij 10-9 waren we rond, dus het kon nog alle kanten op. DVOL D1 leek er echter een schepje bovenop te doen. Hun buitenaanval had nog steeds moeite om te scoren, maar hun middenaanval ging beter lopen. Bij 17-14 (time-out Atalante) dreigen ze uit te lopen, en bij 19-14 deden ze dat ook.

Op die stand Marilou weer terug voor Karin in de spelverdeling – eens kijken of we een eindsprint in zouden kunnen zetten. Dat leek te gaan lukken: DVOL vond een time-out nodig op 22-19 omdat Atalante D1 toch wel aan een opmars bezig leek te zijn. Die ging zelfs door tot 23-21, maar daarna was het door even een paar individuele normaal eigenlijk onnodige fouten gedaan met 25-21.

De vierde set was voornamelijk voortstrompelen

Die moordende tweede set en de net achter de feiten aanhobbelende derde set hadden aardig wat energie gekost. Was een tweede huzarenstuk nog mogelijk? Met dezelfde beginopstelling leek het daar met meteen 5-0 niet echt op. De afstemming wat de middenaanval van Atalante betrof liet te wensen over en de buitenaanvallers waren hun timing kwijt.

Daardoor werden de ballen die over het net richting DVOL gingen te makkelijk verdedigbaar en kwamen ze net zo hard weer terug. Bij 9-3 leek het hopeloos te gaan worden, maar Atalante D1 herstelde knap (niet mooi, maar effectief met onder meer prikballen) tot 13-10.

Bij 13-11 Karin erin voor Marilou. We bleven wel wat aandringen bij 18-14, maar konden geen vuist meer maken. Bij 19-16 Marilou weer terug voor Karin, maar een nieuwe impuls bleef uit. Het was strompelen richting de eindstreep, die bij 25-18 dan ook sneller kwam dan eigenlijk gewenst.

Ondanks verlies toch positieve eindbalans

Oké, deze wedstrijd was met 3-1 verloren, maar dat betekent wel één set gewonnen van de koploper. En hoe! Beter spel hebben we dit seizoen eigenlijk nog niet gezien – en dan waren er zeker nog verbeterpunten aan te wijzen.

Ander pluspunt was dat Mette weer (bijna) volwaardig meedeed, wat het (tijdelijk) verlies van Lara weer moet compenseren. Deze eerste echte wedstrijd met libero op midden verliep op dat aspect prima, al moeten de buitenaanvallers nog wat oefenen op het besef dat de B+-aanval daarmee ook een onderdeel van het spel is.

Deze wedstrijd levert al met al dan ook genoeg inspiratie en vertrouwen op om na de ‘carnavalsstop’ van een paar weken op 22 februari een wedstrijdenreeks van acht wedstrijden achter elkaar af te werken. Daarna weten we pas precies wat de inspanningen van de laatste tijd aan het eind van het seizoen op gaan brengen.