Atalante D1 tegen Heyendaal D5: wat minder een feest, maar wel 4 punten

Na de bekertopper van Atalante D1 tegen Gemini D1 was het zaak dat spelpeil door te trekken naar de competitiewedstrijd tegen Heyendaal D5. Dat ging moeizaam, maar wel met rendement.

Met dezelfde spelers als bij de vorige wedstrijd (vaste invaller Nicky was ziek en Mette kreeg wat scoreformulieren onder haar neus geduwd), maar nu met een geheel andere ambiance bij een (te) late wedstrijd in een grote rumoerige hal.

De eerste set in met Marilou, Rosa, Lara, Ilse, Marleen en Marieke – dus meteen begonnen met de middens omgewisseld. Het ging tot 12-12 punt voor punt gelijk op, dus libero’s Suzanne en Bo bleven afwisselen. Ilse serveerde toe naar 12-15, wat een gaatje opleverde dat we bij 14-16 tot 19-21 hielden.

Er was nog even een eigen time-out op 21-22 nodig om de eerste set binnen te halen met 22-25. Het was wel een beetje met hangen en wurgen allemaal, de blokkering ging alle kanten op waardoor we met name de midachter-verdediging aan moesten passen.

Tweede set bleef tam

In de tweede set met dezelfde beginopstelling in ieder geval goed uit de startblokken met 4-8 na 44 (service), maar Heyendaal zocht Suzanne op in de service en die kwam er even niet uit (8-8). Bij 10-11 Lotte voor Lara op midden. Bij 14-12 waren we al één keer rond en serveerde Marilou naar 14-16. Dat gaf even lucht, en dat hielden we uiteindelijk vast tot 20-25.

Omdat het op alle vlakken nog onder het niveau van de bekerwedstrijd lag, maar er in ieder geval geen al te domme fouten gemaakt werden, met een iets andere opstelling de derde set in: Josje, Marleen, Lara, Ilse, Alyssa en Marieke, met nu alleen Bo al libero.

Bij 11-11 waren we rond en leek het weer een hele tijd gelijk op te gaan, maar opeens serveerde Heyendaal door naar 16-11 – waar ook een time-out op 14-11 geen verandering in kon brengen. Bij 16-11 Rosa voor Ilse op de diagonaal, bij 19-14 Lotte voor Lara en bij 20-14 nog Marilou voor Josje, maar het heilige vuur was er even uit.

De wissels brachten nog wel een impuls, Heyendaal vertrouwde het op 22-18 niet helemaal en nam een time-out. Maar de achterstand was te groot, resulterend in een 25-22 eerste setwinst voor Heyendaal.

Vierde set wat chaotisch

Met Marilou, Rosa, Lara, Marleen (op de diagonaal), Alyssa en Marieke de vierde (en hopelijk laatste) set in. En die opstelling twee plaatsen vooruit gedraaid, zodat we meteen wat aardige serveerders achter elkaar konden hebben.

Bij 4-4 serveerde Alyssa in een keer door naar 4-9. Bij 8-13 was die voorsprong nog even groot. We kwamen echter (letterlijk en figuurlijk) maar niet echt van de grond, scoorden minder in de aanval maakten meer fouten dan Heyendaal deed – al was het juichen van Heyendaal na een eigen blokkering die uit ging wel hilarisch.

Bij 19-20 werd het een beetje paniekvoetbal. Op het tandvlees naar het einde toe dus. Bij 21-23 had de scheidsrechter al voor ons gefloten om te moeten gaan serveren, maar het was door nieuwe plekken en omzettingen nog onduidelijk wie dat moest gaan doen. Dat werd dus een puntverlies – en dat zouden er nog meer worden als Heyendaal daarna mocht serveren en we nog steeds niet wisten hoe we moesten staan.

Dus vroeg de Atalante-coach al tijdrekkend en de scheidsrechter verwarrend pontificaal en potsierlijk ergens langs de lijn een time-out aan terwijl dat op dat moment helemaal niet kon. Dat leverde inderdaad genoeg huh’s op aan alle kanten om de boel weer even scherp en (belangijker) op de juiste plek te krijgen. Daarna was het met 22-25 zo gedaan.

Vier punten, meer resultaat dan mooi
Dus ging Atalante D1 met 4 punten naar huis – en wel meteen, want de kantine was al dicht en de hele sporthal niet veel later. Hopelijk is iedereen die de haren nog moest föhnen op tijd uit het gebouw kunnen komen.

De tip van een teller van Heyendaal aan de coach van Atalante dat je voor het vragen van een time-out beter bij de driemeterlijn kunt gaan staan was verder aardig bedoeld.

Trainingsperiode voor de i onder de puntjes

Voor Atalante D1 is het nu even rustig wat wedstrijden betreft, de eerstvolgende is pas op zaterdag 12 november. Tot die tijd kan er mooi 6 keer getraind worden op een aantal algemene aspecten zoals het positioneren en aansluiten van het blok, aanloop-automatismen en beweging tijdens passing en passen. Met daarnaast aandachtspunten die uit de formulieren blijken die de geblesseerde Mette de hele wedstrijd consciëntieus in heeft zitten vullen.