Atalante D1 verslaat Gemini D1 uit de Promotieklasse voor de beker

Met de wedstrijd tegen Trivos D4 in het achterhoofd had Atalante D1 van tevoren geen al te hoge verwachtingen van de wedstrijd voor de eerste bekerronde. Want die moest gespeeld worden tegen Gemini D1, dat uitkomt in de Promotieklasse.

Maar dit was wel een mooie wedstrijd om te experimenteren met twee libero’s, de serve-libero Suzanne en de defense-libero Bo. Zij wisselden elkaar telkens af, afhankelijk van welk team mocht gaan serveren.

Met Mette achter de teltafel was het team verder compleet. Met Marilou, Rosa, Marieke, Ilse, Marleen en Lara de eerste set in. Niet op het resultaat in puntenaantal letten, maar met zo veel mogelijk inzet er het maximale uithalen.

Bij 4-7 achter leken er nog even wat zenuwen, maar toen duidelijk werd Gemini op dit moment pas 4 punten uit 3 wedstrijden heeft, bleek er eigenlijk weinig over om bang van te zijn. Op inzet stoven we door naar 9-8, waarna Marilou door serveerde naar 15-10.

Time-outs van Gemini D1 op 10-8 en 20-14 leken het tij niet te kunnen keren, maar bij 21-17 toch zelf maar even een time-out om ze niet te dichtbij te laten komen. Daarna was met 25-19 de eerste set voor Atalante D1.

Tweede set moest uit de tenen, maar net niet

In de tweede set ging het met dezelfde beginopstelling tot 10-9 gelijk op, maar bij 10-12 was aan Atalante-kant de eerste time-out nodig omdat Gemini even wegglipte. Josje voor Marilou in de spelverdeling, Lotte voor Marieke op midden, Alyssa voor Rosa – via 17-20 en 20-23 lukt het niet een doorbraak te forceren. Met 20-25 ging deze set helaas dan ook verloren.

Niet omdat Gemini opeens beter speelde, maar het aan Atalante-kant op alle fronten even wat minder was. Waardoor we niet meer aan scoren toekwamen.

In de derde set dezelfde beginopstelling als in de eerste twee sets, alleen nu met Marieke en Lara op midden gewisseld van plek voor een betere aanval/blok-verdeling. Het ging van meet af aan weer gelijk op via 4-3 en 10-10, als was bij 7-10 wel even een time-out nodig om het belang van op dat moment aan blijven haken duidelijk te maken. Bij 12-13 Lotte voor Lara op midden, maar tot 15-15 bleef de stand in evenwicht.

Wedstrijdbeeld kantelt

We kregen langzamerhand meer grip op het spel van Gemini. Hun hele snelle aanval op midden was in principe voor ons tweeblok op midden geen probleem. Hun ballen op buiten scoorden regelmatig over ons blok op midachter, maar Gemini bleef volharden in hun minder effectieve spel en verzuimde de winstmogelijkheden te exploiteren.

Het spelen met twee libero’s begon te lonen. De passes kwamen goed bij de spelverdeler, die alle aanvallers kon bedienen. Waarbij met name onze middenaanval door het eenmansblok van Gemini regelmatig lekker kon uithalen.

Onder druk werden toch de goede keuzes gemaakt, waarbij ook B-ballen deel van de oplossing waren. Waar die bij ons ingestudeerd zijn (maar toch alsnog onverwacht voor de midachter), waren die bij Gemini meer noodgrepen.

Bij 19-18 zag de coach van Gemini dat het niet de goede kant op ging en nam een time-out. Dat bleek een goede voorspelling, want bij 22-18 had hij er weer een nodig omdat het daar inderdaad op begon te lijken. Bij 24-22 nam de coach van Atalante na een paar sullige fouten die in deze fase kostbare punten kosten even een time-out om dat ene punt nog binnen te halen, en toen was met 25-22 deze set weer voor Atalante.

Vierde set lang niet voorspelbaar

Voor Gemini was het van belang de vierde set te winnen, anders was deze wedstrijd afgelopen. Atalante begin Marilou, Rosa, Lotte, Ilse, Marleen en Marieke weer met omgewisselde middens. Het rendement uit de middenaanval van Gemini was compleet weg. Soms leek het alsof Lara die bal afblokte, maar in feite waren dat Rosa of Marleen die goed aansloten bij het blok dat Lara gepositioneerd had.

Bij 4-8 was echter een time-out nodig omdat dit niet het moment was om al tegen een achterstand aan te kijken. Even wat extra inzet om richting de 10 weer op gelijke hoogte te komen. Het team pikte dat goed op, bij 9-9 was Atalante D1 zelfs al weer langszij.

De buitenaanval van Gemini, wat in de eerst twee sets eigenlijk hun meest scorende aanval was, maar waar nu meer fouten zoals uitgeslagen ballen werden gemaakt, moest vol aan de bak om bij te blijven. Dat lukte telkens nog net.

Hoe gelijk wil je het hebben

Na die gelijke stand op 9-9 werd het een transitie-thriller met standen als 13-13, 17-17 en 19-19. In de tussentijd nog wissels van Lara voor Marieke voor een rondje achterin en bij 12-12 van Lara voor Lotte voorin.

Na de 19-19 hadden we een minibreak op 21-19 – time-out Gemini dus. Maar helaas, Atalante had de schwung weer geheel te pakken en liep uit naar 23-20 – weer time-out Gemini. Bij 24-22 dezelfde truc aan Atalante-kant, waarna Rosa de bal via het blok uitsloeg, en daarmee de set met 25-23 en de wedstrijd met 3-1.

De voorbereiding van Gemini D1 op deze wedstrijd was niet optimaal met een video-analyse van het verkeerde Atalante (uit Vinkeveen) en de nabespreking meteen na de wedstrijd zal ook geen feestje zijn geweest. Maar toen was de Ria-schaal voor de dames van Atalante al besteld.

Mooie overwinning als opsteker

Deze 3-1 winst was een mooie opsteker voor Atalante D1. Suzanne en Bo lieten het systeem met twee libero’s optimaal renderen. De buitens Rosa en Marleen haalden aardige scoringspercentages, en zoals eerder al geconstateerd waren de middens ook aardig op dreef. Ilse was op de diagonaal weer aan de beterende hand, maar vooral Marilou speelde een goede wedstrijd. Alle aanvalsmogelijkheden werden optimaal benut, Gemini stond er regelmatig bij en keek ernaar.

Door het goede spel van het team in het veld en het belang van een 3-gewonnen-sets wedstrijd waren er dit keer minder wisselmogelijkheden waardoor niet iedereen helaas naar verhouding aan spelen toekwam.

Het wordt nu natuurlijk zaak het niveau van deze wedstrijd door te zetten naar de volgende competitiewedstrijd, die al in dezelfde week is – bij en tegen Heyendaal D5. De volgende wedstrijd daarna is pas op zaterdag 12 november, maar dat geeft Atalante mooi de tijd om de eerste fase van het trainingstraject (posities en wedstrijdritme) af te ronden en door te schakelen naar wat meer technische aspecten.

De uitslag en het spel van deze wedstrijd hebben in ieder geval de belofte in zich dat het nog een mooi seizoen kan worden.