Atalante D1: tweeluik met hoge pieken en diepe dalen

Bij de wedstrijden van Atalante D1 van 4 en 11 oktober tegen respectievelijk VoCASA D5 thuis en Heyendaal D4 uit werden hoge pieken afgewisseld met diepe dalen.

Van de wedstrijd tegen VoCASA D5 stond bij voorbaat al vast dat het voor de punten een belangrijke zou zijn. Dit was een van de tegenstanders die win principe onder ons moeten kunnen houden. We moesten de klus zien te klaren zonder Rosa en Ilse, waarbij Susanne ook beperkt inzetbaar was. Dat leidde tot Petra, Marieke, Nicky, Karin, Marleen en Lara.Marieke serveerde meteen naar 6-2, maar bij 11-11 was VoCASA D5 weer bij. Bij 12-14 even een time-out, en bij 15-15 weer gelijk. Op de stand 17-19 Aggie voor Petra op de diagonaal en Susanne even libero op midden voor Nicky. Dat werkte niet meteen, dus bij 17-20 maar even de tweede time-out. Daarna werd het gaatje niet veel kleiner bij 21-23, maar toen viel het kwartje en stoomden we in een keer door naar 25-23.

Dat brak het ijs blijkbaar. Aggie bleef nog even staan op de diagonaal, en we liepen meteen uit naar 8-3 en 17-11. Het liep als een tierelier. De servicepass kwam altijd voor de driemeterlijn, Petra was on fire in de spelverdeling en zeker de buitenmensen waren goed aan het scoren. Het aantal ballen op midden bleef nog wat achter. Bij 19-15 even een time-out omdat VoCASA D5 wat dichterbij kwam, maar daarna was het met 25-18 snel gedaan.

Pieken

Met dezelfde opstelling (maar een plek teruggedraaid) de derde set in. Die liet eenzelfde beeld zien. VoCASA bleef nog even bij tot 10-9, maar toen waren we weer weg. Daar konden ook time-outs van VoCASA op 15-11 en 19-13 niets meer aan doen. Bij 21-15 Marilou in de spelverdeling voor Petra, om die laatste even rust te gunnen. We speelden die set gedecideerd uit tot 25-19.

Kijken of we dat in de vierde set vol konden houden, met in het achterhoofd dat de basis bij deze wedstrijd wel smal was. Dat begon zich dan ook te wreken in deze set. Bij 3-6 was VoCASA even weg, maar bij 7-7 weer terug. Daarna stagneerde het. Bij 7-13 een time-out, bij 7-15 Karin weer op de diagonaal voor Aggie, bij 8-17 Marilou voor Petra, en toen begonnen we wel aan een opmars. VoCASA had bij 16-22 een time-out nodig om onze puntenreeks te doorbreken. Dat lukte ten dele, maar het gat was aan het eind toch te groot: 19-25. Goed teruggekomen, maar in het begin te veel laten liggen. Maar al met al toch een 3-1 winst en dus vier punten.

Dalen

De uitwedstrijd tegen Heyendaal D4 verliep heel anders. Karin en Susanne waren niet inzetbaar, waardoor Ilse als libero fungeerde. In de eerste set met Petra, Rosa, Marieke, Nicky, Marleen en Lara liepen we bij 8-4 al snel achter de feiten aan. We kwamen gedurende de set wel wat terug, maar het overtuigde allemaal niet. Na een time-out van Heyendaal D4 bij 22-18 en Aggie voor Nicky op de diagonaal bij 23-19 kwamen we aan het eind toch tekort: 25-19. De passing bleef hangen, de set-ups gingen alleen naar buiten, maar kwamen daar niet echt lekker aan, en Heyendaal D4 verdedigde goed. Hun aanval was niet al te moeilijk, maar voor ons vandaag wel.

In de tweede set Marieke naar buiten en Nicky op midden. Maar bij 10-7 was Heyendaal weer weg. de servicepass liet het veel afweten, Petra kwam niet tot de oplossingen  van vorige week, en de eenzijdige buitenaanval kwam niet tot scoren. Ook een time-out op 19-14 en Marilou voor Petra bij 20-14 konden het tij niet keren: 25-14.

In de derde set een alternatieve opstelling: Aggie, Marleen, Lara, Marilou, Rosa en Marieke. Drie plekken door dus. Dat leek te werken: Heyendaal had bij 9-8 een time-out nodig, maar we bleven bij 11-11 mooi gelijk opgaan. Bij 17-15 was er een kleine achterstand, die helaas groter werd bij 21-18 en uiteindelijk 25-20. In deze set waren en in ieder geval nog wat lichtpuntjes te zien: de blokkering hield af en toe een bal tegen en de aanvallen van Heyendaal werden beter verdedigd, maar dat was niet genoeg: 25-20.

De kelk moest helemaal leeg. In de vierde set begonnen met Lara, Aggie, Rosa, Marilou en Marleen, oftewel een plek terug. Tot 6-6 ging dat prima, maar bij 11-6 een time-out, bij 10-6 Marieke voor Nicky op midden, bij 16-9 Petra voor Marilou en bij 22-16 nog een time-out, maar het was allemaal uitstel van executie: 25-19.

Nieuwe piek

Gauw vergeten deze wedstrijd en de piekmomenten van de wedstrijd van de week ervoor in herinnering houden. Uit deze wedstrijden bleek duidelijk hoe afhankelijk we zijn van een goede passing en dat we niet alleen kunnen vertrouwen op een buitenaanval – maar vooral moeten kunnen blijven variëren om alle aanvallers in het spel en scorend te houden. Met dat in het achterhoofd gaan we op zoek naar het volgende piekmoment, hopende dat dit tegen Pegasus D4 zal zijn …