Atalante D1 constanter in wedstrijd tegen Pegasus D4

De wedstrijd van Atalante D1 tegen Pegasus D4 had een veel constanter niveau dan de wedstrijden hiervoor. En daardoor ook een hoger niveau – al blijkt daar uit de uitslag nog weinig van.

Het team kon bijna compleet aan de thuiswedstrijd tegen Pegasus D4 beginnen – alleen de rentree van Susanne laat nog even een paar weken op zich wachten. Maar verder was iedereen weer terug van vakantie, huwelijksreis of breakweek. Het was dan ook even puzzelen om het veld vol te krijgen zonder rekening te hoeven houden met jetlags, zonneverbrandingen en trainingsachterstanden.

De scheids was niet komen opdagen, dus met een noodgreep aan de wedstrijd begonnen: omdat Susanne wel zou komen kijken (maar er nog niet was), zou zij wellicht kunnen fluiten – en tot die tijd offerde Petra zich op om te fluiten om in ieder geval aan de wedstrijd te kunnen beginnen.

Met Aggie, Rosa, Marieke, Karin, Marleen en Lara met Ilse libero buiten de eerste set in. Pegasus D4 is een ervaren team dat soms leuke dingen op midden wil doen, en het was onze taak dat zoveel mogelijk te voorkomen. Tot 7-7, 10-11 en 23-23 ging het gelijk op. Lara in het tweede deel van de set voorin afgewisseld door Nicky, en het zag er allemaal goed uit. Alle aanvallers kwamen er aan te pas en scoorden ook, zodat Pegasus geen greep op ons spel kreeg. Helaas maakten we met name tijdens de laatste fase te veel persoonlijke fouten, zeker als de ballen niet helemaal volgens schema kwamen. Pegasus D4 won de eerste set dan ook nipt met 24-26.

Door op eigen kracht

Het team in het veld mocht blijven staan, omdat het vertoonde spel gewoon goed was. Dat kwam er in de tweede set ook uit. Na een voorsprong van 5-2 bleven we met 12-10, 15-14 en 22-20 altijd een paar punten voor. Het scheelt in de spelbeleving blijkbaar een heleboel of je een paar punten voorstaat en daar een goed gevoel over hebt en beter van gaat spelen dan dat je een paar punten achterstaat en achter de feiten aanloopt en gaat forceren. In principe maakt die stand met plus of min een paar punten minder uit, tot je richting de 20 gaat. Dat is het moment om een gaatje te hebben of te slaan en de set dan rustig uit te spelen.

Dat lukte in deze set. Nicky deed nog rondje voorin voor Lara, en met 25-20 was deze set voor ons. Rosa en Marleen waren op buiten goed aan het scoren, de set-ups voor hen kwamen ook prettig in de buurt van de antenne. Marieke had een paar mooie aanvallen op midden, en Lara een paar mooie verdedigingsacties achterin. Karin werd op de diagonaal wat minder aangespeeld, maar kreeg wel wat driemeterballen. De tweeblokkering op midden had een duidelijk effect, de middenaanval van Pegasus kwam vaak niet verder dan een prikbal, waar libero Ilse nu wel raad mee wist. Het rechtdoor blokkeren op buiten wierp zijn vruchten ook af, de aanvallers van Pegasus begonnen te forceren – en verloren.

Proberen vol te houden

Met dit wedstrijdbeeld was alles nog mogelijk. Alleen jammer dat we in het begin van de derde set met 4-6 achterkwamen, en de glans wat van het spel verdween. Bij 8-11 even een time-out, waarna we met kunst- en vliegwerk bijkwamen tot 15-15. Dat hielden we tot 18-18 vol, tot het na een paar kleine persoonlijke fouten opeens 20-23 stond. Toen lukte weinig meer en was het met 21-25 gedaan voor deze set.

In de vierde set even wat vers bloed in de vorm van Petra voor Aggie en Nicky voor Lara. Dat laatste met als bedoeling om Lara als sub-libero op midden te laten spelen. Ook deze set echter weer vrij snel een of twee puntjes achter, en dat bleef zo van 8-9 tot 9-11. Lara achterin voor Marieke en bij 12-16 Aggie voor Petra konden het gaatje niet dichten. Bij 13-18 een time-out voor even wat rust, waarna er wat weer ontspanning kwam en we bijkwamen tot 16-18 en zelfs 18-19. Maar daarna toch weer wat onrust en rare ballen, en dus een laatste time-out bij 19-22. Maar het tij was niet meer te keren: 21-25.

Daarmee een 3-1 winst voor Pegasus D4. We hebben dus in ieder geval één punt overgehouden aan deze wedstrijd, en dat hadden er best meer kunnen zijn – en bij de volgende wedstrijden zullen dat er ook meer moeten zijn. Tegen Kidang D2 en Trivos D3 zijn er zeker mogelijkheden punten te pakken, dus die teams zijn onze volgende targets …