Atalante D1 wint met 3-1 van geüpgradede laagvlieger Ikaros D2

Ikaros D2 speelt de wedstrijden op donderdag, en Ikaros D1, dat in dezelfde 1e klasse uitkomt, op zaterdag. Dat maakt het mogelijk om speelsters van D1 onbeperkt bij D2 mee te laten doen. En dat gebeurt dus ook.

Ikaros D2 heeft nog maar weinig punten, dus enige hulp is meegenomen – en dat kan er meteen voor zorgen dat eventuele concurrenten voor Ikaros D1 punten kunnen worden afgesnoept. En dat geheel legaal – maar dat het kan maakt het voor andere teams niet meteen eerlijker natuurlijk.

Zonder Marleen, Nicky en Mette was het zaak bij deze thuiswedstrijd zoveel mogelijk sets in ons voordeel af te sluiten. Met Josje, Rosa, Lara, Ilse, Alyssa en Marieke de eerste set in. Suzanne en Bo deelden de liberopositie. Het was duidelijk dat de zwakke plek bij Ikaros D2 de spelverdeling was. Zaak dus om de blokkering goed te positioneren en het de verdediging daarmee makkelijk te maken.

Bij 8-5 had Atalante D1 een kleine voorsprong, die gestaag werd uitgebreid naar 1508 en 16-10. Bij 24-20 toch even een time-out om de set even uit te maken en bij 24-21 nog even Marilou voor Josje in de spelverdeling voor de broodnodige rust. Bij 24-22 dan maar de tweede time-out voor even een simpele pass / set-up / buitenaanval instructie, en dat werkte: 25-22.

Kwestie van door blijven werken

Het was duidelijk dat we de punten zelf moesten maken en niet te makkelijke ballen weggeven. Met Marilou, Rosa, Lotte, Ilse, Alyssa en Marieke ging het in de tweede set tot 3-3 gelijk op. Daarna liep Atalante uit tot 11-8, maar bij 13-13 was het weer gelijk.

Ook na 15-15 bleef dat zo, tot Marieke vier keer achter elkaar serveerde tot 23-19. Daarna was het met 25-20 zo gedaan.

Het was een kwestie van continu dat extra stapje blijven zetten. Alyssa scoorde op buiten lekker en ook Rosa liet zich op die positie niet onbetuigd. Marieke pikte aan het net op midden haar ballen mee, maar had het achterin moeilijker. Bij Lotte leek het kwartje gevallen te zijn in de afstemming met de spelverdeler, zij scoorde bijna al haar ballen – wat doorwerkte in haar zelfvertrouwen achterin.

Dip de in de derde set

De derde set is vaak cruciaal met een beperkte bezetting. Dan is het van belang om na twee sets weer helemaal opnieuw beginnen. Met Josje, Rosa, Lara, Ilse, Alyssa en Marieke ging dat in het begin in de servicepass echter niet goed: 0-4. En dat gat bleek de rest van de set funest. Via 8-13, 12-15 en 16-18 kwamen we af en toe wat dichterbij, maar nooit helemaal.

Bij 16-21 een time-out om te proberen de inhaalpoging nu toch echt te starten, maar ook de wissel van Marilou voor Josje in de spelverdeling op 16-22 kreeg de boel niet meer op gang: 20-25.

In de vierde set met Marilou, Rosa, Lotte, Ilse. Alyssa en Lara werd het gebrek aan wissels duidelijk. Rosa en Alyssa hadden het moeilijk en Ilse ging uit de servicepass. Bij 6-2 toch een kleine voorsprong, maar bij 11-11 was het weer gelijk.

Toen was duidelijk: de kracht in deze set zou op midden gaan zitten. Lotte ging door met aanvallen en droeg ook in de blokkering een paar punten bij, en Lara droeg haar steentje bij in de passing en scoorde een lekkere driemeteraanval.

De genadeklap werd eigenlijk gegeven door Rosa, die van 11 naar 17-11 serveerde – zelfs een time-out van Ikaros D2 kon haar niet afremmen. Marilou deed er qua service nog een stapje bovenop van 18-12 naar 23-12, en toen was het met 25-17 een kwestie van uitspelen. Al was daar op 23-17 nog wel even een time-out voor nodig om de rust te bewaren.

Periode van serieuze wedstrijden voor de boeg

Door deze 3-1 uitslag en dus vier punten stijgt Atalante D1 weer een paar plekken op de ranglijst. De komende wedstrijden zullen van belang zijn of dat zo gaat blijven. De eerste wedstrijd is thuis tegen Switch D2, dat net een plekje lager staat. Daarna volgt Ikaros D1, dat twee plekken hoger staat, en daarna op onze trainingsavond de volgende bekerwedstrijd tegen promotieklasser Lutheria D1. De donderdag meteen erna de returnwedstrijd tegen Weekenders D1 en een week later nog tegen laagvlieger Voreo D1. Daarna volgt wat wedstrijden betreft een winterstop tot half januari.

Gelukkig zijn de voorspellingen wat betreft de bezetting goed en kunnen we al die wedstrijden de beschikbare capaciteiten zoveel mogelijk maximaal combineren en benutten. Dat wordt tot aan de kerst dus nog een leuke periode.