Atalante D1 kan het door falende servicepass niet afmaken tegen Switch D2

De hele wedstrijd tegen Switch D2 bleek de servicepass van Atalante D1 het grote struikelblok. Maar ook daarnaast ging het op beslissende momenten moeizaam.

Met een volledige bezetting had de thuiswedstrijd tegen het ongeveer even hoog geplaatste Switch D2 alles in zich om een mooie wedstrijd te worden. Het kon alle kanten op.

Met Marilou, Rosa, Lotte, Ilse, Marleen en Marieke met Suzanne en Bo als gedeelde libero’s de eerste set in. En het ging meteen inderdaad ook alle kanten op, maar dan voornamelijk onze servicepass: 1-5. Gelukkig serveerde Rosa ons weer bij naar 6-5, maar bij 14-14 (Nicky voor Ilse op de diagonaal) waren we rond, maar nog weinig opgeschoten. Toen serveerde wederom Rosa Atalante D1 meerdere malen, en dit keer tot 17-14.

Daarna leek het met de servicepass weer te ontsporen (time-out op 17-18 en later op 23-24) maar uiteindelijk wist Atalante D1 deze set toch te winnen met 26-24 – al werd dat later blijkbaar 27-25 in de officiële uitslag.

Kwestie van geen fouten maken

Met zeven servicefouten en zeker even veel servicepassfouten maakten we het Switch D2 te makkelijk en was het hard werken om net op tijd eerder aan de eindstreep te zijn. Dat moest dus anders. Ten eerste door beter te serveren en ten tweede door de diagonaal wat meer uit de pass te houden om de libero wat centraler in het veld te krijgen.

Met Lara voor Lotte op midden en Nicky op de diagonaal lukte dat eerste prima, maar dat tweede kwam nog niet echt van de grond. Bij 4-4 Ilse voor Nicky en toen begon de service te lopen. Atalante D1 liep uit naar 12-8 en later 15-10. Bij 20-10 Josje speeltijd in de spelverdeling voor Marilou, waarna we de set rustig uit konden spelen tot 25-15.

Met toch wat omzettingen de derde set in: Josje bleef staan in de spelverdeling, Alyssa verving Marleen op buiten en Nicky begon weer op de diagonaal voor in eerste instantie wat lengte voorin. Marieke, Rosa en Lara bleven als stabiele krachten even staan.

Konijn in de koplampen

Wat er ineens gebeurde – geen idee. De servicepasslijn verstarde en bewoog niet meer. Switch D2 hard een paar goede serveerders, en daar bleef nu iedere vorm van antwoord op uit. Nicky werd eruit geserveerd (0-4 vervangen door Ilse), maar na een time-out op 1-7 denderde Switch door naar 2-10.

Dan maar even een rigoureuze ingreep: bij die stand Lotte voor Lara, Marilou voor Josje en Nicky weer terug voor Ilse. Dat had zeker effect (de boel even goed opgeschud), maar het dichten van het gat zou een hele klus gaan worden. Een te grote klus, zou blijken. Alyssa serveerde ons wat terug de set in naar 8-15, en Marieke deed daar nog een schepje bovenop naar 11-15.

Maar toen verkrampte de servicepass weer. De voeten leken vastgelijmd, er werd niet meer meebewogen. Bij17-25 was het een kwestie van de wonden likken en dit niet meer laten gebeuren.

Hoe het tij te keren

Met Marilou, Rosa, Lara, Ilse, Marleen en Marieke een poging om terug te vallen op een basis, waarbij Bo alle liberotaken op zich nam. Bij 4-4 kon het nog alle kanten op, al ging het nog niet geweldig. Bij 4-8 weer zo’n statische periode, maar gelukkig dat Marleen Atalante D1 in een klap weer helemaal de wedstrijd in leek te serveren met een serie naar 12-8.

Het verhaal herhaalt zich: Switch D2 wist terug te serveren naar 14-13, waarna het gelijk op ging tot 22-23. Een periode waarin met name Rosa (die de hele wedstrijd op alle facetten al goed bezig was) en Lara (als een van de weinige stabiel in de passing en scorend op midden) ons in de wedstrijd hielden. Aan het eind echter een paar domme fouten aanAtalante-kant en toen was het ineens 22-25.

Strategie op rotatie

Om de vijfde set niet op eenzelfde manier te laten verlopen begonnen Marilou, Rosa, Lara, Nicky, Marleen en Lotte twee plaatsen teruggedraaid. Dat had effect, maar niet genoeg: 3-6. Het spel bleef weinig overtuigend, een beetje bangig. Bij 4-8 was het wisselen van speelhelft.

Daarna was de fut er helemaal uit. Ook Suzanne weer even terug kon dat niet veranderen, en dit was niet het moment om Josje of Alyssa daar aan op te offeren. Bij 8-13 nog even Ilse voor Nicky op de diagonaal, maar het was gewoon snel gedaan met 9-15.

Het was een vroege wedstrijd, dus nog mooi even wat tijd om het verdriet met zijn allen in de kantine te delen. Met het besef dat het de komende wedstrijden zeker in de servicepass beter zal moeten. We hebben nu twee trainingen de tijd om dat voor de eerstvolgende topwedstrijd volgende week zaterdag tegen Ikaros D1 beter op orde te krijgen.