Het lukte Atalante D1 bij de zaterdagwedstrijd tegen Ikaros D1 niet om een punt te pakken

Op het onmogelijke tijdstip van 13:30 op een koude zaterdagmiddag mocht Atalante D1 vanuit verschillende hoeken van het land naar Groesbeek voor de uitwedstrijd tegen Ikaros D1.

Sommige spelers waren een half uur voor het inlopen al aanwezig (je weet het nooit met eventuele sinterklaasdrukte door Nijmegen heen), andere dachten om onduidelijke redenen dat de wedstrijd pas om 13:45 begon en sloten wat later bij de warming-up aan.

Ikaros D1 staat samen met Trivos D2 bovenin bij de 1e Klasse N, en Atalante D1 moet zich vanuit een zesde positie de komende tijd een weg naar boven gaan banen. Er zijn een paar aspecten in het spel van Atalante D1 die even nog niet helemaal lekker lopen, dus het zou alle hens aan dek worden om deze wedstrijd een puntje weg te kunnen kapen.

Deeltijdfunctie op de diagonaal

Ilse was een weekendje weg, dus met Marilou, Rosa, Lara, Nicky(voor)/Mette(achter), Marleen en Marieke de eerste set in – met ook Bo en Suzanne een deeltijdfunctie als libero. Ikaros stond bij 7-7 één puntje voor en bij 12-10 en 18-16 nog steeds maar twee. Het lukte Atalante D1 niet om dichterbij te komen. Bij 23-21 nog een time-out voor een laatste doorbraakpoging, maar met 25-21 was de eerste set verloren.

Echter niet met slecht spel, maar net te veel individuele fouten op onnodige momenten. Met dezelfde opstelling dan ook de tweede set begonnen. Ikaros D1 liep meteen weg naar 4-0, maar we kwamen mede door de servicebeurt van Rosa voor tot 4-8. Daarna was de servicedruk van Ikaros op onze passing te groot en was er bij 11-8 toch echt een time-out nodig.

Lara serveerde ons naar 13-13 en de wissel van Mette voor Nicky op de diagonaal op 14-14 leidde via 16-19 bij de terugwissel op 19-21 zelfs tot een kleine voorsprong voor Atalante. Daarna stond de servicepass weer meer onder druk en was bij 23-22 weer een time-out nodig. Ook nu weer zonder resultaat: 25-22.

Andere koers als mogelijk breekijzer

In de derde set aan ander aanvalsplan. Door de combinatie Nicky/Mette misten we een driemeteraanval op de A en was mede doordat midden moeilijk aanspeelbaar was de druk op buiten te groot. Rosa en Marleen bleven in de servicepass achterin staan en wisselden met libero Bo op eigen service, wat in ieder geval wat meer mogelijkheden voor spelverdeler Marilou opleverde. Uiteindelijk misten we toch aanvalskracht en kon Ikaros vanuit de verdediging sneller gaan spelen, waardoor wij in de blokkering achter de feiten aanliepen.

Met Marilou, Rosa, Lotte, Marleen op de diagonaal, Alyssa en Marieke de derde set in – en dat drie plaatsen doorgedraaid om de driemeter ook meteen te kunnen gebruiken. Tot 6-6 ging het redelijk gelijk op.

Er gingen echter nog te veel ballen naar buiten dus bij 11-10 Josje voor Marilou. Dat leek in eerste instantie averechts te werken (time-out op 15-10). We kwamen echter steeds dichterbij. Bij 19-16 Lara er achterin in voor Marieke op midden, maar bij 22-18 weer een time-out nodig omdat het gat niet kleiner werd.

Onder die druk werd het peil niet beter, dus bij 23-18 Marilou weer terug voor Josje, maar ook dat kon niet voorkomen dat Ikaros D1 deze set ook won met 25-19.

Een vroege kerst-plumpudding

In de vierde set met Josje, Rosa, Lotte, Marleen, Alyssa en Lara (Marieke moest wegens werkzaamheden naar huis – altijd leuk, zo’n zaterdagwedstrijd) en Suzanne voor Alyssa in de servicepass eens kijken of er nog een puntje uit te persen viel.

De korte versie: nee. De wat langere versie: het zakte bij Atalante D1 als een plumpudding in elkaar. Bij 10-7 leek het tijd nog te keren (Marilou voor Josje), maar bij de time-out op 14-7 was wel duidelijk dat het lastig ging worden.

Bij 15-9 Mette een rondje achter in Lotte, maar er gingen zoveel ballen naar buiten dat aan die kant geen oplossing bedacht kon worden. Bij 20-11 Josje weer terug voor Marilou met de expliciete opdracht alles op midden of de A spelen.

Dat werkte: Ikaros D1 vond het nodig bij 22-15 een time-out te nemen, want we kwamen met de middenaanvallen van Lara en de driemeterballen van Marleen toch te snel dichterbij. Helaas maakten een paar stomme ballen en een foutservice aan onze kant op 24-16 een vroegtijdig einde aan deze wedstrijd.

Herstelperiode in zicht

Het vroegtijdige einde van deze wedstrijd was echter niet vroegtijdig genoeg om nog even na te tafelen. Na het douchen zwermde Atalante D1 meteen weer uit naar verschillende hoeken van het land om het Nederlandse voetbalteam in een bloedeloze wedstrijd met 3-0 te zien winnen van de VS.

Dan was de wedstrijd van Atalante D1 bij vlagen leuker om te zien – ondanks de vierde set en het eindresultaat. Dinsdag mag Atalante in de tweede Bekerronde thuis aantreden tegen Lutheria D1 uit De Lutte (135 km van Horssen vandaan), dat uitkomt in de Promotieklasse A.

Net als bij de vorige bekerwedstrijd tegen Gemini D1 hebben we ons lot daarbij voor een groot deel in eigen hand. Als de servicepass goed loopt en de spelverdeling alle aanvallers met snelle set-ups in het spel betrekt, kan het voor Lutheria wel eens een treurige terugreis worden.

Daarna is het even rust. De wedstrijd van donderdag tegen Weekenders D1 is verzet naar dinsdag 12 januari, en dinsdag na de bekerwedstrijd gaan we kijken hoe we de kerstperiode optimaal kunnen invullen en het strijdplan voor het tweede deel van het seizoen opstellen.