Ikaros D1: de eerste echte overwinning

Al na een paar wedstrijden lijkt een kentering in de 1e klasse duidelijk te worden: er is een brede bovenmoot die allemaal voor het kampioenschap kunnen gaan: Heyendaal 2 en ook 3, Trivos 2 en Kidang 2, en ook Pegasus 4 en 5 azen weer op een mooie eindplek, het liefst als derde of vierde. Ook aan de onderkant zijn voorspellingen mogelijk: Weekenders, Malden, Kidang 1 en Ikaros zullen het moeilijk krijgen. Daar zweven VoCASA 5 en wij een beetje tussendoor op plek 7.

Het devies dit seizoen is dan ook: de punten pakken tegen de lagere teams en daar waar mogelijk punten afsnoepen bij de hogere teams. Bij de wedstrijd tegen Trivos 2 een set gewonnen en vorige week tegen Pegasus 4 twee punten gepakt, dus dat zijn mooie punten. Dan wel zaak de wedstrijd tegen Ikaros te winnen.

Het loopt nog niet overal even soepel (af en toe servicepassing, afstemming midden en aanval buiten), dus helemaal vanzelf ging het niet. Met Monique, Marjolein, Lisa, Ilse, Marieke en Jenny de eerste set in. Liesanne was er niet en Lisa had last van de rug, dus Susanne was libero midden. Daardoor moesten de buitenspelers volledig meedraaien, dus ook meepassen en (kort) verdedigen. De beginopstelling een plek doorgedraaid zodat Monique niet hoefde te beginnen met serveren omdat ze wat last van haar schouder had.

Even wennen in het begin, Ikaros liep uit naar 4-6 en hield dat gaatje van twee punten tot 17-19. Na een paar goede services kwamen we een puntje voor bij 22-21, en toen Hanneke erin voor Ilse voor de halve dubbele wissel. Ze serveerde meteen door naar 24-21, waarna met 25-22 de eerste set binnen was.

Helemaal vanzelf liep het niet, daar bleef het lang voor gelijk op gaan. In de tweede set Hanneke laten staan maar de twee buitenaanvallers Marieke en Marjolein omgewisseld om wat meer rendement van de twee-aanvalssituatie te krijgen. Dit leek de opstelling van de dag te gaan worden: we liepen al snel uit naar 6-2 en door een servicebeurt van Lisa zelfs 12-2. Bij 16-7 Rosa erin voor Marieke om de set uit te kunnen spelen. Bij 22-15 Ilse erin voor Monique op de serviceplek. Ikaros sputterde nog wat tegen, maar via 19-10 werd het 25-18, zodat ze aan het eind toch nog wat terugkwamen.

Gewaarschuwd de derde set in dus. Het werd 6-6, we kwamen maar niet los. De aanval kwam er niet helemaal uit, koos niet voor een oplossing (mid-mid of positie 1), waardoor Ikaros bij 14-16 en 16-19 een gaatje kon slaan. Hanneke serveerde nog naar 20-19, maar Ikaros kreeg een setpoint bij 23-24. Dat weer weggewerkt, maar na 24-25 en 25-26 was een passfout toch het einde van de set: 25-27.

Voor onze beroemde derde set niets eens zo’n slecht resultaat, maar wel verloren dus. Met hernieuwde focus de laatste set in. Rosa op de plek van Marjolein, die de tong een beetje op de schoenen had hangen. Naar eigen zeggen had ze zelfs nog een keer gedoken, maar daar moeten we de videobeelden nog even voor nakijken. Susanne ging als libero naar buiten en Lisa standaard uit de servicepass.

Monique op de diagonaal voor Ilse en het geheel een plek terug. Tot 3-3 nog hetzelfde beeld als in de derde set, maar daarna ging het draaien: het werd 7-4, 11-7 en 13-11. Echt los kwamen we niet. Bij 22-20 Marjolein er nog even in voor Marieke om de set uiteindelijk veilig te stellen met 25-21.

Met 3-1 gewonnen, dus vier punten te pakken. Daarmee staan we nu zevende, dus we liggen op koers. De komende drie weken gaan we even stevig trainen op het inslijpen van diverse patronen, want dat kan dit soort wedstrijden een stuk minder spannend maken!