Atalante D1 doet goede zaken tegen Ikaros D1

De tweede uitwedstrijd op zaterdag dit seizoen, en die ging duidelijk beter dan de eerste: Ikaros D1 werd met 3-1 verslagen.

Een wedstrijd op zaterdagmiddag om 17:30 … in Groesbeek … Wie bedenkt dat?! Je loopt de hele zaterdag tegen die tijd aan te kijken, ervoor eten is te vroeg, erna eten wordt wel weer erg laat als je nog wat aan de avond wil hebben. Maar goed, het was een gegeven.

Lara had helaas een feestje (!) en Nicky was niet 100 procent, maar Susanne was weer voorzichtig inzetbaar, dus het wedstrijdplan was om Nicky in ieder geval achterin rust te gunnen met Susanne als libero en Ilse – die de vorige wedstrijden als libero steeds beter uit de verf kwam – als back-up op de diagonaal voor Karin, die ook niet 100 procent was, en eventueel voor een rondje achterin op buiten, omdat Marleen en Rosa volledig aan de bak moesten omdat Marieke – als vaste doorschuifmogelijkheid naar buiten – vandaag vaststond op midden.

Kortom, met Aggie, Rosa, Marieke, Karin, Marleen en Nicky de eerste set in. De opdracht was om diep te serveren – liever uit dan in het net. Dat zette druk op de buitenaanval van Ikaros, wat onze verdediging makkelijker moest maken. We kwamen meteen als een speer uit de startblokken (rond op 8-15) en liepen stabiel door naar 15-22. Dat verschil moest wel groter kunnen worden, want met 17-25 werd deze set door Atalante D1 wel ruim gewonnen, maar een versnelling in het tweede deel van de 100 meter zat er nog niet in.

Uitbouwen

Met dezelfde beginopstelling (een plek teruggedraaid) de tweede set in. Ikaros kwam even voor met 3-0, maar bij 4-4 was dat alweer weggewerkt. Bij 8-13 Ilse op de diagonaal voor Karin, en daarna kwamen we op stoom met 12-18 en 13-20. De passing lag goed, en alle aanvallers kregen een aandeel in de punten. Een mooi moment om Petra te laten spelverdelen voor Aggie om nog meer spreiding te kunnen krijgen. Bij 17-25 was deze set ook binnen en zou een basis gelegd hebben moeten zijn voor de derde set.

Die derde set liep echter anders. Het bleef gelijk tot 5-5 en Ikaros kwam zelfs wat voor bij 9-7. De passing kwam niet meer naar voren, waardoor de activiteit van de middens beperkt werd tot blokkeren, en omdat de set-ups op buiten bleven hangen kwamen we niet meer tot socren. De schaarse middenaanval van Ikaros werd nog steeds goed geblokkeerd, maar hun buitenaanval kwam nu te vaak over of langs het buitenblok.

Bij 13-8 Marilou voor Petra om te kijken of het tij op dat vlak te keren was, en het gat leek bij 16-13 ook kleiner te worden, maar toen het opeens 19-13 stond was duidelijk dat het moeilijk zou worden. We kwamen dan ook niet verder dan 25-18. Laten we het maar scharen onder het beruchte derdesetsyndroom.

Stap terug

Met de complete beginopstelling van de tweede set de vierde set in om te kijken of we weer terug konden schakelen naar een overmachtsspel. Bij 2-6 de eerste time-out voor Ikaros, dus dat ging de goede kant op. Bij 10-19 waren we rond, maar bij 16-21 was wel even een time-out nodig om de opmars van Ikaros te stuiten. Het werd 16-23, dus dat zou uit te spelen moeten zijn. De servicepass had het echter lastig. Bij 19-24 Ilse op de diagonaal voor Karin, en die wissel maakte blijkbaar genoeg indruk, want de speelster van Ikaros serveerde in het net – waardoor we de vierde set wonnen met 19-25 en daarmee de wedstrijd met 1-3.

Marleen en Rosa deze het op buiten goed, zowel in de passing als in de aanval. Marieke en Nicky hadden de blokkering op midden onder controle en kwamen er ook aanvallend lekker door – met een verschil in stijl, dat wel. Op de diagonaal wierp de combinatie van Karin en Ilse zijn vruchten af, dus die positie zal de komende tijd alleen maar sterker worden. Susanne had als herintredende en in dit geval parttime libero ook een duidelijke inbreng, dus we lijken op alle fronten meer op sterkte te komen. De komende tijd gaan we ook kijken of we de spelverdeling wat stabieler en gelijkmatiger kunnen krijgen, zodat daar meer rendement uit de complementaire inbreng te halen is.

Met deze wedstrijd hebben we in ieder geval goede zaken gedaan, want we stijgen van de tiende naar de zevende plek. Het ligt allemaal nog dicht bij elkaar, maar aansluiting bij de subtop of in ieder geval de middenmoot houden wordt met dit soort wedstrijden wel wat makkelijker. Dat maakt het mogelijk om wat meer ontspannen te kunnen spelen.