Atalante D1 houdt punt over aan derby tegen Trivos D3

Een wedstrijd van Atalante D1 tegen Trivos D3 heeft altijd een extra lading. Een aantal speelsters van Atalante heeft een ‘verleden’ bij Trivos, maar ook een ‘heden’. Dat maakt het altijd leuke wedstrijden.

Helaas konden we niet op volle bezetting aan deze uitwedstrijd beginnen. Marleen ging naar een concert van Nielson (maar wist niet precies welke Nielson het was) en Nicky ging onder water. Gelukkig kon Lisa deze avond meedoen, zodat Marieke door kon schuiven naar buiten. Daarmee stond op vijf plekken de opstelling vast (repectievelijk Rosa, Lisa, Karin, Marieke en Lara), was Ilse libero op buiten en kon Susanne voor het eerst weer ingezet worden – a;s vliegende keep voor rondjes achterin.

Daardoor kon en moest de variatie vanuit de spelverdeling komen. We begonnen dan ook met drie scenario’s: bij scenario 1 was de (service)pass goed en was er goed te verdelen, bij scenario 3 was de pass slecht en was het voornamelijk opruimwerk, en scenario 2 zat daar zo’n beetje tussenin. Aan die scenario’s werden respectievelijk Petra, Aggie en Marilou gekoppeld. Om te beginnen vanuit het midden gingen we dan ook beginnen met scenario 2, om op te kunnen schalen naar scenario 1 als de pass goed lag en terug te kunnen vallen op scenario 3 voor als het even minder liep in de passing.

Blikje jeugd

Het was duidelijk dat Trivos even een blikje met (hoger spelende) jeugd had opengetrokken. Nou maakt dat niet meteen veel indruk omdat meespelen in een ander team altijd even wennen is en het rendement dus niet zo hoog zou zijn, en als wij simpelweg de bal bij hen op de grond wisten te krijgen zou het verder niet veel uitmaken wie daar in het veld stonden.

Het ging in het begin gelijk op (4-4). Bij 11-7 even een time-out om het gat niet te groot te laten worden. Dat werkte, want we kwamen terug tot 12-12. In de tussentijd had Susanne al een rondje achterin gedaan voor Lisas, en bij 18-17 was het tijd om van scenario 2 door te schakelen naar scenario 1 omdat de pass op zich goed lag, oftewel Petra voor Marilou. Bij 22-21 kon het nog alle kanten op, maar na een paar communicatiefouten achterin bij de servicepass was het opeens 24-22 en wist Trivos de eerste set te winnen met 25-22.

Niet getreurd, dat had ook andersom kunnen zijn, dus vol goede moed door naar de tweede set. Begonnen met scenario 3 (Aggie) omdat de servicepass het aan het einde van de eerste set toch liet afweten. Trivos liep op een servicebeurt echter weg naar 9-4. Susanne deed weer een rondje achterin voor Lisa, en omdat Ilse een goede wedstrijd speelde, kwamen we weer bij tot 12-12 en stonden we bij 13-14 zelfs een puntje voor. Bij 18-14 weer even een time-out-correctie, waarna we helaas niet dichterbij kwamen, maar het gat ook niet groter werd. Bij 22-18 een doorstart richting scenario 1 (Petra), maar dat kon het tij niet meer keren: 25-20.

Ander scenario

In de derde set een iets ander pad bewandeld. Er kwam veel druk op de buitenaanvallers, te veel om op te kunnen leunen. Marieke maakte haar punten wel, maar Rosa had het lastig (gouden regel: nooit nieuwe schoenen aandoen voor een wedstrijd – dat zorgt voor een ander gevoel aan de voeten, waardoor springen een stuk lastiger wordt). Lara scoorde lekker voor aan het net, maar had het verrassend genoeg lastiger achterin. Lisa had het in de afstemming met de spelverdelers nog wat moeilijk, maar wist de ballen wel in de gaten te prikken. Karin was de eerste twee sets wat minder opvallend, dus vandaar dat we in de derde set begonnen met scenario 2 (Marilou) en Aggie op de diagonaal – en het geheel drie plekken door.

Dat leek bij 0-3 al meteen zijn vruchten af te werpen. Om die kleine voorsprong tot het einde vol te houden, zou echter veel concentratie en inzet vergen. Trivos kwam dan ook voorbij bij 6-5 en 10-18, maar een time-out bij 14-11 deed wonderen: we kwamen bij tot 15-15 en weer voor bij 17-20. Bij 21-23 nog even een time-out om Trivos niet te dichtbij te laten komen, en dat lukte: met 22-25 was deze set voor ons.

Omdat de passing beter ging dan in de vorige sets, was er genoeg reden om op te schalen naar scenario 1. In de vierde set Petra dan ook als spelverdeler en Aggie nog op de diagonaal. Dat leek te gaan werken, want we kwamen voor tot 3-8. Daarna was het één servicebeurt die Trivos weer terugbracht in die set. Bij de passopstelling Aggie vervangen door Petra, maar ook Ilse en Susanne als inval-libero hadden het lastig. Daarna kwam de aanval er niet meer aan te pas. Ook een extra accent op de middenaanval leidde niet tot het gewenste resultaat, en daarmee waren onze mogelijkheden om de bal moeilijk over het net te spelen beperkt. Die ballen kwamen door de nu ontluikende jeugd dan ook keihard weer terug.

Gezien de mogelijkheden

Bij 18-12 begonnen we gelukkig aan een soort van laatste opmars om te proberen puntje voor puntje dichterbij te komen. Bij 23-19 was het gat al een stuk kleiner, maar de set duurde niet lang genoeg om het helemaal te dichten: Trivos won de vierde set met 25-21. Daarmee verloren we de wedstrijd met 3-1, maar hebben we er gezien de mogelijkheden en het wedstrijdverloop toch een puntje uit weten te slepen. Het wedstrijdplan met de verschillende scenario’s leek zijn vruchten af te werpen, maar als er op een gegeven moment te veel persoonlijke foutjes worden gemaakt, kun je van plan zijn wat je wilt, maar daar houdt het dan op.

Volgende week zaterdag spelen we tegen Ikaros D1, dan zijn er waarschijnlijk meer mogelijkheden om persoonlijke of wedstrijdfluctuaties op te vangen. Ook dan gaan we weer voor de volle punten …