Atalante D1 haalt vier punten tegen Heyendaal D3

Door de winst in de thuiswedstrijd tegen Heyendaal D3 komt Atalante D1 wat uit de zorgenzone. Met nog twee wedstrijden te gaan in de eerste ronde is dat mooi meegenomen.

Atalante D1 kon bijna compleet aan deze wedstrijd beginnen – alleen Marleen was ergens anders aan het leren koken. Dat bepaalde wel dat Marieke van midden naar buiten ging en Lara en Nicky de klus op midden moesten klaren. De eerste set in met Petra, Marieke, Nicky, Karin, Rosa en Lara, met Susanne libero voor Nicky op midachter, Ilse als achterwacht voor de diagonaal en semi-libero-rondjes en Marilou en Aggie om druk op de spelverdeling te houden.

Even wat stroef uit de startblokken (2-4), en daarna wou het nog niet echt op gang komen. Nicky moest even de oude ‘drive’ weer vinden, op buiten was nog even zoeken, maar Lara pakte ook voorin haar punten mee en ook Karin kreeg af en toe een bal. Bij 8-11 schoot het nog niet echt op, en bij 11-16 Ilse voor Karin achterin op de diagonaal. Maar de jus was er een beetje uit. De pass bleef hangen, de set-ups kwamen niet helemaal op de juiste plek en de aanval speelde er te makkelijk overheen. Met 15-25 ging deze set dan ook uit als een nachtkaars.

Vuurtje opstoken

In de tweede set maar eens een andere weg bewandeld met Marilou in de spelverdeling. Tot 5-5 nog even zoeken, maar de set-ups op buiten kwamen nu meer ‘in het mandje’, waardoor Marieke en zeker ook Rosa lekker aan het scoren gingen. Ook de middens kregen de draai meer te pakken, waardoor we bij 12-9 rond waren en bij 15-11 lekker door leken te stomen.

Bij 18-13 was er nog niets aan de hand, en bij 19-15 Ilse voor Rosa er achterin in omdat Rosa een beetje met de service aan het hannesen was. Maar Heyendaal D3 kroop dichterbij. Er kwam wat meer servicedruk van hun kant waar we niet meteen antwoord op hadden. Het lukte de buitenaanval ook niet om de problemen op te lossen of te verleggen, waardoor Heyendaal D3 dichterbij kwam tot 19-17.

Nu zou een buitenaanvaller achter de hand prettig zijn geweest, maar omdat dat geen optie was de spelverdeelster opgeofferd en Aggie er voor Marilou ingezet.  Bij 20-22 nog maar even een time-out om het belang van de komende paar punte te benadrukken. Gelukkig serveerde Aggie een paar keer achter elkaar, zodat bij 23-23 alles weer open was. Heyendaal D3 was blijkbaar onder de indruk van onze opmars en wist geen tegendruk meer te bieden. Mede door een tweemans kill-block op midden werd het 25-23 en was de wedstrijd weer open.

Doorgaan op de ingeslagen weg

Met die opstelling dan ook de derde set in, met daarbij alleen de buitenspeelsters omgewisseld om het oplossend vermogen wat meer te spreiden. Heyendaal D3 ging echter goed van start met 0-5, dus bij 2-7 even een time-out om de boel weer bij de les te krijgen. Mede door de nu goed lopende service van Rosa kwamen we weer bij tot 7-7. Bij 10-11 Ilse voor Karin op de diagonaal, en na een relatieve rustperiode tot 14-14 begon het te draaien. Via 16-15 werd het 22-17, maar bij 24-20 toch zelf maar even een time-out om de set wel op eigen kracht uit te maken en niet te wachten op een fout van Heyendaal. En dat lukte: 25-20.

Vol vertrouwen de vierde set in. We hadden al twee punten binnen, en dat was tegen dit team, dat volgens de stand toch meer potentie zou moeten hebben, al een aardig resultaat. Maar nu zat er meer in. Ilse bleef op de diagonaal, kwam daar ook steeds beter in haar rol, Nicky had haar durf ook weer gevonden en Lara was lekker aan scoren maar zeker ook verdedigen, Marieke wist de ballen met soms wat kunt en vliegwerk altijd wel weer overheen te krijgen en Rosa was zowel voor- als achterin goed bezig. Susanne deed haar stofzuigwerk op midden bijna zoals vanouds, waardoor het voor Aggie makkelijker werd om de set-ups op maat te kunnen geven.

De blokkering op midden had de middenaanval van Heyendaal onder controle, die kwam daar niet echt meer doorheen, zeker niet toen we de blokkering vanaf het begin van de wedstrijd al iets meer naar rechts hadden gezet. Op buiten werden minder ballen meteen tegengehouden, maar het positieblok was belangrijk genoeg om het onze verdediging makkelijker te maken.

Thriller

De vierde set werd een hele spannende. Het bleef met 5-5, 13-13 en 17-17 gelijk op gaan. Lara had nog een mooie snoekduik naar een mindere pass, en die viel net over de blokkering van Heyendaal in het veld. Dat gaf vleugels aan de rest, maar bij 20-22 was het toch even oppassen geblazen. Bij 23-23 was het weer gelijk, maar daarna kreeg Heyendaal D3 bij 23-24, 24-25 en 25-26 drie setpoints, die alle drie niet verzilverd werden. De spanning op de tribune liep ook hoog op, maar toen we deze set eenmaal met 28-26 toch nog wisten te winnen, was de ontlading overal groot.

Door deze 3-1 overwinning, en dus vier punten, klimmen we lekker in de stand naar de 7e plek. Met de wedstrijden tegen Gemini D3 en Switch D1 nog voor de boeg, waar zeker ook nog punten te halen zijn, komen we in een zone terecht waar we wat veiliger staan en wat meer onbevangen kunnen spelen. Daarna maken we dan de halfjaarlijkse balans op om te kijken waar we aan het eind van het seizoen kunnen eindigen.