Atalante D1 haalt weer eens de volle 5 punten tegen Voreo D1

De thuiswedstrijd tegen Voreo D1 werd met 4-0 gewonnen met in totaal 73 tegenpunten. Dat zou een goed uitgangspunt moeten zijn voor de uitwedstrijd.

Voor het eerst toog Atalante D1 naar de sporthal in Schaijk, waar voor de wedstrijd nog niets te krijgen was – al kregen de coach en de twee toeschouwers aan onze kant (Marieke en Mette) wel gratis koffie en thee aangeboden.

Het is de tweede helft van de competitie een beetje behelpen met de bezetting voor Atalante D1. Naast de genoemde toeschouwers was ook Alyssa er niet bij, zodat we deze wedstrijd begonnen met 8 veldspelers en 2libero’s.

De aanvallen van Voreo D1 leken aardig verdedigbaar: op buiten ging het wat sneller, maar onnauwkeurig, op midden was het hoog en timebaar en op rechts sloeg iedereen diagonaal. Daar kon onze blokkering zich wel op instellen.

Kwestie van puntje voor blijven

De eerste set in met Josje, Rosa, Lotte, Nicky, Marleen en Lara, met het idee vooral op de spelverdeling de wissels te kunnen maken. Ilse reserve voor de diagonaal, Marilou voor de spelverdeling en Bo en Suzanne als respectievelijk rally- en servicelibero.

De eerste set begon voornamelijk als side-outspel. Bij 7-9 waren we al rond. Bij 14-14 was de stand gelijk, en moest Atalante D1 nog even wennen aan de geluidsomstandigheden in de zaal.  Bij 19-18 was het zaak Voreo bij te blijven, dus Marilou voor Josje. Bij 20-19 even een time-out voor wat extra focus, en toen was het al snel Voreo die bij 22-24 een time-out nodig had.

Bij 23-24 de tweede time-out aan onze kant om wat druk bij de serveerder van Voreo te leggen: een makkelijk service moest kunnen leiden tot een goed servicepass en daarmee een goed set-up en dito aanval, en dus de set ten einde. En dat lukte: met 23-25 was de eerste set binnen voor Atalante D1.

Weer kwestie van puntje voor blijven

De tweede set begon met dezelfde beginopstelling. Bij 10-7 liep de servicepass even niet lekker, dus Marilou erin voor Josje om de passers een ander mikpunt te geven. Bij 13-12 vond Voreo een time-out nodig vanwege onze hete adem in hun nek. De inhaalactie werd bij 18-14 echter weer teniet gedaan, maar Lara serveerde het team toen weer terug in de wedstrijd met 18-19.

Bij 22-23 nam Voreo nog een time-out, en daarna werd het nog even spannend. Daarom was het ook in deze set voor Atalante nodig om bij 23-24 een time-out te nemen, met hetzelfde doel als in de eerste set en gelukkig ook hetzelfde effect: 23-25. Daarmee was het 0-2 voor Atalante.

Creatief met de mogelijkheden

Om toch wat meer jus in de wedstrijd te krijgen in de derde set de twee libero’s omgewisseld qua functie. Ilse ging op de diagonaal voor Nicky, die even pauze kreeg om later in de set aan de middenspelers wat pauze te gunnen.

Ook nu weer veel side-out. Bij 6-3 serveerde Rosa naar 7-9, en daarna bleven we telkens een puntje voor of achter. Bij 11-10 Nicky voor Lara een rondje voorin, bij 11-12 time-out Voreo, bij 16-16 Lara weer terug voor Nicky, en bij eveneens 16-16 Nicky erin voor Lotte op midden voorin (wat normaal niet kan op dezelfde stand, maar hier zat een dubbel van een van de weinige echt mooie aanvallen van Atalante waarvan de scheidrechter twijfelde tussen in of uit).

Bij 17-17 Marilou voor Josje. Toen liep Atalante iets uit (19-21, time-out Voreo, helaas gevolgd door een servicefout aan onze kant). Bij 20-21 Lotte weer terug voor Nicky – de scheids had het druk met het bijhouden van de wissels. Bij 21-22 een time-out aan Atalante-kant in de hoop de set met een wat groter verschil af te sluiten, maar ook nu was er een time-out op 23-24 nodig met als boodschap dat de serveerder van Voreo … et cetera vul zelf maar in. Maar ook nu weer met het gewenste resultaat: 23-25.

Kwestie van ruim voor blijven

De liberoswitch was in het begin nog wat onwennig, maar zorgde wel voor wat extra focus. Bo deed het goed in de servicepass en Suzanne mocht ouderwets de rotzooi opruimen. Beide libero’s waren vanaf set twee al meer naar binnen aan het schuiven voor de doortikballen van de spelverdeler van Voreo, die daarmee geen rendement meer hadden.

De middenaanval van Voreo scoorde nog wel regelmatig rechts naast het blok, waarbij onze rechtsachter dan te veel naar achteren stond. Ook die schoof gedurende de wedstrijd naar binnen (goed gezien van assistent-coach Mette). Op die manier kreeg Atalante steeds meer controle over de wedstrijd. En omdat er bij Voreo ook weinig te wisselen was, leek daar de vermoeidheid harder toe te slaan dan aan onze kant, waar de energie door het gebruik van de libero’s en het wisselen op pauzemomenten beter verdeeld leek te zijn.

De vierde set in met Lotte, Ilse, Marleen, Lara, Josje en Rosa, oftewel de beginopstelling van de derde set, maar dan twee plekken door (of een terug, afhankelijk van hoe je roteert) – samengevat: Marleen begint midvoor.

Het werd meteen 0-3, wat later 6-11 (Nicky voor Lara) en door naar 7-13. Bij 12-18 Lara weer terug voor Nicky en bij 12-19 Nicky op midden voor Lotte. De time-outs van Voreo waren bij 3-9 en 8-15 al op.

Bij 14-20 stokte het toch een beetje, dus time-out voor Atalante. Bij 18-22 toch maar de wissel van Marilou voor Josje. Josje had het tot dan toe prima gedaan die wedstrijd, en had naast een paar doortikballen (die eigenlijk bekend staan als mariloutjes) ook een paar goede A- en B-oplossingen. Maar in deze fase van de wedstrijd moest er iets – en andere dingen waren niet mogelijk.

Toch weer kwestie van puntje voor blijven

Bij 20-23 Lotte weer terug voor Nicky. Met in het achterhoofd dat bij die stand een time-out op23-24 nog steeds tot de mogelijkheden behoorde, maar dat hoefde gelukkig niet. Bij 21-25 was Voreo nog wel dichterbij gekomen dan verwacht, maar helaas voor hen te laat. Atalante had de wedstrijd daarmee met 0-4 gewonnen.

Voreo haalde in totaal 91 punten, wel wat meer dan de 73 van de thuiswedstrijd, maar niet genoeg. Atalante D1 heeft met de beschikbare bezetting daarmee het maximale uit deze wedstrijd gehaald qua aantal punten. Qua spel echter niet – zeker niet als je het vergelijkt met de wedstrijd van vorige week tegen Ikaros D1. Maar toen werd wel met 0-4 verloren. En van die wedstrijd zijn verder geen beelden of verslag, dus dat is alleen maar van horen zeggen.

Ook na de wedstrijd waren de drank- en betaalfaciliteiten beperkt, dus toog het bijna complete Atalante-team naar de McDonalds in Beuningen, waar de stemming er in ieder geval goed inzat – en dat is zo tegen het einde van het seizoen ook wat waard.

Met nog één wedstrijd voor de boeg (thuis tegen Pegasus D6) kan Atalante nog een plaatsje stijgen op de ranglijst als er die wedstrijd gewonnen wordt en de concurrentie in de lijn der verwachting wat laat liggen. We hebben nog mooi drie trainingen de tijd om daar naartoe te werken.