Atalante D1 heeft valse seizoenstart tegen Heyendaal D5

De eerste wedstrijd in het nieuwe seizoen van Atalante D1 werd voornamelijk  bepaald door het niet onder controle krijgen van de service van Heyendaal D5. De betere fases sneeuwden daarin onder met een 4-0 verlies tot gevolg.

Na de laatste wedstrijd van het vorige seizoen met de volle 4-0 wist afgesloten te hebben, toog Atalante D1 voor de eerste wedstrijd van seizoen 2023-2024 naar het Gymnasion in Nijmegen om te spelen tegen Heyendaal D5. Atalante D1 bestaat op papier uit 11 speelsters, maar Mette en Marieke zijn nog niet inzetbaar.

Met Marilou, Rosa, Lotte, Nicky, Marleen en Lara de eerste set in, met Bo als libero buiten en Josje en Karin de achterwachten voor de spelverdeling en diagonaal. Waarmee meteen duidelijk is dat er op buiten en midden niets te wisselen was, waardoor de alles voornamelijk vanuit het veld zou moeten worden gecorrigeerd.

Bij 7-3 meteen maar even een time-out omdat de servicepass niet goed ging. Een beetje niet goed is niet zo’n probleem, daar kunnen achtereenvolgens de spelverdeler en aanvallers nog wat aan doen, maar met wegketsers en andere aces is het meteen gedaan.

Het ging daarna wel iets beter, maar Heyendaal D5 bleef toch wat uitlopen – reden voor weer een time-out op 17-10. Daarna kreeg Atalante D1 meer grip op de service en was ook meteen duidelijk dat onze aanval zeker niet onderdeed van die van Heyendaal – als het eenmaal zover kwam.

Bij 21-18 had Heyendaal D5 een time-out nodig, gevolgd door een servicefout van Atalante. Daarna ging de eerste set met 25-20 alsnog vrij makkelijk naar Heyendaal.

Servicepass Atalante D1 knelpunt

In het begin van de tweede set (met dezelfde beginopstelling één plek terug) bleven de teams dicht bij elkaar, maar daarna was het na een Heyendaal-servicebeurt van 6 punten opeens 14-7. Na het benutten van alle schuifmogelijkheden van in en uit de passing Josje erin voor Marilou op de spelverdeling – al lag daar het probleem niet.

Ook nu weer een opleving: Atalante kreeg weer controle en daar kwamen leuke aanvallen uit, waarbij ook de driemeterballen gespeeld konden worden. Heyendaal D5 zag Atalante D1 naderen en nam een time-out op 23-19.

Ook toen helaas weer een servicefout aan onze kant met 25-19 tot indirect gevolg, en dus 2-0 voor Heyendaal.

Diep dal in derde set

De teloorgang van de servicepass werd nijpend duidelijk in de derde set. Karin erin voor Nicky op de diagonaal, om Nicky achter de hand te hebben voor rondjes voorin op midden. Maar ondanks een goede servicebeurt van Rosa (die er daar sowieso meer van had deze wedstrijd) was het de servicepass die alle kanten op ging behalve de goede die bepaalde dat die wissel pas bij 23-13 kon gebeuren.

De strakke service van Heyendaal kon niet goed verwerkt worden. Een pass-opstelling van drie passers vergt beweging, en die zat er niet in. Daardoor werden de passes te scherp op het net, of gingen daar al meteen weer overheen, of bleven ze hangen op de vier of vijf meter. Daar is geen druk gevende aanval meer van te maken.

De 25-14 illustreert dat dan ook helemaal.

Atalante D1 herstelt zich in vierde set

In de vierde set leek de servicedruk vanuit Heyendaal wat minder te worden. Daardoor kwam Atalante D1 wat meer aan eigen spel toe. Dat resulteerde bijvoorbeeld in een servicepass die toch wat te ver naar links was, waardoor de blokkering van Heyendaal al doorschoof naar buiten, maar Marilou met een set-up achterover Lotte op midden vrijspeelde – en die sloeg hem lekker binnen.

Dat zijn van die genietmomenten langs de kant – en ook in de het veld – waar we er dit seizoen meer van willen hebben.

Bij 10-8 had Heyendaal D5 een gaatje, maar Marilou serveerde dat dicht naar 10-10. Bij 12-12 even weer een servicepass-probleem (time-out op 16-12), maar dat gat dichtte Atalante weer netjes tot 16-16. En stoomde door: bij 18-10 een time-out voor Heyendaal. Het inmiddels toegestroomde publiek werd er even stil van, en ook de trommelaars hielden hun stokken even stil.

Bij 20-21 werd het nog spannend ook. Geen fouten maken was het devies aan beide kanten, en met 22-23 had Atalante D1 de beste kaarten in de hand. Ware het niet dat er nog dat duiveltje van de servicepass meespeelde, die de laatste punten van de vierde set bepaalde: 25-23.

Op naar de volgende wedstrijd

Een 4-0 eindstand was daarmee een feit. Het verdriet even wegdrinken bleek in eerste instantie onmogelijk omdat de kantine niet toegankelijk was. Gelukkig was het CultuurCafe wel open en konden we daar nog even napraten.

De volgende wedstrijd (tegen The Weekenders D1) is pas over twee weken, dus Atalante D1 heeft nog een paar trainingen om de servicepass even onder de loep te nemen, maar natuurlijk ook om de wat meer élan gevende elementen uit te breiden.