Atalante D1 komt niet verder dan een punt tegen Switch D1

In de achtervolging op Pegasus D3 was bij de thuiswedstrijd van Atalante D1 tegen Switch D1 ieder punt welkom. Maar helaas werd dat er slechts één.

Atalante D1 wist bij de uitwedstrijd nog twee punten binnen te halen, dus wellicht dat het thuisvoordeel nog wat extra’s kon opleveren. Susanne zit aan de andere kant van de wereld, dus Ilse kreeg het liberoshirt toebedeeld. Met Marilou, Rosa, Marieke, Karin, Marleen en Lara de eerste set in. Hoofddoel: de servicepass onder controle krijgen en dan op eigen kracht de punten maken. De service was vrij, dus iedereen mocht zelf kijken waar de zwakke plekken zaten.

Bij 4-8 echter meteen even een time-out, maar bij 8-8 en 12-12 weer mooi gelijk. Maar toen werd het met één servicebeurt opeens 13-18 en werd het achter de feiten aanlopen. Bij 17-22 Nicky even een rondje voorin voor Lara, dat leidde tot een opmarsje tot 20-22, maar met 21-25 was Switch het eerst aan het eind.

In de tweede set Aggie voor Karin op de diagonaal en Nicky voor Lara op midden. De blokkering mocht wat effectiever, zeker bij de wat snellere bal op midden van Switch. We kwamen goed uit de startblokken met 8-5, maar bij 14-12 was setwinst nog geen vanzelfsprekendheid. Deze set werden de wissels optimaal benut: bij 13-12 Lara voor Nicky achterin, bij 16-15 dat weer terug, bij 16-16 Lara achterin terug voor Marieke. Bij 20-21 Petra als spelverdeler voor Marilou om de blokkering te verstevigen. Daarmee kwamen we tot 22-22. Met nog één wissel te gaan en geen enkel risico te nemen bij 24-23 Marilou weer terug na de servicereeks van Petra, en dat werkte: 25-23.

Kwetsbare passing

Als we de servicepass maar onder controle hielden, kon het alle kanten op. In de vierde set daarom Karin weer terug voor Aggie, maar op midden ook de opdracht die middenaanval wat agressiever naar rechts te blokkeren. Lara en Nicky wisselden elkaar af, en bij 9-11 Petra weer voor Marilou. Bij 10-14 een time-out om het gat niet groter te laten worden. Bij 18-22 was dat echter nog niet opgeschoten. De middenaanval van Switch scoorde nog steeds te veel, en onze eigen middenaanval kwam niet genoeg in het spel en had het daarbij ook moeilijk om te scoren. Het werd dan ook 19-25 zonder dat we daar genoeg tegenin konden brengen.

In de vierde set de beginopstelling van de succesvolle tweede set, maar dan drie plekken door om de paar scorende aanvallers van Switch beter af te kunnen stoppen. Dat ging tot 13-7 vrij goed, maar daarna stagneerde het. Bij 15-14 Petra weer voorin voor Marilou en Lara pakte haar rondjes achterin ook mee, maar bij 20-23 en zelfs 21-24 zag het er minder goed uit. Gelukkig dat Petra doorserveerde naar 24-24 en we nog in de race waren. Setpoints over en weer werden echter niet verzilverd. Petra verstapte zich en Marilou kon haar als zesde wissel van die set nog vervangen, maar na een spannende eindfase werd het 27-29 voor Switch.

Met nog een wedstrijd te gaan, zaterdag tegen Pegasus D3, kunnen we eigenlijk niet meer omhoog of omlaag. Zeker niet nadat Pegasus D3 dit weekend nog twee punten heeft gehaald tegen Heyendaal D3. Maar het blijft natuurlijk een wedstrijd tussen de nummer zes en de nummer zeven, dus dat kan nog leuk worden!

Nieuwe spelregels

Als afsluiting alvast twee spoilers voor de nieuwe spelregels van volgende seizoen:

De tweede bal (set-up) die bovenhands met de vingers gespeeld wordt én die aan de eigen kant van het net blijft, wordt soepel beoordeeld. Een gedragen of vastgehouden bal blijft fout. Deze regel werd afgelopen seizoen in de Eredivisie al op deze manier toegepast en zal nu in alle competities worden doorgevoerd.

Oftewel: een set-up zal technisch minder snel afgefloten worden!

Het serverende team kan géén opstellingsfouten meer maken met betrekking tot links-rechts, wél met betrekking tot voor-achter. Het team blijft zélf altijd verantwoordelijk voor de juiste servicevolgorde.

Oftewel: bij het zelf serveren mag iedereen alvast op zijn eigen plek gaan staan.