Atalante D1: op een mooie zaterdag tegen Ikaros D1

De wedstrijd tegen Ikaros D1 was van groot belang voor de 10e plek, en daarmee het moeten spelen van promotie/degradatie. We stonden vier punten voor op Ikaros, dus als we met 4-0 zouden verliezen stonden wij op die 10e plek en Ikaros een puntje boven ons. Dan hadden we het nog wel in eigen hand (Ikaros heeft een zwaarder eindprogramma dan wij), maar een prettig idee is dat niet. Het devies was dan ook om zo veel mogelijk punten uit deze wedstrijd mee naar huis te nemen.

Jenny was op vakantie en het aantal hulptroepen bleef beperkt tot 1: Marleen. Maar die had wel haar eigen publiek meegebracht. De reguliere andere invallers moesten meedoen met hun eigen team (Rosa in Gendt) of waren aan het werk, op stage of ook vakantie. Het aantal speelsters was daarmee beperkt tot 7, waarbij Ilse al op de voor haar onbekende middenplek moest, dus Susanne niet als libero maar in een gewoon shirt als algemeen reserve.

De eerste set in met Hanneke, Marjolein, Ilse, Monique, Marleen en Lisa. Na de koude start (4-0) kwamen we door een servicebeurt van Marjolein weer bij (4-4). Bij 7-6 begon Ilse te serveren en bleef dat doen tot 7-14. De blokkering stond goed, dus Ikaros had eigenlijk weinig in de melk te brokkelen: 11-25.

Ook in de tweede set (een plek teruggedraaid) weer een koude start (10-5), waarbij het wisselen van Susanne voor Marjolein voor een rondje achterin ook niet echt vruchten afwierp. Door fouten van Ikaros kwamen we nog wel bij tot 12-11, maar de flow van de eerste set zat er niet meer in. Ikaros liep weer uit (18-15) en we kwamen weer terug (19-20), maar de passing liep even moeizaam en de aanval kon er geen kracht meer achter krijgen. Helaas eindigden we met de diagonaalopstelling (spelverdeler rechtsachter, diagonaal linksvoor), en die kost altijd een paar punten – wat mede de oorzaak is van de koude start van een set. Daardoor konden we bij 22-23 niet verder doorstomen en trok Ikaros bij 26-24 aan het langste eind.

Met dan ook een plek teruggedraaid ten opzichte van normaal de derde set in. Dat begon al beter: we bleven tot 7-7 en 13-12 dicht bij elkaar, maar het gaatje kwam toen Ilse ging serveren en de coach van Ikaros een time-out aanvroeg nadat de scheidsrechter al gefloten had. Het team liep het veld al af, maar Ilse serveerde gauw: 16-19. Ikaros kreeg toen haar time-out, maar was zo verbouwereerd dat ze er niet meer aan te pas kwamen: 17-25. In het tweede deel van die set begon onze blokkering ook weer goed te lopen en ook de aanval kwam er goed door. Dat was zeker ook te danken aan de wissel van Susanne voor Marjolein bij 16-15, waarbij Susanne haar ‘libero’-taak uitstekend vervulde in een gewoon shirt.

Met een 2-1 voorsprong de vierde set in. Ook nu weer een plek teruggedraaid, dat bleek goed te werken. Ikaros kon lekker doorwisselen, maar wij deden het met wat we hadden. Dat had zijn weerslag in het begin van de vierde set: 8-4 en daarna zelfs 13-5. De servicepass kwam niet meer, de aanvallers bleven na het blokkeren bij het net staan en begonnen de spelverdeelster in de weg te lopen. Het systeem was er even helemaal uit. We krabbelden puntje voor puntje weer terug en met name een servicebeurt van marjolein bracht ons naar 17-15. Susanne er weer een rondje achter in om tot 20-18 te komen, en toen waren we toch wel erg gebrand op het winnen van die set. Zeker ook omdat een vijfde set conditioneel niet meer te doen was. Nog wel even een time-out op 20-17 om de laatste restjes energie op te vegen, waarna we gelijk kwamen op 21-21. Daarna kon het alle kanten op: 22-22, een matchpoint op 24-25, 26-26 en toen gelukkig 26-28… De wedstrijd was met 3-1 gewonnen.

Daardoor lopen we uit tot een voorsprong van 7 punten ten opzichte van Ikaros, dus krijgen daar niet veel punten meer bij, dus zij gaan P/D spelen. Het was al een mooie zaterdag, maar daardoor helemaal. We hoeven niet meer naar beneden te kijken en gaan ons richten op de plek boven ons. : wij hebben nu 34 punten uit 19 wedstrijden en Kidang D1 37 punten uit 20 wedstrijden. Kidang moet nog tegen ons (prognose: 2 punten) en tegen Trivos D2 (prognose: 1 punt), dus komen (prognose) op 40 punten uit 22 wedstrijden. Wij moeten nog tegen VoCASA D5 (voorzichtige prognose: 0 punten), Kidang D1 (prognose: 3 punten) en The Weekenders D1 (voorzichtige prognose: 3 punten), dus komen ook op 40 punten uit 22 wedstrijden. Alles wat in ons voordeel afwijkt van de prognose betekent dus dat we een plek stijgen in het eindklassement. Daar gaan we voor!

Volgende week tegen VoCASA D5 zijn we wat meer op oorlogssterkte, dan is Jenny weer terug van vakantie en doen Rosa, Karin en Lara mee. Een volle bank!