Atalante D1 sluit seizoen af met rollercoaster tegen Heyendaal D4

Met een mooie eindsprint wist Atalante D1 een mooie serie in de tweede helft van de competitie af te sluiten met een uiteindelijk derde plek.

Atalante D1 steeg de afgelopen weken met een succesreeks van zeven ongeslagen wedstrijden steeds hoger op de rangladder. Deze laatste wedstrijddag zou duidelijk worden waar dit toe zou leiden. Weekenders D1 hijgde in de net op 2 punten achterstand, maar moest tegen koplopen DVOL D1. En de tegenstander van vandaag Heyendaal D4 stond 3 punten hoger.

DVOL D1 had daarbij nog één puntje nodig om zich definitief kampioen te mogen noemen. Maar dat is uit bij de Weekenders altijd lastig, gezien de regionaal alom bekende niet altijd even zuivere lokale arbitrage. De eerste twee sets verloor DVOL D1 dan ook met 27-25. DVOL had het er lastig mee en verloor daardoor ook de derde set met 25-20. In de laatste set wist dat team echter te overtuigen en kon niets en niemand meer iets doen aan hun kampioenschap door met 18-25 te winnen.

Dat was een vroege wedstrijd, dus Atalante D1 wist voor de eigen wedstrijd al waar het aan toe was: Weekenders D1 stond opeens 2 punten voor. Dus werd de wedstijd tegen Heyendaal D4 een wedstrijd met meerdere belangen: door met 4-0 of 3-1 te winnen zou Atalante D1 nog 2e kunnen worden, door met 3-2 te winnen of met 2-3 te verliezen was de 3e plek zeker en met 1-3 of 0-4 verlies was de 4e plaats een feit. Kortom: de adrenaline zat er goed in – misschien wel iets te veel.

Atalante D1 wint eerste set met overmacht

De eerste set in met een beproefde opstelling de laatste tijd: Marilou, Rosa, Lotte, Mette, Marleen en Nicky met Karin reserve op rechts en Bo libero midden – en Lara als assistent-coach. In dit geval vanuit tactische overwegingen drie plekken doorgedraaid in de hoop dat de hoofdaanvaller van Heyendaal D4, het springkonijn nummer 7, met de blokkering zo niet afgestopt dan in ieder geval wel afgeremd kon worden.

Dat kwam qua opstelling niet goed uit omdat zij op een onlogische plek in de beginopstelling begon. Maar in deze set maakte dat niet zoveel uit omdat zij nog niet in vorm was en veel in het net of uit sloeg.

Na 0-3 stoomde Atalante D1 mede door een servicebeurt van Marilou door naar 5-14. Bij 9-18 waren we rond en bij 9-21 leek het wel heel erg een walk-over te worden. De uiteindelijke setwinst van van 15-25 geeft echter al aan dat Heyendaal D4 er beter in begon te komen.

Atalante is het spoor bijster in tweede en derde set

De opstelling dus toch maar even teruggedraaid voor de blokkering. Tot 3-3 leek er niets aan de hand, maar opeens ging het hard. Met name de servicepass bleef hangen, en dat werkte door op de rest: de set-ups werden minder, de aanvallers durfden niet meer en Heyendaal D4 maakte daar dankbaar gebruik van.

Bij 14-9 Karin erin voor Marilou om de passers een ander mikpunt te geven, maar de onrust nam alleen maar toe. Via 19-12 werd het al snel 25-16. In de derde set de opstelling dan maar weer omgedraaid, maar ook nu hetzelfde beeld: na 6-1 en 12-3 leek dit wel een heel snelle afgang te worden.

Daarna keerde stukje bij beetje het zelfvertrouwen terug. Het was met name de onrust van voor de wedstrijd die zorgde voor paniekerige passes en oplossingen. Die onrust begon geleidelijk weg te trekken, het spelpeil keerde terug naar wat we de afgelopen weken hebben laten zien, maar voor een echte opmars in deze set was het al te laat: 25-16.

Heyendaal D4 natuurlijk blij, want dat betekende dat de tweede plek voor hen in ieder geval veilig was. Bij Atalante D1 kwam het heilig vuur ook wat terug, want we wilden in ieder geval bóven Weekenders D1 eindigen.

Wederopstanding van Atalante D1

Om het team even lekker op te schudden en de focus te maximaliseren in de vierde set een geheel andere opstelling: Mette ging van de diagonaal naar midden, Karin op de diagonaal en Bo libero buiten in plaats van midden. Door die laatste ingreep regen Marleen en Rosa even wat meer tijd om zich te concentreren op hun taken aan het net. Dat zou zeker nodig zijn als de druk op buiten weer groot zou worden.

Die veranderingen hadden hun uitwerking. Atalante D1 kwam goed uit de startblokken met 2-6. Bij 12-15 Nicky een rondje voorin voor de blokkering op de diagonaal, bij 14-15 nog even een time-out aan onze kant, maar toen was er ondanks een time-out van Heyendaal D4 op 15-19 geen houden meer aan voor dat team. Hun hoofdaanvaller liet het een paar ballen afweten, en Atalante D1 haalde daar nieuwe energie uit: 18-25.

Toen was het tijd om aan Atalante-kant een feestje te vieren, want daarmee kwam het team op de stand gelijk met Weekenders D1 qua aantal punten en daardoor op de derde plek vanwege betere setstanden.

Atalante sluit het seizoen in stijl af

Het zou natuurlijk nog mooier zijn om de vijfde set ook te winnen en op wedstrijdpunten op de derde plek te komen. Met maximale motivatie en hetzelfde strijdplan de vijfde set in. Het liep als een tierelier. Ook de meegereisde toeschouwers veerden na de desastreuze tweede en derde set helemaal op.

De middenaanvallen van Lotte en Mette hadden weer snelheid, op buiten werden de 4 en 5 tactisch afgewisseld om de Heyendaal-blokkering te omzeilen, hun nummer 7 (die nu een vrije rol had) werd afgeblokt, Bo was ouderwets aan het stofzuigen op linksachter en Nicky en Karin vulden de diagonaal optimaal in. Door dat alles kon Marilou iedere ralley kiezen uit meerdere opties.

Atalante D1 vloog door de set heen. Bij 4-8 was het wisselen van speelhelft. Nicky erin voor de blokkering op de diagonaal en haar eerste actie was een blok tegen nummer 7. Die was daardoor uitgespeeld, ging forceren en hielp het eigen team de vernieling in. Atalante D1 won dan ook overtuigend en verpletterend met 6-15.

Daarmee eindigde Atalante D1 het seizoen met een fraaie 3-2 overwinning. Dat het inmiddels 23:43 was en er nog maar 13 minuten om te douchen en de kantine allang dicht was mocht de pret niet drukken. Nog op de gang even napraten en nagenieten met onze fans en daarna was het richting huiswaarts.

Atalante D1 heeft al met al succesvol seizoen

Atalante D1 mag dit seizoen een laatbloeier genoemd worden. Met 24 punten uit 10 wedstrijden voor de kerst was met een gemiddelde van 2,4 op zich niets mis voor een middenmoter – zeker niet gezien het feit dat Atalante D1 na 3 wedstrijden onderaan stond.

Maar in de laatste 12 wedstrijden werden 49 punten gehaald, oftewel gemiddeld 4,1 punt. Daarmee is Atalante D1 duidelijk kampioen van de tweede helft – maar daar is geen apart prijs voor.

Het team heeft een flinke ontwikkeling doorgemaakt. De spelverdeling van Marilou is flink gevarieerder geworden, de middenaanval van Nicky en met name Lotte ging steeds beter, op buiten hadden Marleen en Rosa steeds meer rendement van hun extra aanlooptraining en met de 4, 5 en B+ hadden zij meer aanvalsmogelijkheden.

Karin is een betrouwbare post aan de rechterkant die steeds meer aansluit bij de rst. Bo is als libero veel veelzijdiger geworden dan alleen stofzuiger op buiten, maar is nu ook in de servicepass en als libero op midden volledig inzetbaar.

Lara heeft door haar blessure haar waarde op midden de laatste tijd helaas niet kunnen laten zien, maar de terugkeer van Mette maakte weer veel goed op de diagonaal en midden.

Al die persoonlijke en teamontwikkelingen zijn wat de coach betreft de voornaamste winstpunten, die tot de uiteindelijke fraaie derde plek geleid hebben. Dat geeft voor dit team vertrouwen voor de toekomst.