Atalante D1 tegen Pegasus D4: en toen weer wel

Na de dip van de vorige wedstrijd was de uitwedstrijd van Atalante D1 tegen de huidige koploper Pegasus D4 eigenlijk alleen bedoeld ter preparatie op de wedstrijd van volgende week tegen Kidang D2.

Pegasus D4 is een combinatieteam van zeg maar wat oudere en jonge talenten. Bij de thuiswedstrijd bleek Pegasus D4 voornamelijk sterk op de buitenaanval, en dan zeker rechtdoor. Vandaar dat bij de training al geoefend was op een blokkering rechtdoor en verdediging op midachter. Libero Susanne mocht die laatste taak in de eerste set op zich nemen, aan Petra en Ilse op rechts de taak de blokkering te zetten en Marieke en Nicky op midden moesten proberen die blokkering dicht te lopen.

De middenaaval van Pegasus D4 stelde niet zoveel voor, dat waren voornamelijk veegballen, dus dat moest met een tweeblok en een goede verdediging rechtsachter op te lossen zijn. Rosa en Marleen op buiten moesten door deze constructie vol mee in de servicepass en de verdediging, dus die kregen wat meer werk.

Plan half geslaagd

Het wedstrijdplan lukte ten dele. Omdat Pegasus D4 een sterk verdedigend team is, moesten we zelf kunnen scoren met de aanval, en dus was een goede servicepass essentieel. Dat luket bij tijd en wijle prima, maar de buitens werden vaak opgezocht met de service en kwamen daar niet helemaal uit. Bij 11-8 een time-out, waarna Rosa doorserveerde naar 12-15. Helaas was Pegasus D4 bij 17-17 weer bij omdat de servicepass niet kwam, en namen ze zelfs een voorsprong tot 20-17. Nicky serveerde ons weer terug naar 24-23, maar met 25-23 was het helaas klaar voor deze set.

Zeker niet slecht gespeeld, maar bij een paar opstellingen liep het minder. De blokkering op buiten liet toch regelmatig een bal rechtdoor scoren. Een reden om de tweede set te beginnen met Marilou als spelverdeelster, de blokkering weer op diagonaal te zetten met de midachter op de rechtdoor en de libero door te schuiven van midden naar buiten. Dat werkte. De buitens kregen wat meer rust en konden zich focussen op de aanval en de middens pakten de servicepass aardig op.

Marilou serveerde meteen naar 0-4. Bij 7-10 had Pegasus D4 de eerste time-out nodig, maar echte aansluiting kregen ze die set niet meer. Ilse serveerde naar 8-12, en daarna was deze set eigenlijk beslist. Bij 15-17 even een time-out van onze kant omdat Pegasus iets te dichtbij kwam. Lara kwam er achterin in voor Nicky en leverde meteen twee goede passes af, waarna we de set gedegen uitspeelden met 21-25.

Nieuwe kansen

Omdat de servicepass goed liep, en dat vooral ook moest blijven doen, verder op dezelfde voet met dezelfde speelsters. Alleen nu Lara nog meer ingezet als tweede libero voor de middens achterin. We liepen uit naar 5-10, maar bij 13-13 was Pegasus D4 weer bij omdat we te veel met hun spel meegingen in het kunst- en vliegwerk. Bij 15-13 even een time-out aan onze kant. De ballen op buiten lagen prima, maar de set-ups op midden mochten nog met wat meer lef.

Er kwamen veel lange ralley’s, en dat kon nog alle kanten op. Bij 22-20 was het gat niet groter, maar ook niet kleiner. Ilse had het even moeilijk op de diagonaal, maar op dat moment was het gezien het maximum aantal wissels van zes beter die te besteden aan de pass-opstelling. Helaas kostte de diagonaalopstelling in die fase te veel punten en verloren we deze set met 25-21.

Vers bloed

Omdat het op zich helemaal niet gek ging (dit was immers de koploper) bleven de aanvallers staan en probeerden we het eens met een andere rechterkant. Karin voor Ilse en Aggie voor Marilou, die het verder gewoon goed had gedaan. Lara draaide haar rondjes achterin weer mee. Springen was gezien haar dichte neus geen optie, al kreeg ze in deze set wel een paar driemeterballen – die nog scoorden ook.

Ook in deze set liep het zeker niet slecht. De afstemming op midden was opnieuw even zoeken, zodat het rendement daar wat lager was, maar Rosa en Marleen kwamen er op buiten goed door, zeker nu ze hun ‘standaardrondje’ naar de buitenaanloop wat meer gingen benutten. Blokkerend werd het echter minder, Pegasus D4 kon te makkelijk scoren, zeker op midden. Daardoor bleven we met 8-5, 10-8, 12-9 en 15-14 een beetje achter de feiten aanlopen.

Na een mini-break werd het nog 15-16, maar bij 19-19 stond het weer gelijk en wist Pegasus D4 uit te lopen naar 21-19. Een laatste stuiptrekking onzerzijds bij 23-22, maar toen was het met 25-22 ineens gedaan. Pegasus D4 had deze wedstrijd met 3-1 gewonnen. Maar het gevoel dat we aan deze wedstrijd overhielden was zeker niet slecht. Of zoals Marieke het formuleerde: “Ik snap niet dat zij bovenaan staan!”

Maar dat zou je ook om kunnen draaien: waarom staan wij niet hoger?! Als we volgende week tegen Kidang D2 echter ook zo spelen, kunnen we een flinke slag slaan wat betreft de marge met de onderste regionen, en wellicht ook wat aanhaken bij de top-subtop. In die wedstrijd zal het ‘ik’ van de servicepassers dan ook van doorslaggevend belang kunnen gaan worden.