Atalante D1 verliest nipt van Heyendaal D5

Atalante D1 had de uitwedstrijd tegen Heyendaal D5 wel met 3-1 gewonnen , maar in totaal met maar 7 punten meer. Op voorhand was dan ook duidelijk dat de thuiswedstrijd geen makkie zou worden.

Rosa en Ilse waren er niet bij, maar vaste oproepkracht Nicky gelukkig wel. Met Marilou, Mette, Lotte, Marleen, Alyssa en Marieke de eerste set in. Met Bo en Suzanne libero’s buiten. De set-ups van Heyendaal waren allemaal vrij hoog, dus er zou tijd genoeg moeten zijn om de blokkering en de verdediging goed neer te zetten.

Tot 4-4 was het nog even aftasten. Daarna sloeg Heyendaal D5 mede door een aantal servicefouten aan Atalante-kant een gaatje bij 8-11. Bij 12-14 en 16-19 en zelfs 19-22 en 20-23 bleef dat zo.

Daarna werd het een thriller. Lara erin voor Lotte achterin, en toen snoepte Atalante telkens een puntje terug. Bij 22-24 een time-out voor Heyendaal, maar Atalante ging gestaag door. Bij 24-24 nog een time-out voor Heyendaal, maar ook die hielp niet. Atalante D1 stoomde door naar 26-24, en daarmee was de eerste set binnen.

Verder op andere voet

Ook al ging het met name met Alyssa in de eindfase van de eerste set beter, toch even een andere opstelling in de tweede set met Marilou, Mette, Lara, Nicky op de diagonaal, Marleen nu op buiten en Marieke.

Ook nu eerst weer tot 4-4 en later 10-10. Bij 16-15 Josje voor Marilou in de spelverdeling om toch even wat in die gelijke stand te forceren. Na 18-18 ging dat toen werken. Atalante had aardig wat aanvalskracht en omdat de aanval van Heyendaal niet al te moeilijk was, was ook de verdediging (en dan met name Bo) goed aan het werk.

Heyendaal D5 probeerde bij 23-20 nog een time-out, maar met 25-20 was het met powervolleybal toch snel gedaan. Het was duidelijk dat er bij de training was geoefend op de servicepass, want die liep in de eerste twee sets als een tierelier. Nicky stond als diagonaal uit de pass, zodat de buitens meer een passerloperfunctie kregen.

Vol vertrouwen dan ook de derde set in met Josje, Mette, Lotte, Nicky, Marleen en Marieke. Ook nu ging het weer lnag gelijk op tot 11-11. Bij 14-15 Marilou voor Josje op de serveerplek en bij 15-15 Lara voor Marieke op dezelfde plek.

Ok nu werd het weer een thriller, maar helaas met een andere afloop. Bij 22-23 namen we even een time-out, want het volgende punt was wel erg belangrijk. Bij 23-24 weer een time-out aan Atalante-kant – met dezelfde reden. Daarna haalde Heyendaal D5 met 25-27 als eerste de streep.

De fut eruit

Daarna leek het of de fut er compleet uit was. Met Josje, Mette, Lotte, Nicky, Marleen en Lara in principe verder op dezelfde voet. Maar het spel stagneerde. De servicepass kwam minder scherp, de set-upmogelijkheden werden minder en de aanval werd minder krachtig.

Heyendaal D5 deed waar Heyendaal altijd goed in is: verdedigen. Een aantal lange ralleys was het gevolg, en die eindigde meestal met het op de grond vallen van de bal aan Atalante-kant tussen twee speelsters in. De deceptie over de verloren derde set werkte blijkbaar nog door.

Bij 5-9 Marilou voor Josje, bij 5-10 een time-out, maar er was geen redden aan. Heyendaal serveerde verder en Atalante kwam niet aan aanvallen toe. Een denderende 11-25 was het gevolg.

Alles of niets

De vijfde set met Josje, Marleen, Lara, Mette op de diagonaal, Alyssa en Marieke (die eigenlijk al uitgespeeld was) zou het laatste wedstrijdpunt gaan verdelen. Bij 8-5 stond Atalante er bij de veldwissel goed voor, maar toen werden de zenuwen te groot.

Marieke probeerde een ketsbal van Mette nog te redden, maar dook daarbij achteruit tegen de betonnen voet van een ijzeren balk. Ze had nog de tegenwoordigheid van geest haar hoofd weg te draaien, maar daardoor moest haar schouder de klap opvangen. Maar gelukkig kon ze (het was immers Marieke) gewoon doorspelen.

Het werd het net niet. Heyendaal kwam snel dichterbij. Bij 9-10 een time-out van Atalante, bij 10-12 Marilou voor Josje en bij 12-13 weer een time-out. Ook aan het eind van deze set kwam de aanval kracht tekort en kon Heyendaal weer verdedigen. Dat resulteerde in een 13-15 setverlies, en daarmee een eindstand van 2-3.

Af en toe attractief

Het totale puntenverschil was 11 in het voordeel van Heyendaal D5 – grotendeels veroorzaakt door de 11-25 in de vierde set. Deze wedstrijd was inderdaad zoals voorspeld geen makkie geworden, maar het publiek had wel genoten van een spannende wedstrijd waarin het op veel momenten nog alle kanten uit kon, maar er aan Atalante-kant regelmatig wel attractief volleybal gespeeld werd.

Atalante D1 heeft nu een paar weken de tijd om wat aan de angels van het spel te doen, want de volgende wedstrijd is pas over 4 weken. Dan speelt Atalante D1 thuis tegen Pegasus D3, en ook dat kan weer een mooie wedstrijd worden.