Atalante D1 wint met surrealistische periodes toch tegen Kidang D3

Bij de thuiswedstrijd van Atalante D1 tegen Kidang D3 was het zaak te leren van de wedstrijd van vorige week tegen Kidang D2. Zo veel mogelijk blijven focussen op de taken en de persoonlijke fouten minimaliseren.

Met Marilou, Rosa, Marieke, Ilse, Mette en Lara de eerste set in. Marleen was er nog niet bij en Susan mocht deze week alleen tellen. Maar gelukkig waren Josje en Bo van Atalante D2 er wel bij, al hadden die net een wedstrijd achter de rug. En Nicky miste ons en wilde wel eens komen kijken hoe het ging. Ze meldde zich aan als vrijwilliger om te tellen, maar helaas, die positie was al bezet. Dus werd ze op de spelerslijst gezet, mocht ze mee inspelen en zouden we verder wel kijken wat de mogelijkheden waren.

Atalante D1 wint set op service

Kidang D2 kwam wat beter uit de startblokken met 0-2, maar Marilou serveerde meteen naar 4-2. Toch ging het nog wat moeizaam en keken we bij 9-13 wel tegen een achterstandje aan. Toen ging Mette serveren: Kidang D3 probeerde nog een time-out op 12-13, maar het was erop en erover – pas bij 18-13 was haar servicebeurt ten einde. Toen was het verder een kwestie van de set rustig afwerken: 25-16.

In de tweede set dezelfde beginopstelling, maar ook nu weer minder uit de startblokken. Bij 2-7 was het tijd voor een time-out. Bij 7-17 Nicky voor Ilse om even wat meer lengte op de diagonaal te hebben, waar er was geen houden aan. De servicepass bleef hangen, de ballen moesten naar buiten, maar kwamen daar niet ver genoeg aan om de aanvallers te kunnen laten scoren. Met 17-25 was dit dan ook al snel een verloren set.

Dieptepunt van het seizoen

Maar dat het nog sneller kon, bleek in de derde set. Met Marilou, Rosa, Lotte, Nicky, Mette en Lara was het grotendeels voortbordurend op de ingeslagen weg. Maar die weg werd nu de verkeerde kant op ingeslagen. Kidang D3 serveerde meteen naar 0-6 (time-out), 0-11 (Ilse voor Nicky) en 0-14.

Geen enkele servicepass kwam aan. Het leek of de speelsters van Atalante D1 vandaag pas voor het eerst samen speelden, er was geen communicatie en geen initiatief. Later in de set Josje als spelverdeler voor Marilou, langzaam kwam er weer wat meer spel in. De setstand 11-25 laat zien dat het na die 0-14 met een tussenstand van 11-11 gelijk op ging, maar het spelpeil was nog steeds Atalante D1 onwaardig.

Vierde set met andere opstelling

In de derde set de boel maar eens opschudden dan. Rosa en Mette wisselden van plek (waardoor Rosa naar eigen zeggen Marleen werd), en Marieke en Lotte wisselden ook van plek. En dan het hele team ook nog eens drie plekken doorgedraaid. Het was duidelijk dat deze set gewonnen moest worden om nog iets van deze wedstrijd te maken.

Bij 4-4 en 12-12 ging het gelijk op en konden de speelsters mooi wennen aan de nieuwe gezichten om hen heen. Nicky nog even voor Ilse voorin, en toen hadden we bij 17-14 een gaatje. Dat gaf blijkbaar zoveel energie dat we lekker doorspeelden naar 25-17 – waaronder aan onze kant ook weer aardig wat servicepunten.

Vijfde set door op de dezelfde manier

De opleving aan het eind van de vierde set gaf wat vertrouwen voor de nu noodzakelijke vijfde set. Die begonnen met de eindopstelling van de vierde set. Bij 3-3 kon het nog alle kanten op. Bij het wisselen van veld stonden we een puntje voor bij 8-7.

Aan de andere kant van het veld was het weer even zoeken. Bij 9-11 een time-out om niet weer in een lethargische periode terecht te komen. Dat hielp: we kwamen terug tot 9-11, maar bij 9-12 Ilse voor Nicky op de diagonaal. We kwamen weer terug tot 11-12. Kidang D3 kreeg het benauwd en nam een time-out. Maar dat hielp niet: we hadden weer een klein beetje heilig vuur te pakken en serveerden door tot 15-12.

Daarmee was de wedstrijd alsnog gewonnen met 3-2. Dat Kidang D3 deze wedstrijd in zij totaliteit 95 punten heeft gescoord en wij maar 93 zegt echter genoeg.

Automatismen herstellen

Het ontbeert bij aan Atalante D1 sinds de winterstop nog aan automatismen. Weten wie er naast je staat en wat je daar van kunt verwachten – en andersom. Dat moet de komende weken op de trainingen en ook tijdens de wedstrijden weer gaan groeien.

Bijkomend nadeel is natuurlijk de onzekere periode waarin we zitten. Dat maakt dat er bij de trainingen sinds de winterstop gemiddeld slechts zes van de negen speelsters aanwezig waren – en dan ook nog in wisselende samenstellingen. Dat is niet bevorderlijk voor de onderlinge afstemming natuurlijk.

Maar laten we wel zijn: we hebben deze wedstrijd wel met 3-2 gewonnen, en daarmee het gat tussen de top 4 en de rest van de poule vergroot. Bijkomend voordeel is dat koploper Kidang D2 tegen de op dat moment nog nummer drie VoCASA D5 met 3-1 gewonnen heeft, zodat VoCASA D5 naar de vierde plek is gezakt en wij nu nummer drie zijn – al is dat met slechts met twee punten verschil, waarbij VoCASA D5 een wedstrijd minder gespeeld heeft.

Volgende week gaat Atalante D1 naar Arnhem om te spelen tegen AETOS D4. Dat team staat een stuk lager geklasseerd, dat moet een mooie gelegenheid zijn de teamspirit van Atalante D1 weer wat te boosten.