Atalante D1 wint niet mooi maar effectief van rumoerig Heyendaal D7

Heyendaal D7 staat een stuk lager op de ranglijst, maar ook weer niet zo laag het voor Atalante D1 een makkie zou gaan worden. Waarbij het late aanvangstijdstip en de rumoerige Gymnasion-hal geen voordeelpunten waren.

Om 21:30 zou de uitwedstrijd van Atalante D1 tegen Heyendaal D7 eigenlijk zou moeten beginnen. Maar de wedstrijd ervoor was nog net niet afgelopen, dus dit zou sowieso een erg latertje worden.

Met het beperkte spelersassortiment van de laatste wedstrijden begonnen met de niet verrassende opstellingen Marilou, Rosa, Lotte, Mette, Marleen en Nicky. Met Bo libero midden en Karin reserve. En Lara als assistent-coach/waterdrager. En met de wetenschap dat uit de laatste 5 wedstrijden maar liefst de volle 25 punten zijn gehaald,

Atalante D1 brengt venijn in de staart

Bij 6-7 en 15-16 ging het nog gelijk op – al zat er wel even een fase bij waarop het even wat minder ging voor Atalante D1 bij 14-11. Maar dat loste een time-out gelukkig op. Bij 21-22 waren we twee keer rond en hadden we een minieme voorsprong.

Maar bij Atalante D1 kregen in het verleden boven de 20 de zenuwen de zenuwen nog wel eens de overhand. Daar zijn veel setwinsten op gesneuveld, maar dat was nu niet het geval. Op 21-23 ging het de goede kant op, al was bij 23-24 nog even een time-out nodig voor nog meer druk op de serveerder van Heyendaal D7. En dat werkte: 23-25.

In de tweede set eenzelfde beeld: tot 12-12 gelijk op, bij 18-14 even een time-out om Heyendaal D7 niet verder weg te laten lopen. Bij 19-19 was het weer gelijk. Ook nu weer een spannende eindstrijd, maar ook nu weer de overmacht van Atalante. Bij 19-22 kon een time-out van Heyendaal de 20-25 winst van Atalante niet voorkomen.

Wissel om Atalante D1 even uit de dip te halen

Atalante D1 had het in het begin van de derde set even moeilijk. In de vorige sets liep de wat snellere middenaanval als een trein, maar dat stagneerde nu omdat de servicepass teveel bleef hangen. De buitenaanvallers hadden het moeilijk met de timing, waardoor het goed verdedigende Heyendaal D7 er altijd wel een handje onder kreeg.

Bij 6-2 Karin voor Marilou in de spelverdeling om de passers een nieuw richtpunt te geven. De passopstelling werd per rotatie zodanig aangepast dat libero Bo altijd in het midden stond. Die twee ingrepen werkte, we waren rond bij 10-11 en liepen door naar 12-15. Het lukte tot 20-21 om die voorsprong te behouden.

Dat was een mooi moment voor een time-out en om weer te wisselen van spelverdeler. Toen werd het al snel 20-23 (time-out Heyendaal) en 22-24 (time-out Atalante om dat laatste puntje binnen te harken. Daarna was ook deze set met een solide eindspel gedaan met 22-25.

Halverwege de derde set werd al omgeroepen dat de kantine over 10 minuten dicht ging … Van een gezellige nazit (voor zover binnen de Gymnasion-kantine sowieso al mogelijk) zou al geen sprake meer zijn.

Op tandvlees richting einde wedstrijd

Aan het begin van de vierde set was Heyendaal D7 het spoor bijster – waarschijnlijk teveel wissels tegelijk. Een luxe die wij gelukkig niet hebben.

De Heyendaal-spelers bleven er desondanks alles vrolijk onder en gingen door met het zingen en klappen van onzinnige (kinder)liedjes. Dat leverde een wat surrealistisch beeld op waar Atalante wat moeite mee had om mee om te gaan.

Atalante D1 stoomde door naar 3-8, maar Heyendaal gaf niet op bij 9-15. Daarna weer even wat gas erop richting 12-18 (Karin erin voor Marilou).

Het was met hangen en wurgen. Het rendement uit de middenaanval werd wat lager, gelukkig dat de variatie op buiten nog wat verlichting bracht. Maar soepel ging het allemaal niet meer.

Bij 18-22 was de fut er wel uit, maar moesten die laatste puntjes toch nog even gemaakt worden. Marilou weer terug voor Karin, en na een drietal side-outs werd het 21-25. En daarmee was de 0-4 overwinning voor Atalante D1 een feit.

Was het dan alleen hangen en wurgen? Bij sommige speelsters wel (zonder namen te noemen), maar er waren zeker ook positieve punten. Zoals de meer centrale servicepass van libero Bo, die zich op dat vlak steeds meer ontwikkeld (waardoor in de spelverdeling meer opties mogelijk zijn), de effectieve middenaanval van Lotte en Nicky en de communicatie over de te spelen bal op buiten met Marleen en Rosa.

De service was in het algemeen vrij gevaarlijk als hij lukte – maar lukte in fases ook te vaak niet. Op zich punten die we de komende weken nog kunnen verbeteren en uitbreiden.

En een ander, ook niet onbelangrijk pluspunt, was dat het team niet meer bevriest als het spannend wordt richting en boven de 20.

Belangrijke wedstrijden voor de boeg

Daarmee is de 6e wedstrijd op rij met het maximale resultaat een feit – geen enkel ander team in deze 1e klasse heeft dat voor elkaar gekregen. En komt de huidige derde plek aan het eind van het seizoen meer in zicht.

Daarvoor moet de volgende thuiswedstrijd tegen Kidang D3, dat 4e staat op 5 punten achterstand maar wel met 1 wedstrijd minder gespeeld (en dus virtueel gelijk), met een positief resultaat afgesloten worden.

En hebben we de laatste wedstrijd tegen de nummer 2 Heyendaal D4 alles in eigen hand – al is dat helaas ook weer een (waarschijnlijk te) late uitwedstrijd in dezelfde hal als vanavond. Maar daar zijn we dan aan gewend, dat scheelt weer.