Atalante D1 haalt volle score tegen Switch D2

De uitwedstrijd van Atalante D1 in Millingen tegen Switch D2 werd ondanks een mindere servicepass nipt gewonnen met 3-2. Bij de thuiswedstrijd was er geen twijfel over wie de beste was.

De basis bij Atalante D1 is nog smal, dus vandaar bij deze wedstrijd in de coaching een vliegnede-keep-constructie. Met Marilou, Rosa, Lotte, Karin, Marleen en Nicky de eerste set in, met Bo als libero midden en Mette de vliegende keep. Wat dat inhield werd meteen duidelijk na het eerste punt, toen Karin gewisseld werd. De tegenstander snapte daar niets van – zo slecht was die pass toch niet?

Ook aan Atalante-kant werd nog even raar opgekeken. Maar door deze constructie kon de vliegende keep weer terug gewisseld worden en op andere posities bruikbaar zijn voor het geval dat nodig was. En kon Karin er weer in voor de spelverdeling en Mette er dan voor Marilou in om op die plek diagonaal te zijn – coaching van de hogere orde …

Eerste set afgesloten met late opmars

Vanuit 0-3 serveerde Marilou naar 4-3, maar bij 11-12 waren we rond en schoot het nog niet echt op. Het was nog even zoeken naar de coördinatie met de aanval. Op 12-15 een time-out van Atalante D1 om dat even kort te sluiten.

Bij Rosa liep het niet, ze had flinke pijn aan haar vinger. Op 12-16 Karin erin voor Mette, en bij 13-16 Mette er op buiten in voor Rosa, zodat assistent-coach Lara even tijd had haar vinger te verbinden.

Daarna begon de opmars van Atalante D1. Punt voor punt kwam het team dichterbij, en bij 18-18 werd het te spannend voor Switch D2 en dus tijd voor een time-out. Daarna ging het tot 22-22 nog even gelijk op, maar de gele kaart voor Switch voor aanhoudend onwelvoeglijk taalgebruik ondanks waarschuwingen betekende de genadeslag. Switch probeerde nog een time-out op 24-22, maar het was met 25-22 meteen gedaan.

Atalante D1 overtuigend in verdere sets

In de tweede set met dezelfde beginopstelling (met een plek terug op de normale uitgangspositie) kwam Atalante D1 meteen goed uit de startblokken. Bij 11-7 een time-out voor Switch D2, maar Atalante was los. Ook een time-out op 22-11 kon daar weinig aan toevoegen.

Voor de constructie om Karin even te laten spelverdelen waren nog minimaal twee punten nodig, maar dat zou het team met een omgekeerde opstelling waarschijnlijk meer in verwarring brengen dan het zou opleveren, dus dat maar even niet meer gedaan. Bij 25-13 was het bovendien snel klaar.

In de derde set een iets andere aanpak. Karin bleef staan op de diagonaal, Mette ging bij 3-2 naar buiten voor Marleen, met voor de laatste de opdracht op zich te focussen op de servicepass en het aanbieden voor de B+. Bij 8-3 de eerste en enige time-out van deze set.

Het liep als een trein. Rosa had zich volledig herpakt na de blessurebehandeling, Lotte viel in positieve zin op door geen (!) netfouten te maken, Nicky was lekker solide voorin en libero Bo zorgde er bijna in haar eentje voor dat spelverdeler Marilou altijd kon uitkiezen naar wie ze de bal kon spelen.

Bij 15-6 Marleen er voorin weer in voor Mette, waarna die laatste bij 19-9 nog even een rondje vorin mocht blokkeren voor Karin. Met 25-13 werd die set in no-time binnengeharkt.

Atalante D1 houdt Switch D2 onder de 10

In de laatste set de vliegende keep even aan de kant gehouden om te kijken waar het nodig of handig zou zijn. Dat was pas bij 15-7 als dezelfde wissel als aan het eind van de vorige set (Mette voor Karin voorin).

Het was op dit moment de servicedruk van eigenlijk alle speelsters die het Switch lastig maakte tot een aanval te komen. De time-out op 17-7 door Switch D2 bleek averechts te werken: Atalante D1 denderde in deze demonstratie-set in één ruk door naar 25-9.

Met deze 4-0 winst heeft Atalante D1 25 punten uit de laatste 5 wedstrijden – een maximale score. Dat heeft meteen gevolgen voor de ranglijst, waar het team nu op de vierde plek staat. Nummer 3 is binnen bereik, maar 5 en 6 zijn nog niet zo heel erg op afstand.

Atalante heeft het met nog 3 wedstrijden te spelen dan ook volledig in eigen hand, met nog wel een paar krakers tegen de nummers 1 en 3. Maar als de stijgende lijn van de afgelopen weken blijft doorzetten, krijgen ook zij het moeilijk.