Pegasus 6: een zwaluw maakt nog geen zomer

De uitwedstrijd tegen Pegasus in de eerste helft van het seizoen was ondanks het verschil in stand een pittige: de eerste set gewonnen met 9-25, toen een set verloren met 26-24, de derde weer gewonnen en de vierde set uiteindelijk met 29-31 gewonnen. Oftewel: puntje laten liggen en vanzelf ging het allemaal niet.

We waren dus gewaarschuwd. Lot was er niet bij, dus met een uiterst minieme basis was het zaak de libero zoveel mogelijk als vliegende keep in te zetten waar het nodig was. Volgens de planning in eerste instantie voor de buitenspeelsters Marieke en Marjolein en later op midden voor Monique – om haar de vier sets vol te kunnen laten maken. Het strijdplan voor deze wedstrijd was simpel: de blokkering op rechtsvoor diagonaal houden om de midachter de rechtdoor te laten opruimen, en vooral veel servicedruk.

De scheidsrechter liet helaas verstek gaan, zodat we (Monique) nog gauw even wat moesten regelen. Dat kwam de warming-up niet ten goede, dus we begonnen de eerste set niet geheel geconcentreerd. Na een volledige rotatie stonden we wel voor met 14-10, maar was het duidelijk dat we nog warm moesten worden. Het werd nog 16-13, maar daarna ging het gelukkig soepel en stond de 25-15 al snel op het scorebord.

De tweede set verliep vlekkeloos wat resultaat betreft. Door een servicebeurt van Marjolein stonden we al snel op 7-1. De buitenspelers waren lekker op dreef, niet in het minst omdat daar alleen een paar kleine blokkeerders stonden, waardoor we via 15-5 en 23-12 gestaag doorliepen naar 25-12. Het niet-serveren op nummer 30 en de libero wierp zijn vruchten af, de andere speelsters van Pegasus waren beduidend zwakker in de passing, waardoor er geen fatsoenlijke aanval meer terugkwam. Aan het eind van de set even een onoplettendheid bij een foutieve doordraai, maar die had geen negatieve gevolgen voor de uitslag omdat de set al afgelopen was voordat herstel nodig was. Maar het was wel een teken aan de wand.

In de derde set was het dan ook weer even zoeken naar de juiste balans. Dit was een wedstrijd die op concentratie gewonnen moest worden, en die was grotendeels weg. Niet opletten bij het doordraaien koste de servicebeurt van Monique, die altijd toch goed was voor een paar punten. De inmiddels toch als bekend veronderstelde structuren werden weer verlaten, zodat Pegasus tot 8-8 kon bijblijven. Daarna waren we weer weg met 13-9 en 20-13, maar op 24-20 was toch een time-out nodig om de set zelf uit te maken en niet te wachten op een fout van Pegasus.

Het wedstrijdbeeld van de derde set ging door in de vierde set. Zowel links als rechts stond de verdediging niet op de juiste plek, maar gelukkig kon Pegasus daar geen gebruik van maken. Vanaf 12-12 libero Susanne van de middenpositie afgehaald en weer op buiten gezet om aan die kant in ieder geval orde op zaken te stellen. Daarna liepen we (zeker ook door weer een goede servicebeurt van Marjolein) uit naar 19-13 en vervolgens 25-17. Daarmee was de 4-0 overwinning een feit.

De wedstrijden van dit moment tegen de ‘mindere’ tegenstanders zijn eigenlijk ideaal om te kunnen oefenen voor de tweede helft van de tweede helft van de competitie, waar we de directe concurrenten voor de derde plaats allemaal nog tegenkomen. Van het inslijpen van patronen kwam in deze wedstrijd niet veel – en laten we eerlijk zijn: het was ook niet nodig omdat Pegasus weinig in de melk te brokkelen had – maar het is wel duidelijk dat we daar de komende weken tijdens de trainingen nog flink aan moeten werken.

De directe concurrenten voor de derde plek hebben wel punten laten liggen: Heyendaal 4 verloor met 3-1 tegen Trivos en Heyendaal 5 heeft 1 set verloren van Kidang. Daar zit dan ook de winst van de avond.