Tweede oefenwedstrijd ook een succes

De tweede en laatste oefenwedstrijd voordat we echt gaan beginnen was tegen Kidang D2. De doelen waren duidelijk. 1) maak het Monique makkelijk, 2) overal een 2-blok en 3) 3-pass-opstelling.

Het tweeblok was vorige week al een speerpunt en zal dat nog even blijven, al ging dat deze keer al wat soepeler. Het meeblokkeren van de linksvoor bij een middenaanval, het dan naar voren schuiven van de linksachter en het daarop gebaseerde wat naar links bewegen van de midachter is nog niet helemaal geautomatiseerd, maar het begin is er.

Het eerste deel van de eerste set met Monique (spelverdeling), Marjolein (buiten), Lot (mid-in-opleiding), Anita (diagonaal), Jenny (buiten) en Ans (midden) was even wennen, maar de stand bleef tot 16-16 zo’n beetje gelijk opgaan. Daarna sloegen we een gaatje van een paar punten en hielden dat met 25-23 tot het eind vol.

Het was duidelijk dat de servicepass een grote rol speelde. Als die eenmaal loopt, zijn er aanvallend veel mogelijkheden en mag er dus ook wat mis gaan. Monique deed haar best de set-ups zoveel mogelijk te spreiden en slaagde daar goed in.

In de tweede set met Marieke op buiten op de plaats van Marjolein begon het voorspoedig met een voorsprong van 4 punten, maar stagneerde de servicepass waardoor het voor de aanvallers moeilijker werd. Gelukkig liep het bij Kidang ook niet helemaal jofel en hadden we zelf een paar goede servicebeurten van Marjolein en Ans, waardoor we de 4 punten voorsprong tot 25-21 konden vasthouden.

De derde set speelde Jenny op de diagonaal in plaats van Anita. In die set hadden we het met name in het begin lastig. Het tweeblok op midden was soms ver te zoeken, waardoor de verdediging ook haperde. Als de vermoeidheid een rol begint te spelen, zakt de individuele concentratie en wordt het lastig daar collectief op te reageren. Maar na een voorsprong van een paar punten bij 14-11 begon de pass-trein weer meer te lopen en gingen we vrij simpel naar 25-16.

In de vierde set mocht Jenny beginnen met tellen. Dat was een continu gewissel van bordjes, want de stand bleef maar gelijk met af en toe twee punten verschil de ene of de andere kant op. Marieke had het moeilijk op buiten en mocht bij 16-16 het telbord van Jenny even overnemen. Het was natuurlijk een oefenwestrijd, maar die laatste set winnen zou toch ook wel prettig zijn. Op karakter wisten we hem uiteindelijk met 25-22 te winnen, met een mooie (bijna) laatste bal voor Lot, die een set-up van Monique zonder middenblok lekker insloeg.

Een prettige bijkomstigheid in deze wedstrijd was dat de blokkering op buiten dankzij Anita en Monique de rechtdoor goed dichthield en ook dichtgelopen werd door Ans en Lot. Daar hebben we veel direct mee gescoord en ook indirect omdat de verdediging daardoor goed kon anticiperen.

Ondanks de ‘nieuwe’ posities van Monique als spelverdeelster en Lot op midden en het nieuwe blokkeer- en pass-systeem hebben we deze wedstrijd winnend afgesloten. Aandachtspunten zijn er nog genoeg, maar dit geeft wel hoop voor de ‘echte’ wedstrijden, die volgende week gaan beginnen.